Egy knyv az amerikai szervezett bnzs megalaptjrl
Kitlalt az amerikai maffiavezr lnya
Munkatrsunktl    2014.04.15    7 hozzszls

Az önéletrajzi könyvével azonnal az érdekldés középpontjába kerül Sandra Lansky nagy lendülettel vágott bele életének elmesélésébe, miután megdöbbenve látta, hogy néhai édesapja, a hírhedt gengszter Meyer Lansky­, mennyire meghatározóvá vált a filmvilágban, hiszen olyan alkotásokban jelent meg karaktere, mint a Gengszterkorzó, vagy éppen a Mob City.

Meyer Lansky s lnya
1971-ben, Jeruzslemben, a Siratfal eltt (Fotk: Sandra
Lansky)
Meyer Lansky s lnya 1971-ben, Jeruzslemben, a Siratfal eltt (Fotk: Sandra Lansky)

Hosszú évekbe került, mire Sandra Lansky rájött arra, hogy az gondoskodó apja volt az egyik alapító figurája az amerikai szervezett bnözésnek. És most, 31 évvel a halála után sokkolva fedezte fel, hogy Meyer Lanskyt a szórakoztatóipar igen gyakran veszi el. Az egykori gengszter magányos lánya minden lehetséges kérdésre válaszolt a 229 oldalas életrajzos emlékiratában, melyet Amerika egyik kiemelked írója, William Stadiem segítségével készített el.

„A Király lánya - avagy hogyan nttem fel az alvilágban” cím könyvében olyan neveket is elcsepegtet, mint Frank Sinatra, Fidel Castro, vagy Bugsy Siegel. Utóbbit úgy ismerte, mint édesapja régi cimboráját, Benny nagybácsit – egészen az 1947. június 20-­án történt Beverly Hills-i meggyilkolásáig, mely a férfi kedvesének a kastélyában történt. Ezt követen a gyászmeneten részt vev egész családot balszerencse érte a szervezett bnözésnek köszönheten, mivel például Willie Moretti nagybácsi golyózáporban halt meg Joe Elbow szobájában, Jerseyben. Abe Zwillman nagybácsi öngyilkosságot követett el, Charlie Luciano nagybácsi pedig Olaszországba menekült. Frank Costello nagybácsi alig élt túl egy orvlövész által kiltt golyót, melyet egyenesen közvetlen ltávolságból lttek rá. „Borzasztó volt”­ - mondja a most 76 éves Sandra, aki könyvében számtalan merényletrl és erszakos cselekményrl említést tesz, amik édesapja kétes üzleti ügyeit végigkísérték. Elmondása szerint soha nem tettette a mély szeretetet, melyet a pöttöm apja iránt érzett, akire a mai napig széles körben tekintenek úgy, mint a maffia nemzetközi növekedésének kulcsfigurájára.

„ volt a legcsodálatosabb apa, még így is, hogy nem voltunk együtt sokat” – mondta a Daily News riporterének. „ mindig 1000 százalékon teljesített, mindenhová mentem vele, ahová csak tudtam. Erkölcstelenségre nevelt engem.” Ehhez hozzátartozott az is, hogy megengedte a kis Sandinek, hogy a drága teraszon korcsolyázzon a flancos Upper West Side-­i apartmanjuknál, és saját lova is volt a régi Central Parki istállónál. Sandra szerint a család régi barátja, a híres krónikaíró Nicholas Pileggi és a felesége, az író/rendez Nora Ephron­ buzdították arra, hogy írja meg a könyvet. „Nick és Nora mindketten ugyanazt gondolták, hogy meg kellene írnom a könyvet”­ - magyarázta, miért döntött az írás mellett. „Szerettem volna elmondani apám történetét, és az igazságot, ahogy valóban történt minden. Szerettem volna, ha minden jó elhangzik róla. Még a férjem sem tudott mindenrl, ami a könyvben szerepel, pedig már 52 éve együtt vagyunk.”

Amerikban nagy rdeklds
vezi a knyvet
Amerikban nagy rdeklds vezi a knyvet

Sandra Lansky egyébként egyáltalán nem rajong az HBO­-n látható Gengszterkorzó cím sorozatért, ahol tulajdonképpen az apja egy állandóan visszatér karakterként van jelen a sorozatban. „Ez rettenetes”­ - magyarázza Sandra arról, ahogy az apját, és Charlie (Lucky) Luciano nagybácsit megformálták a sorozatban. „Volt egy rész, mely a drogokról szólt­ pedig k pont ellenezték ezeket a szereket. Charlie egyszer bajba keveredett a drogok miatt, és akkor megígérte, hogy soha többet nem tesz ilyet.” Azonban a Keresztapa filmekért rajong, az eredetit több mint egy tucatszor látta a moziban. A sorozatra, melyben Lee Strasberg az apján alapuló karaktert játssza, Sandra megrázza a fejét: „Strasberg túl öreg volt,­ apám nem volt olyan ids, rokkant, és beteg sem.” A kedvenc Lansky ábrázolója a „Grace klinika” sztárja, Patrick Dempsey, aki a fiatal Meyert játszotta az 1991­-es Négykezes géppisztolyra cím filmben.

Meyer Lansky mindig kijátszotta a hatóságokat

Meyer Lansky elssorban szerencsejátékban utazott, jelents érdekeltségei voltak Miamiban, Las Vegasban és New Orleansben is. Mire az amerikai hatóságok razziákat indítottak kaszinóiban, addigra már a dörzsölt üzletember Svájcba menekítette pénzeinek nagy részét, ahol a banktitok biztonsága miatt nyugodtan parkoltathatta egyre növekv vagyonát offshore cégein keresztül.

Az els világháború utáni idszakban bnszervezetét megpróbálta legalizálni, ám idközben más erszakos cselekmények miatt került ismét a rendrség látókörébe. Akkoriban ugyanis még Amerika egyes részein is kezdett elterjedni a nácizmus, a szélsséges csoportok egyre nagyobb gyléseket tartottak Yorkville-ben, ám Lansky és csapata közbelépett.

„A színpadot szvasztika és Hitler képe díszítette. A szónokok locsogni kezdtek. Csak tizenöten voltunk, de akcióba lendültünk. Néhányukat az ablakon dobtuk ki… A legtöbb náci pánikba esett és menekülre fogta. Mi utánuk eredtünk és elláttuk bajukat… Meg akartuk mutatni nekik, hogy a zsidók nem mindig dlnek hátra, elfogadva a sértéseket.”

Lansky ezek után sem került rács mögé, st. A második világháború alatt beszervezte az amerikai Tengerészeti Hírszerz Iroda különleges osztálya, ahol kiterjedt alvilági kapcsolatrendszerének segítségével számos ügyben adott át információkat a hadseregnek és buktatott le német kémeket.

A második világháború után Lansky Kubába ment, ahonnan tovább folytatta üzleti tevékenységeit, ám Fidel Castro hatalomba kerülése után már nem volt képes tovább terjeszkedni, így onnan egy idre a Bahamákra távozott, majd visszatért Miamiba. Az amerikai hatóságok hiába próbálták elkapni, Lansky mindig túljárt az eszükön: hétköznapi nagypapaként viselkedett, minden nap más sofrrel járt, a találkozóit véletlenszeren, nyilvános helyeken bonyolította le, ezért az FBI tehetetlenné vált és feladott a megfigyelésével.

Mivel az FBI kudarcot vallott, így az adóhatóság szállt rá Lansky vállalkozásaira, de ekkor is meglépett: Izraelben telepedett le. Ott azonban nem maradhatott sokáig, bnügyei miatt hazadeportálták. Ezután az amerikai kormány gond nélkül bíróság elé állította, de Lansky ügyvédei szétcincálták az esküdtszék bizonyítékait, így végül minden vádpont alól felmentették.

A szoros kötelékük ellenére Sandi úgy emlékszik édesapjára, mint egy szkszavú emberre. Habár történeteibl megfigyelhet, hogy az amerikai szervezett bnözés akkoriban ersebb volt, mint a U.S. Steel, ám elmondása szerint apja 1983­-as halála után nem örökölte meg a mesés vagyont. Szerinte az összes pénz Meyer testvéréhez, Jack bácsikájához szállt. „Nem érdekel ki tudott róla és ki nem, ez az igazság. Amikor apa bajba került, az egész készletet, vagyont és mindent a bátyjának adott. Vissza kellett volna hogy adják, de soha semmit nem kaptam vissza.”

avatar
Halapi
-
2014.06.12. 23:40
7
Mirt pont most, ennyi vvel utna rta meg?
avatar
carol
-
2014.04.27. 19:03
6
ht nem lehetett knny neki, de azrt n nem sajnlom, j lete volt, egy gyerek gyse fogja fel hogy mivel foglalkozik a faterja :)
avatar
gabesz21
-
2014.04.26. 18:02
5
Ezt a knyvet n is elolvasnm!
avatar
tSas
-
2014.04.23. 19:48
4
Ht nem irigylem, azrt ilyen krnyezetben felnni nem kicsit durva lehet!
avatar
tywin
-
2014.04.19. 23:39
3
Vissza kellett volna hogy adjk, de soha semmit nem kaptam vissza.”

A helyben n is ezt mondanm. :)
avatar
kantorjozsef
-
2014.04.17. 15:19
2
Itthon meg fog jelenni a knyv?
avatar
suvitomi
-
2014.04.16. 22:44
1
Ennyi bncselekmny utn csoda hogy letben maradt :P
Aviator stlus Gucci napszemveg
Szerintem egy barna lencsés aviator stílusú napszemüveg egyetlen férfi kelléktárából sem hiányozhat.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet visel konferencia és beszélgetés, melynek legfbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.