Trendmagazin

Idén ősszel nyit a Váci1

Budapest szívének új büszkesége

2011.06.27 | Major Imola

Nagy örömmel jelentjük, hogy idén ősszel nyitja meg kapuit a Vörösmarty téren található késő eklektikus műemlék épület. A Váci1 névre keresztelt ház Budapest legexkluzívabb bevásárlóközpontjaként fog üzemelni és arra hivatott, hogy magas szinten kielégítse vásárlási igényeinket és emberközpontú kiszolgálásban részesítsen bennünket.


A projekt a remények szerint egy jó példája lesz annak, hogy műemléképületek lebontása nélkül is lehetséges, olyat létrehozni, mely a kortárs építészetben is jelentős eredményeket ér el. Az épület 1915 óta a Vörösmarty tér szerves része, s napjainkig számos funkciót töltött be. Elsőként a Pesti Hazai Első Takarékpénztáraként működött, legutóbb pedig a Budapesti Értéktőzsde bérelte. 1933-tól az UNESCO Világörökség részévé vált, s mivel műemlék épület így több területen kellett egyszerre tökéletes megoldást találni az áttervezés során. A restauráció önmagában is egy nagyobb lélegzetvételt igényelt, a belső bontások miatt a statikai problémák kiküszöbölésére is figyelni kellett, ráadásul új funkcióját tekintve az engedélyezési követelményeknek is eleget kellett tenni. Az épületet eredetileg Alpár Ignác tervezte, az új változatot pedig a híres francia építész, Christian Biecher álmodta meg.


Az épület külső homlokzatának restaurációja pozitívan befolyásolja az utcaképet és vonzza a tekintetet. Jelentős beavatkozás nem történt rajta, így titkon őrzi a belső átalakítások eredményeit. Apró utalást tesz a tetőterasz fém árnyékolója, de addig míg nem lépük be az ajtón, fogalmunk nincs róla,hogy néhány pillanat múlva eláll majd a lélegzetünk. A bejárat egy előtérbe vezet bennünket, ahonnan két panorámalift egészen az egekbe repít minket, persze van egy megállója a tetőteraszon is, ahol a jövőben étterem fog üzemelni. Tovább haladva egy vörös színben pompázó belső udvarban találjuk magunkat. Elképesztő látvány tárul elénk. Innen liften kívül mozgólépcsőn is folytathatjuk utunkat. Az épület központi terébe érkezve gyönyörködhetünk a nagy belmagasság és az átrium kialakításában.


Amikor megszoktuk a körülöttünk lévő teret egyre inkább úgy érezhetjük, hogy a részletekben veszünk. Az eredeti padlóburkolathoz hasonló mintázat, a greslapokkal borított pillérek, a régi lépcsőház félig megtartott homlokzata folyton arra emlékeztet bennünket, hogy ennek az épületnek múltja van, s ezt nem kívánják titkolni. A gépészetre nagy hangsúlyt fektettek, innovatív rendszereket felhasználva törekedtek a költséghatékony működtetésre. A hagyományos hűtő-fűtő rendszerek helyett, egy harmadik generációs levegő- és hőszivattyús-rendszert használnak, mellyel jelentős, 25%- os költségcsökkentést tudnak elérni. A villamos energia ellátást a házon belül elhelyezett transzformátorokon keresztül biztosítják. A ház alatt, azaz a mínusz második szinten, található kutakat pedig a WC-k öblítésére használják fel.


A régi udvarok és lakások kiiktatásával és az átrium kialakításával egy olyan építészeti remeket hozott létre Biecher, ami nem csak az odalátogató vásárlók igényes környezetét biztosítja, hanem az építészetet kedvelők részére is tartalmas időtöltést biztosít. Ahogy egyre feljebb kerülünk a szinteken, egyre letisztultabb területeket érzékelünk. A legfelső, ötödik emeletre érve egy kétszintes üvegkockába találjuk magunkat. Mennyezete az a csipkés alumínium lemez, mely már az utcáról is árulkodó jele volt az épületen történt átalakításoknak. Ez az arany csipke az épületben több helyen is megjelenik, ez Biecher kiemelt motívuma, amely egyszerre a gazdagságot és az elegáns egyszerűséget sugározza magából.


A tetőterasz adottságainak köszönhetően, egészen biztos, hogy Budapest egyik legexkluzívabb éttermévé fog válni. A csodaszép kilátás már magában elvarázsolja az embert. A bérelhető teraszra több étterem is igényt tartana, de végleges megállapodás még egyikkel sem született. Az épület bérbe adható területe összesen 11.000 négyzetméter. Nagy többségben divat és kiegészítő üzletek fognak nyílni, de néhány híres vendéglátó egység is igényt tartott a lehetőségre. A pontos bérlők listája egyelőre még nem publikus, de főként prémium kategóriás üzletekre lehet számítani. A régi tőzsdeterem közel 2.000 négyzetméteres területét a hírek szerint egyetlen ruházati üzlet fogja birtokába venni, természetesen a legjobbak közül. Egészen biztos, hogy találkozhatunk a Szamos Marcipán cukrászatával közvetlen a Vörösmarty téri bejáratnál, a Hard Rock Caféval és a Pesti Jam giga éttermével.


A Váci1 megnyitó eseményéről és esetleges műsoráról még nem tettek közre információt, de október 13-tól lesz hivatalosan nyitva. A közel 60 millió eurós beruházás egyelőre egy nagy durranásnak tűnik, de kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a premier után.