Egy könyv az amerikai szervezett bűnözés megalapítójáról
Kitálalt az amerikai maffiavezér lánya
Munkatársunktól    2014.04.15    7 hozzászólás

Az önĂ©letrajzi könyvĂ©vel azonnal az Ă©rdeklődĂ©s közĂ©ppontjába kerĂĽlő Sandra Lansky nagy lendĂĽlettel vágott bele Ă©letĂ©nek elmesĂ©lĂ©sĂ©be, miután megdöbbenve látta, hogy nĂ©hai Ă©desapja, a hĂ­rhedt gengszter Meyer Lansky­, mennyire meghatározĂłvá vált a filmvilágban, hiszen olyan alkotásokban jelent meg karaktere, mint a GengszterkorzĂł, vagy Ă©ppen a Mob City.

Meyer Lansky és lánya
1971-ben, Jeruzsálemben, a Siratófal előtt (Fotók: Sandra
Lansky)
Meyer Lansky és lánya 1971-ben, Jeruzsálemben, a Siratófal előtt (Fotók: Sandra Lansky)

HosszĂş Ă©vekbe kerĂĽlt, mire Sandra Lansky rájött arra, hogy az ő gondoskodĂł apja volt az egyik alapĂ­tĂł figurája az amerikai szervezett bűnözĂ©snek. És most, 31 Ă©vvel a halála után sokkolva fedezte fel, hogy Meyer Lanskyt a szĂłrakoztatĂłipar igen gyakran veszi elő. Az egykori gengszter magányos lánya minden lehetsĂ©ges kĂ©rdĂ©sre válaszolt a 229 oldalas Ă©letrajzos emlĂ©kiratában, melyet Amerika egyik kiemelkedő Ă­rĂłja, William Stadiem segĂ­tsĂ©gĂ©vel kĂ©szĂ­tett el.

„A Király lánya - avagy hogyan nőttem fel az alvilágban” cĂ­mű könyvĂ©ben olyan neveket is elcsepegtet, mint Frank Sinatra, Fidel Castro, vagy Bugsy Siegel. UtĂłbbit ő Ăşgy ismerte, mint Ă©desapja rĂ©gi cimboráját, Benny nagybácsit – egĂ©szen az 1947. jĂşnius 20-­án törtĂ©nt Beverly Hills-i meggyilkolásáig, mely a fĂ©rfi kedvesĂ©nek a kastĂ©lyában törtĂ©nt. Ezt követően a gyászmeneten rĂ©szt vevő egĂ©sz családot balszerencse Ă©rte a szervezett bűnözĂ©snek köszönhetően, mivel pĂ©ldául Willie Moretti nagybácsi golyĂłzáporban halt meg Joe Elbow szobájában, Jerseyben. Abe Zwillman nagybácsi öngyilkosságot követett el, Charlie Luciano nagybácsi pedig Olaszországba menekĂĽlt. Frank Costello nagybácsi alig Ă©lt tĂşl egy orvlövĂ©sz által kilőtt golyĂłt, melyet egyenesen közvetlen lőtávolságbĂłl lőttek rá. „BorzasztĂł volt”­ - mondja a most 76 Ă©ves Sandra, aki könyvĂ©ben számtalan merĂ©nyletről Ă©s erőszakos cselekmĂ©nyről emlĂ­tĂ©st tesz, amik Ă©desapja kĂ©tes ĂĽzleti ĂĽgyeit vĂ©gigkĂ­sĂ©rtĂ©k. Elmondása szerint soha nem tettette a mĂ©ly szeretetet, melyet a pöttöm apja iránt Ă©rzett, akire a mai napig szĂ©les körben tekintenek Ăşgy, mint a maffia nemzetközi növekedĂ©sĂ©nek kulcsfigurájára.

â€žŐ volt a legcsodálatosabb apa, mĂ©g Ă­gy is, hogy nem voltunk egyĂĽtt sokat” – mondta a Daily News riporterĂ©nek. â€žŐ mindig 1000 százalĂ©kon teljesĂ­tett, mindenhová mentem vele, ahová csak tudtam. ErkölcstelensĂ©gre nevelt engem.” Ehhez hozzátartozott az is, hogy megengedte a kis Sandinek, hogy a drága teraszon korcsolyázzon a flancos Upper West Side-­i apartmanjuknál, Ă©s saját lova is volt a rĂ©gi Central Parki istállĂłnál. Sandra szerint a család rĂ©gi barátja, a hĂ­res krĂłnikaĂ­rĂł Nicholas Pileggi Ă©s a felesĂ©ge, az Ă­rĂł/rendező Nora Ephron­ buzdĂ­tották arra, hogy Ă­rja meg a könyvet. „Nick Ă©s Nora mindketten ugyanazt gondolták, hogy meg kellene Ă­rnom a könyvet”­ - magyarázta, miĂ©rt döntött az Ă­rás mellett. „Szerettem volna elmondani apám törtĂ©netĂ©t, Ă©s az igazságot, ahogy valĂłban törtĂ©nt minden. Szerettem volna, ha minden jĂł elhangzik rĂłla. MĂ©g a fĂ©rjem sem tudott mindenről, ami a könyvben szerepel, pedig már 52 Ă©ve egyĂĽtt vagyunk.”

Amerikában nagy érdeklődés
övezi a könyvet
Amerikában nagy érdeklődés övezi a könyvet

Sandra Lansky egyĂ©bkĂ©nt egyáltalán nem rajong az HBO­-n láthatĂł GengszterkorzĂł cĂ­mű sorozatĂ©rt, ahol tulajdonkĂ©ppen az apja egy állandĂłan visszatĂ©rő karakterkĂ©nt van jelen a sorozatban. „Ez rettenetes”­ - magyarázza Sandra arrĂłl, ahogy az apját, Ă©s Charlie (Lucky) Luciano nagybácsit megformálták a sorozatban. „Volt egy rĂ©sz, mely a drogokrĂłl szĂłlt­ pedig ők pont elleneztĂ©k ezeket a szereket. Charlie egyszer bajba keveredett a drogok miatt, Ă©s akkor megĂ­gĂ©rte, hogy soha többet nem tesz ilyet.” Azonban a Keresztapa filmekĂ©rt rajong, az eredetit több mint egy tucatszor látta a moziban. A sorozatra, melyben Lee Strasberg az apján alapulĂł karaktert játssza, Sandra megrázza a fejĂ©t: „Strasberg tĂşl öreg volt,­ apám nem volt olyan idős, rokkant, Ă©s beteg sem.” A kedvenc Lansky ábrázolĂłja a „Grace klinika” sztárja, Patrick Dempsey, aki a fiatal Meyert játszotta az 1991­-es NĂ©gykezes gĂ©ppisztolyra cĂ­mű filmben.

Meyer Lansky mindig kijátszotta a hatóságokat

Meyer Lansky elsősorban szerencsejátĂ©kban utazott, jelentős Ă©rdekeltsĂ©gei voltak Miamiban, Las Vegasban Ă©s New Orleansben is. Mire az amerikai hatĂłságok razziákat indĂ­tottak kaszinĂłiban, addigra már a dörzsölt ĂĽzletember Svájcba menekĂ­tette pĂ©nzeinek nagy rĂ©szĂ©t, ahol a banktitok biztonsága miatt nyugodtan parkoltathatta egyre növekvő vagyonát offshore cĂ©gein keresztĂĽl.

Az első világháborĂş utáni időszakban bűnszervezetĂ©t megprĂłbálta legalizálni, ám időközben más erőszakos cselekmĂ©nyek miatt kerĂĽlt ismĂ©t a rendőrsĂ©g látĂłkörĂ©be. Akkoriban ugyanis mĂ©g Amerika egyes rĂ©szein is kezdett elterjedni a nácizmus, a szĂ©lsősĂ©ges csoportok egyre nagyobb gyűlĂ©seket tartottak Yorkville-ben, ám Lansky Ă©s csapata közbelĂ©pett.

„A szĂ­npadot szvasztika Ă©s Hitler kĂ©pe dĂ­szĂ­tette. A szĂłnokok locsogni kezdtek. Csak tizenöten voltunk, de akciĂłba lendĂĽltĂĽnk. NĂ©hányukat az ablakon dobtuk ki… A legtöbb náci pánikba esett Ă©s menekĂĽlőre fogta. Mi utánuk eredtĂĽnk Ă©s elláttuk bajukat… Meg akartuk mutatni nekik, hogy a zsidĂłk nem mindig dőlnek hátra, elfogadva a sĂ©rtĂ©seket.”

Lansky ezek után sem kerĂĽlt rács mögĂ©, sőt. A második világháborĂş alatt beszervezte az amerikai TengerĂ©szeti HĂ­rszerző Iroda kĂĽlönleges osztálya, ahol kiterjedt alvilági kapcsolatrendszerĂ©nek segĂ­tsĂ©gĂ©vel számos ĂĽgyben adott át informáciĂłkat a hadseregnek Ă©s buktatott le nĂ©met kĂ©meket.

A második világháborĂş után Lansky Kubába ment, ahonnan tovább folytatta ĂĽzleti tevĂ©kenysĂ©geit, ám Fidel Castro hatalomba kerĂĽlĂ©se után már nem volt kĂ©pes tovább terjeszkedni, Ă­gy onnan egy időre a Bahamákra távozott, majd visszatĂ©rt Miamiba. Az amerikai hatĂłságok hiába prĂłbálták elkapni, Lansky mindig tĂşljárt az eszĂĽkön: hĂ©tköznapi nagypapakĂ©nt viselkedett, minden nap más sofőrrel járt, a találkozĂłit vĂ©letlenszerűen, nyilvános helyeken bonyolĂ­totta le, ezĂ©rt az FBI tehetetlennĂ© vált Ă©s feladott a megfigyelĂ©sĂ©vel.

Mivel az FBI kudarcot vallott, Ă­gy az adĂłhatĂłság szállt rá Lansky vállalkozásaira, de ő ekkor is meglĂ©pett: Izraelben telepedett le. Ott azonban nem maradhatott sokáig, bűnĂĽgyei miatt hazadeportálták. Ezután az amerikai kormány gond nĂ©lkĂĽl bĂ­rĂłság elĂ© állĂ­totta, de Lansky ĂĽgyvĂ©dei szĂ©tcincálták az eskĂĽdtszĂ©k bizonyĂ­tĂ©kait, Ă­gy vĂ©gĂĽl minden vádpont alĂłl felmentettĂ©k.

A szoros kötelĂ©kĂĽk ellenĂ©re Sandi Ăşgy emlĂ©kszik Ă©desapjára, mint egy szűkszavĂş emberre. Habár törtĂ©neteiből megfigyelhető, hogy az amerikai szervezett bűnözĂ©s akkoriban erősebb volt, mint a U.S. Steel, ám elmondása szerint apja 1983­-as halála után nem örökölte meg a mesĂ©s vagyont. Szerinte az összes pĂ©nz Meyer testvĂ©rĂ©hez, Jack bácsikájához szállt. „Nem Ă©rdekel ki tudott rĂłla Ă©s ki nem, ez az igazság. Amikor apa bajba kerĂĽlt, az egĂ©sz kĂ©szletet, vagyont Ă©s mindent a bátyjának adott. Vissza kellett volna hogy adják, de soha semmit nem kaptam vissza.”

avatar
Halapi
-
2014.06.12. 23:40
7
Miért pont most, ennyi évvel utána írta meg?
avatar
carol
-
2014.04.27. 19:03
6
hát nem lehetett könnyű neki, de azért én nem sajnálom, jó élete volt, egy gyerek úgyse fogja fel hogy mivel foglalkozik a faterja :)
avatar
gabesz21
-
2014.04.26. 18:02
5
Ezt a könyvet én is elolvasnám!
avatar
tSas
-
2014.04.23. 19:48
4
Hát nem irigylem, azért ilyen környezetben felnőni nem kicsit durva lehet!
avatar
tywin
-
2014.04.19. 23:39
3
Vissza kellett volna hogy adják, de soha semmit nem kaptam vissza.”

A helyében én is ezt mondanám. :)
avatar
kantorjozsef
-
2014.04.17. 15:19
2
Itthon meg fog jelenni a könyv?
avatar
suvitomi
-
2014.04.16. 22:44
1
Ennyi bűncselekmény után csoda hogy életben maradt :P
Halszálkamintás Thomas Pink ing
Van két olyan márka, mely szerintem a legjobb minőségben, a leginnovatívabb módon készít elegáns ingeket. Az egyik a Robert Graham, a másik pedig a Thomas Pink.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
1987-ben Jasszer Arafat vezetĂ©sĂ©vel megindult az első palesztin intifáda, a Föld elĂ©rte az ötmilliárdos nĂ©pessĂ©get, a mozikat pedig meghĂłdĂ­totta Gordon Gekko.