Trendmagazin

Kasszasiker lehet A Wall Street farkasa

Amikor nincsenek határok

2013.08.11 | Boskovics Bianka

A Wall Street egyértelműen New York és a pénz fizikai megtestesülésének szimbólumává vált. Könyvek, újságcikkek, filmek százai, ha nem ezrei taglalják jelentőségét, működését. Az egyik legújabb ilyen munka, s egyben memoár Jordan Belfort: A Wall Street farkasa című könyve. A hamarosan mozivászonra kerülő történet bemutat mindent, ami egy bróker pályafutása alatt megtörténhet.

Jordan Belfort

Létezik egy általános, sztereotip kép a tőzsde világában élő emberekről. Agyafúrt, ambiciózus, mindenre elszánt, becsvágyó, és még sorolhatnánk. Ha valaki, akkor a kilencvenes évek pénzügyi nagyágyúja, Jordan Belfort tökéletesen beleillett ebbe a képbe. Saját elmondása szerint már korai éveiben olyan karakterek voltak a példaképei, mint Edward Lewis a Micsoda nőben, vagy a gátlástalan Gordon Gekko a Tőzsdecápákban. 26 éves korára elképzelhetetlen vagyonra tett szert, az éves keresete 50 millió dollár körül mozgott, de megesett, hogy 12 millióval lett gazdagabb mindössze három perc alatt. Tekintettel ezekre, Belfort mottója már nem okozhat meglepetést: „Senki nem teszi le a telefont, amíg az ügyfél nem vásárolt vagy meg nem halt.” Ahogy az törvényszerű, ilyen óriási luxus mellett a helyes és a helytelen közötti határok könnyedén elmosódtak. A fiatal Jordan életében mindennaposnak számított a mértéktelen alkohol- és drogfogyasztás, prostituáltak és a maffia jelenléte. Egyszer egy londoni estén 9000 fontot költött, majd végül a sürgősségin kötött ki.

DiCaprio a tőzsdeguru szerepében

Miután felesége a gyerekekkel elhagyta, más gondok is gyülekezni kezdtek. 1997-ben szakmai gondok ütötték fel a fejüket, 1999-ben pedig Belfort az igazságszolgáltatás elé került. Pénzmosás és értékpapír-csalás vádjával huszonkét hónapot töltött rácsok mögött. Itt biztatták cellatársai egy könyv megírására, amelyben papírra veti felemelkedését és bukását. A közel kétévi elzárást elvonókúrák követték. Belfort mai napig hangsúlyozza, hogy a káros szenvedélyek mekkora problémát jelentenek, legfőképp magasabb körökben. „Gyártod ezt a sok pénzt, de semmi nem kapcsolódik hozzá.” Az ebből fakadó ürességet pótlandó, elképesztően sokan fordulnak először a legkülönfélébb anyagi javakhoz, majd kábítószerekhez. „Ez az egész csak az őrült pénzről szól. A nagy hozamú Wall Street-i fickók nem veszítik el az állásukat, ha drogproblémájuk van. Amíg termelik a pénzt, ezt nem tekintik a világ végének.”



A könyv megjelenése után, Martin Scorsese rögvest meglátta a műben következő filmjét. Több évtizedes pályafutása alatt már nem egyszer meglepte a nézőközönséget, előzetesen a szereposztás ígéretesnek tűnik. A főszerepben Leonardo DiCaprio mutathatja meg magát, főnökét, egyben mentorát Matthew McConaughey alakítja. Többek között feltűnik Jonah Hill, Jon Favreau és Kyle Chandler is. Hogy Scorsese mit hozott ki a történetből, novemberben fog eldőlni.