A kutatóköt országban készítettek felmérést
Az idegengyűlölet és az internet
0 hozzászólás
MTI/TM    2016.07.23

A gyűlöletkeltő bejegyzésekkel szemben passzívak az internetes közösségi oldalak, így az érintettek többsége nem is él panasszal, mondván, hogy úgysem lesz következménye - állítja egy nemzetközi tanulmány, amelyet a barcelonai egyetemen mutattak be készítői pénteken.

A kutatók öt ország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Románia és Egyesült Királyság fiataljait, a közösségi oldalak felhasználóit, jogi, oktatási és biztonsági szakembereket kérdeztek meg, továbbá azt vizsgálták, hogy az idegengyűlöletet közvetítő személyek és csoportok miként használják ezeket az oldalakat. A válaszokból kiderült: az idegenellenes hozzászólások fő célpontja a muzulmán közösség. Azok, akik a sértő bejegyzések áldozatai 60-90 százalékban nem tesznek jelentést arról a szolgáltatóknak. A kutatók szerint ennek magyarázata, hogy hozzá vannak szokva az ilyen típusú megnyilvánulásokhoz, sokan nem gondolják, hogy a gyűlöletbeszéd bűncselekmény, vannak, akik nem tudják, hova forduljanak, míg mások szerint a panasztétel nem vezet eredményre.


A kutatót maguk is tettek egy próbát: 100 gyűlölködő kommentet jelentettek a Facebook adminisztrátorainak, ám ezek közül mindössze 9-et töröl a szolgáltató, a többiről nem gondolta, hogy megsértette a közösségi normákat. Olga Jubany antropológus, a tanulmány koordinátora úgy véli, a kifogásolt tartalmak eltávolítása teljesen esetleges. Példaként említette, hogy míg "A kutyák diszkrétebbek mint a muzulmánok" bejegyzést törölték, az "Öljétek meg (sic) mind, irgalom nélkül" mondat maradhatott. Mint mondta, ráadásul úgy tűnik, mintha ezeken a felületeken elfogadhatóak lennének olyan szavak, amelyek az életben nem. "Amint nem mondanál egy bárban, azt leírod az interneten" - jegyezte meg.

Miguel Pajares antropológus szerint noha a törvény nyilvánvalóan nem védi a gyűlöletbeszédet, mégis, a követkeménynélküliség miatt úgy tűnhet, mintha a gyűlölködő bejegyzések írói jogaikat gyakorolnák. Hozzátette: a probléma nem az internettel van, a jelenség kiterjed a társadalom egészére és egyre növekszik. Az európai események kiváltják ezeknek a csoportoknak a terjeszkedését az interneten is.

A szabad véleménynyilvánítás nem sértheti mások méltóságát - hangsúlyozta Miguel Ángel Aguilar ügyészségi koordinátor. A tanulmány több javaslattal él, a panaszkezelés hatékonnyá és átláthatóvá tételétől kezdve egészen odáig, hogy minél fiatalabb korban kellene oktatni a gyerekeket arra, mi a különbség a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd között.

Boss Black csíkos ing
A Nordstrom is készül már az év végére, így egyre több termékük jelenik meg akciós áron, ahogy az itt látható Hugo Boss Black ing is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A folyamatosan kiújuló izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy újabb fordulóponthoz érkezett, közben Michael Jackson Thriller című albuma világsikert ért el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.