Egy könyv az amerikai szervezett bűnözés megalapítójáról
Kitálalt az amerikai maffiavezér lánya
Munkatársunktól    2014.04.15    7 hozzászólás

Az önéletrajzi könyvével azonnal az érdeklődés középpontjába kerülő Sandra Lansky nagy lendülettel vágott bele életének elmesélésébe, miután megdöbbenve látta, hogy néhai édesapja, a hírhedt gengszter Meyer Lansky­, mennyire meghatározóvá vált a filmvilágban, hiszen olyan alkotásokban jelent meg karaktere, mint a Gengszterkorzó, vagy éppen a Mob City.

Meyer Lansky és lánya
1971-ben, Jeruzsálemben, a Siratófal előtt (Fotók: Sandra
Lansky)
Meyer Lansky és lánya 1971-ben, Jeruzsálemben, a Siratófal előtt (Fotók: Sandra Lansky)

Hosszú évekbe került, mire Sandra Lansky rájött arra, hogy az ő gondoskodó apja volt az egyik alapító figurája az amerikai szervezett bűnözésnek. És most, 31 évvel a halála után sokkolva fedezte fel, hogy Meyer Lanskyt a szórakoztatóipar igen gyakran veszi elő. Az egykori gengszter magányos lánya minden lehetséges kérdésre válaszolt a 229 oldalas életrajzos emlékiratában, melyet Amerika egyik kiemelkedő írója, William Stadiem segítségével készített el.

„A Király lánya - avagy hogyan nőttem fel az alvilágban” című könyvében olyan neveket is elcsepegtet, mint Frank Sinatra, Fidel Castro, vagy Bugsy Siegel. Utóbbit ő úgy ismerte, mint édesapja régi cimboráját, Benny nagybácsit – egészen az 1947. június 20-­án történt Beverly Hills-i meggyilkolásáig, mely a férfi kedvesének a kastélyában történt. Ezt követően a gyászmeneten részt vevő egész családot balszerencse érte a szervezett bűnözésnek köszönhetően, mivel például Willie Moretti nagybácsi golyózáporban halt meg Joe Elbow szobájában, Jerseyben. Abe Zwillman nagybácsi öngyilkosságot követett el, Charlie Luciano nagybácsi pedig Olaszországba menekült. Frank Costello nagybácsi alig élt túl egy orvlövész által kilőtt golyót, melyet egyenesen közvetlen lőtávolságból lőttek rá. „Borzasztó volt”­ - mondja a most 76 éves Sandra, aki könyvében számtalan merényletről és erőszakos cselekményről említést tesz, amik édesapja kétes üzleti ügyeit végigkísérték. Elmondása szerint soha nem tettette a mély szeretetet, melyet a pöttöm apja iránt érzett, akire a mai napig széles körben tekintenek úgy, mint a maffia nemzetközi növekedésének kulcsfigurájára.

„Ő volt a legcsodálatosabb apa, még így is, hogy nem voltunk együtt sokat” – mondta a Daily News riporterének. „Ő mindig 1000 százalékon teljesített, mindenhová mentem vele, ahová csak tudtam. Erkölcstelenségre nevelt engem.” Ehhez hozzátartozott az is, hogy megengedte a kis Sandinek, hogy a drága teraszon korcsolyázzon a flancos Upper West Side-­i apartmanjuknál, és saját lova is volt a régi Central Parki istállónál. Sandra szerint a család régi barátja, a híres krónikaíró Nicholas Pileggi és a felesége, az író/rendező Nora Ephron­ buzdították arra, hogy írja meg a könyvet. „Nick és Nora mindketten ugyanazt gondolták, hogy meg kellene írnom a könyvet”­ - magyarázta, miért döntött az írás mellett. „Szerettem volna elmondani apám történetét, és az igazságot, ahogy valóban történt minden. Szerettem volna, ha minden jó elhangzik róla. Még a férjem sem tudott mindenről, ami a könyvben szerepel, pedig már 52 éve együtt vagyunk.”

Amerikában nagy érdeklődés
övezi a könyvet
Amerikában nagy érdeklődés övezi a könyvet

Sandra Lansky egyébként egyáltalán nem rajong az HBO­-n látható Gengszterkorzó című sorozatért, ahol tulajdonképpen az apja egy állandóan visszatérő karakterként van jelen a sorozatban. „Ez rettenetes”­ - magyarázza Sandra arról, ahogy az apját, és Charlie (Lucky) Luciano nagybácsit megformálták a sorozatban. „Volt egy rész, mely a drogokról szólt­ pedig ők pont ellenezték ezeket a szereket. Charlie egyszer bajba keveredett a drogok miatt, és akkor megígérte, hogy soha többet nem tesz ilyet.” Azonban a Keresztapa filmekért rajong, az eredetit több mint egy tucatszor látta a moziban. A sorozatra, melyben Lee Strasberg az apján alapuló karaktert játssza, Sandra megrázza a fejét: „Strasberg túl öreg volt,­ apám nem volt olyan idős, rokkant, és beteg sem.” A kedvenc Lansky ábrázolója a „Grace klinika” sztárja, Patrick Dempsey, aki a fiatal Meyert játszotta az 1991­-es Négykezes géppisztolyra című filmben.

Meyer Lansky mindig kijátszotta a hatóságokat

Meyer Lansky elsősorban szerencsejátékban utazott, jelentős érdekeltségei voltak Miamiban, Las Vegasban és New Orleansben is. Mire az amerikai hatóságok razziákat indítottak kaszinóiban, addigra már a dörzsölt üzletember Svájcba menekítette pénzeinek nagy részét, ahol a banktitok biztonsága miatt nyugodtan parkoltathatta egyre növekvő vagyonát offshore cégein keresztül.

Az első világháború utáni időszakban bűnszervezetét megpróbálta legalizálni, ám időközben más erőszakos cselekmények miatt került ismét a rendőrség látókörébe. Akkoriban ugyanis még Amerika egyes részein is kezdett elterjedni a nácizmus, a szélsőséges csoportok egyre nagyobb gyűléseket tartottak Yorkville-ben, ám Lansky és csapata közbelépett.

„A színpadot szvasztika és Hitler képe díszítette. A szónokok locsogni kezdtek. Csak tizenöten voltunk, de akcióba lendültünk. Néhányukat az ablakon dobtuk ki… A legtöbb náci pánikba esett és menekülőre fogta. Mi utánuk eredtünk és elláttuk bajukat… Meg akartuk mutatni nekik, hogy a zsidók nem mindig dőlnek hátra, elfogadva a sértéseket.”

Lansky ezek után sem került rács mögé, sőt. A második világháború alatt beszervezte az amerikai Tengerészeti Hírszerző Iroda különleges osztálya, ahol kiterjedt alvilági kapcsolatrendszerének segítségével számos ügyben adott át információkat a hadseregnek és buktatott le német kémeket.

A második világháború után Lansky Kubába ment, ahonnan tovább folytatta üzleti tevékenységeit, ám Fidel Castro hatalomba kerülése után már nem volt képes tovább terjeszkedni, így onnan egy időre a Bahamákra távozott, majd visszatért Miamiba. Az amerikai hatóságok hiába próbálták elkapni, Lansky mindig túljárt az eszükön: hétköznapi nagypapaként viselkedett, minden nap más sofőrrel járt, a találkozóit véletlenszerűen, nyilvános helyeken bonyolította le, ezért az FBI tehetetlenné vált és feladott a megfigyelésével.

Mivel az FBI kudarcot vallott, így az adóhatóság szállt rá Lansky vállalkozásaira, de ő ekkor is meglépett: Izraelben telepedett le. Ott azonban nem maradhatott sokáig, bűnügyei miatt hazadeportálták. Ezután az amerikai kormány gond nélkül bíróság elé állította, de Lansky ügyvédei szétcincálták az esküdtszék bizonyítékait, így végül minden vádpont alól felmentették.

A szoros kötelékük ellenére Sandi úgy emlékszik édesapjára, mint egy szűkszavú emberre. Habár történeteiből megfigyelhető, hogy az amerikai szervezett bűnözés akkoriban erősebb volt, mint a U.S. Steel, ám elmondása szerint apja 1983­-as halála után nem örökölte meg a mesés vagyont. Szerinte az összes pénz Meyer testvéréhez, Jack bácsikájához szállt. „Nem érdekel ki tudott róla és ki nem, ez az igazság. Amikor apa bajba került, az egész készletet, vagyont és mindent a bátyjának adott. Vissza kellett volna hogy adják, de soha semmit nem kaptam vissza.”

avatar
Halapi
-
2014.06.12. 23:40
7
Miért pont most, ennyi évvel utána írta meg?
avatar
carol
-
2014.04.27. 19:03
6
hát nem lehetett könnyű neki, de azért én nem sajnálom, jó élete volt, egy gyerek úgyse fogja fel hogy mivel foglalkozik a faterja :)
avatar
gabesz21
-
2014.04.26. 18:02
5
Ezt a könyvet én is elolvasnám!
avatar
tSas
-
2014.04.23. 19:48
4
Hát nem irigylem, azért ilyen környezetben felnőni nem kicsit durva lehet!
avatar
tywin
-
2014.04.19. 23:39
3
Vissza kellett volna hogy adják, de soha semmit nem kaptam vissza.”

A helyében én is ezt mondanám. :)
avatar
kantorjozsef
-
2014.04.17. 15:19
2
Itthon meg fog jelenni a könyv?
avatar
suvitomi
-
2014.04.16. 22:44
1
Ennyi bűncselekmény után csoda hogy életben maradt :P
Prémium Dolce&Gabbana blézer
A YOOX új kollekcióinak a legütősebb és legegyedibb zakóját ezúttal is a Dolce & Gabbana hozza.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.