Nyaraló az erdő szélén
Lakhatóvá tenni az absztrakt geometriát
4 hozzászólás
Kocsis Katica    2012.04.18

Az ausztrál McBride Charles Ryan stúdió tervezte azt a nyaralót, mely a Mornington- félszigeten, Rye városának tengerpartján található, Délkelet-Ausztráliában. Melbourne-től mindössze másfél órás autózással eljuthatunk e csodálatos helyre, ahol az épület a homokdűnékből kinövő fák rejtekében helyezkedik el.


A 2777 négyzetméteres nyaraló 16 vadvízi strand közelében foglal helyet. A tervezők olyan házat álmodtak meg, ami az erdő szélén található, így egyaránt közel van a természethez és a strandokhoz is. A nyaralás így túrázással és fürdőzéssel is eltelhet. A ház formája kezdetben spirális vagy kagyló formájú volt, később ezt egy sokkal komplexebb alakzat váltotta fel, mely egyfajta reakció a Klein-féle palackra. Ehhez azonban fel kellett használni a topológia eredményeit. A Klein-féle palack is, úgy ahogy a Möbius- szalag topológiai formák: a térben elmozdíthatóak, deformálhatóak, de ettől még nem változnak meg. A fánk is fánk marad, ha elcsavarjuk vagy eltorzítjuk, de topológiailag csak akkor változik meg, ha elvágjuk. Az MCR csapata lelkesen közelített ezekhez a topológiai formákhoz: úgy gondolták, hogy a matematikusok által kifejlesztett felületek felhasználásával új térbeli kapcsolatokat és konfigurációkat lehet létrehozni.


A Klein Bottle House tehát egy önmagába visszatérő forma, de funkcionálisan mégis otthonként szolgál. A csapat hitt abban, hogy a Klein-féle palack origami verziója megvalósítható és ezenkívül még egy kis ironikus varázsa is lehet. Az épület kívülről cement lemezekkel borított, így megjelenésében még a közeli ausztrál nyaralókkal is harmonikus kapcsolatban áll. A házat egy belső udvar öleli körül, ahol egy fejedelmi lépcső köti össze az összes szintet. Így egyszerre lehetünk közel és távol a többi nyaralótól. A végtelen, csavarodó, kagylószerű formája különösen megnyugtató hangulatot varázsol körénk.


Az épület a kísérleti geometria tradíciójának felhasználásával abba a heroikus tradícióba illeszkedik, ahová az 50-es évek melbourne-i építészei, például McIntyre és Boyd sorolhatóak. A matematika ezen ágának felhasználásával az épület úgy alakítható, hogy az jobban megfeleljen a kortárs igényeknek és vágyaknak. A Klein Bottle House egyébként több díjjal is büszkélkedhet: 2008-ban az ausztrál Institute of Architects két díjjal is jutalmazta, 2009-ben az Építészeti Fesztiválon a világ legjobb háza díjat vihette haza és 2010-ben a Grand Designs A legjobb internacionális házának választotta.

Kapcsolódó cikkek
Nem akármilyen házban lakott feleségével együtt Dick Clark televíziós személyiség, aki most eladásra kínálja otthonát, így bárki beleshet a Flinstone család kőházához hasonló épületbe.
Az Andrew Maynard Architects megvalósította a Hill House nevű projektet, ami egy Melbourne-i kis házikó igen érdekes kibővítését foglalta magába.
Tokió frekventált negyedében található a város legdrágább egyetlen hálószobás ingatlanja, aminek gardróbjába egy kisebb divatbutik is beköltözhetne.
Ryan Reynolds és Scarlett Johansson tavaly nyáron jelentették be, hogy két éves házasságukat felbontják és különköltöznek. Közös otthonukat most 3.65 millió dollárért árulják.
3,120,900 Huf / 10,100 Eur
Hennel Ádám a Fix HD magazin műsorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövőbeli tervekről.
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 6 és 4 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
sunshine
-
2012.04.20. 20:50
4
a kertre fektethettek volna nagyobb figyelmet is!
avatar
lovelyrekus
-
2012.04.19. 18:39
3
Nem túl barátságos kívülről nézve.
avatar
zZz
-
2012.04.19. 14:18
2
nekem nagyon tetszik a formaja :)
avatar
Csili | Fashion Guru
-
2012.04.19. 13:16
1
Nagggyon fura :O
Anyagában kockás D&G zakó
Az itt látható fekete modell talán az idei D&G kollekciók eddigi legjobb ár/érték aránnyal rendelkező zakója.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.