Mai napig tretlen a kereslet a brand irnt
LEGO – A gyermekkor sznes vilga
8 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.12.28

Sok tonna manyag, ezerkétszáz, éjjel-nappal mköd fröccsöntgép, egy sereg robot, precíz fest és csomagoló sor, sok automata szortírozó gép, és egy hatalmas elosztórendszer. Ez ma a LEGO gyár. De honnan indult az elmúlt generációk gyermekkorát megszépít színes építjáték?


A vállalat jóval az automata gépek megszületése eltt indult, kézzel készült fadarabokkal. Az alapító, Ole Kirk Christiansen 1891-ben született, tizenhárom gyermek közül a tizedikként. Hétévesen asztalos segédnek állt, hogy támogassa családját. Ole asztalosmester lett, és huszonegy évesen már saját asztalos mhelye volt. 1932-ben, nem csak az amúgy is súlyos világválság, hanem feleségének elvesztése is mélyen lesújtotta Christiansen-t. A négy fiát egyedül nevel Ole-t a szegénység fenyegette, ezért negyvenegy éves korában más irányba terelte pályafutását. Játékos kedv ember volt, szerette a gyerekeket, így asztalosmesterségét latba vetve játékokat kezdett készíteni a hulladékfából. Két éven át, mintegy mellékesen készített játékokat, a kereslet pedig akkora volt, hogy már önálló játékgyárat alapíthatott. A tragédiája után kett évvel, 1934-ben megszületett a LEGO, két dán szó összeillesztésébl: „leg” és „godt” – azaz, „játsszatok jól”. Késbb Ole fiai is nagy szerepet játszottak a vállalat fenntartásában. Bár 1942-ben leégett az eredeti üzem, hamarosan újjáépítették azt.


A világháború után nehéz helyzetbe kerültek, mert nehéz volt faanyaghoz jutni. A problémán a manyag, mint nyersanyag felhasználásával lettek úrrá. 1947-ben Christiansen megvásárolta ez els fröccsönt gépet, és az ötvenes évek végére a fiatal és apró dán vállalat nemzetközi sikert aratott. 1955-ben az egyik fiú, Godtfred ismert fel egy új lehetséget, azon játékrendszer ötletét, melyek elemei mind egymáshoz illeszthetk. Ez egyben az újabb és újabb készletek megvásárlására is ösztönözte a gyermekek szüleit. Ekkor adták ki az els LEGO Cityt, amiben már rendrautó is volt. Ezek az els téglák még üregesek voltak, és nem tartották össze olyan jól az épületeket, emiatt születtek meg egy fejlesztésként 1958-ban a ma ismert, bels merevítkkel ellátott elemek. 1966-ban kiadták a vonat LEGO készletet. 1974-ben született meg az els minifigura, és 1978-ban nyerte el a mai formáját.

Az els emberkék jóval nagyobbak voltak, és többféleképpen mozgatható végtagokkal rendelkeztek. A mostani figurák els darabjai a sárga, mosolygós kis fickók voltak, akiknek nincs brszínük, sem vallásuk, vagyis abszolút pártatlanok. Ezzel együtt vezették be az autók kerekére a gumiból gyártott abroncsokat, a hátulról megközelíthet épületeket is. 1971-ben a babaházak megjelenésével kifejezetten a lányoknak kínáltak készletet, a következ évben pedig a vízen úszó hajótestek is megjelentek. Szintén a hetvenes évek végén jelent meg az azóta jócskán átalakult „Space” készlet. 1986-tól világító, és hangokat kelt elemeket is bele csempésztek egyes készletekbe, valamint a nyolcvanas évekhez köthet a LEGO Castle készlet kiadása, aminek célja a gyermekekkel megismertetni a jó és rossz fogalmát. 1989-ben jelent meg elször LEGO figura nem mosolygó arckifejezéssel, a Kalóz sorozat elemeként. A kilencvenes évek legvégén kiadott Bionicle sorozat vált az elmúlt idszak talán legsikeresebb LEGO készletévé, ebbl már több egész estés digitális rajzfilm is készült. Az elmúlt években a LEGO gyakorlatilag minden sikeres készletébl készítettek videojátékot.


A LEGO tervezi egy-egy újabb készlet összeállítására évek kutató-, és fejleszt munkáját szánják, valamint rendszeresen tanulmányi látogatásokat tesznek a tervezett készlet esetleges valós megfelelinél, például egy rendrségen. A tervez élcsapat a LEGO készletek minden részét felújítja pár évente. Egy új készlet összeállítása öt lépésbl áll: a tervezés és fejlesztés, öntés, festés és díszítés, csomagolás, valamint a kiszállítás. Egy új készlet megszületésekor igyekeznek a már meglév elemeket újra értelmezve, azokat másféleképpen felhasználva és összeállítva kiötleni valami újat, hiszen egy-egy új öntforma negyedmillió eurót is érhet.

Egyébként az egymásba illeszthet kockák jelentik a vállalat sok oldalúságának, és folyamatos megújulási képességének alapkövét. Például egy számítás szerint, hat darab, nyolctüskés, egyforma szín téglácskát is 915,103,065 különböz módon lehet összeilleszteni. Amennyiben viszont egy új elememmel szeretnék a tervezk bvíteni az adott készletet, akkor a tárgyat vagy éllényt hosszasan megfigyeli a szobrász. Elször lágy agyagból készül el, az alakjának pedig egyeznie kell a vázlattal. Ha sikerült a formát kifaragni, utána új önt formát kell készíteni. Ezek a gyártól nem messze készülnek: egy erre szakosodott brigád az agyagszobrocskát egy három dimenziós letapogató kamera segítségével digitalizálja. Ettl fogva ezzel a digitális modellel dolgoznak, még a hibáit is digitálisan javítják. Ezzel párhuzamosan készül el, elször szintén csak digitálisan az öntforma, aminek a szivárgását, és minden egyéb hibáját elre igyekszenek kiküszöbölni, majd egy egy gép elkészíti ennek prototípusát. A sikeres próbaöntés után már készülhet is a sorozatgyártás.


Az alapvet építelemek, a klasszikus téglák nem sokat változtak 1958 óta, a dán játék utáni kereslet viszont egyre emelkedik: a világ játékboltjai másodpercenként hét doboz LEGO-t adnak el. Bár az egész világ számára alkotnak játékot, ezek nagy része még mindig ott készül, ahol a LEGO megszületett, a dániai Billund-ban. A fröccsönt üzem három f terültre oszlik, tizennégy magas siló fogadja a beszállított manyag granulátum nyersanyagot, majd a 23 méter magas raktárban válogatják szét a téglákat a festés és díszítés eltt. Másodpercenként 500, percenként 30.000 elemet készítenek. A Billund-i LEGO gyár egyben a világ legnagyobb fröccsönt üzeme is, évente 21 milliárd elemet állítanak el (2 évi termelésébl a Holdig ér tornyot lehetne építeni). Az üzem naponta 60 tonna manyag granulátumot fogyaszt el, és mindig egy hétre elegend tartalékkal rendelkeznek. A gépek hétezer különböz formában és színben gyártanak elemeket. Fröccsöntés után egy hatalmas raktárban válogatják szét ket, és tárolják, egy részük tovább megy más országokban lev üzemekbe.

2009 januárjától egyébként már hazánkban, Nyíregyházán is létezik LEGO gyár. A Billund-i gyárban gépek végzik a befecskendezést, a precíz festést és csomagolást. A fröccsönt gépek 250 celsius-fokra hevítik a granulátumot, és ezt a fogkrém szer anyagot belepréselik az öntformákba. Ekkor a forma 120 tonnányi nyomást visel, míg a manyag az ismert formára nem dermed. Mivel az elemeknek pontosan kell illeszkedniük egymáshoz, egyik gép sem olyan fontos, mint az öntformák, hiszen minden egyes elemnek illeszkednie kell egymáshoz, beleértve az összes, 1958 óta legyártott elemet is. Éppen ezért rendszeres karbantartást igényelnek, a karbantartók egy külön csapatot képeznek a vállalaton belül. Az elkészült elemeknek a századmilliméter alatti hibakorláton belül kell lennie – százezer elembl csupán tizenkett bukik meg a minség ellenrzésen. Az elkészült elemeket nagy ládákban önmköd robotok seregei viszik el a fels szint szállító szalagjaihoz, ahonnan egy hetven kilométernyi polcrendszert magába foglaló hatalmas raktár csarnokba juttatják azokat. A nagy üzemen belül létezik egy koncepciógyár nev részleg, akik kizárólag új ötletek kidolgozásán fáradoznak. Az érdemük például a nemrégiben megjelent táblás LEGO társasjáték, aminek egy különleges eleme a dobókocka.


A festés és csomagolás Csehországban történik, egy Kladno nev kisvárosban. A LEGO éves termelésének közel negyven százalékát dolgozzák fel itt. A fennakadás mentes mködést biztosítandó, kilenc órányi készlettel rendelkeznek. Az óriási festgépek sokoldalúak, így akár óránként képesek más, és más elemet festeni. A festett elemeket alá vetik az úgynevezett „nyál- próbának”. Ennek során az elemeket olyan folyadékba merítik, melynek összetétele nagyon hasonló emberi szájban levhöz, hogy kiderüljön, lejön-e a festék. A kész, festett elemeket a munkások saját kezleg töltik a szortírozó gépbe. A folyamatosan mozgó szalagon valósággal öml elemeket a pontosan beállított gépek precízen porciózzák ki, megfelel darabszámú csomagokra. Az egyes csomagokba került elemek számát a tömeg miligrammos pontosságú mérése adja meg, és ha egy csomag még a hatodik mérállomásnál sem megfelel, akkor azt kézileg ellenrzik.

A nagyobb dobozokat egyébként is kézileg csomagolják, némelyiket akár tizenhat ember is egyszerre, nyolc másodperces eltolással. Nemrégiben megegyeztek a DHL-el, hogy minden szállításukat egyetlen, százezer négyzetméretes elosztóközpontból végzik el. A LEGO egyébként a forgalmának felét a karácsony eltti hat hétben bonyolítja le.


Az iparágnak van egy olyan velejárója, ami akadályt jelent a márkahség kialakítására, ez pedig az, hogy idvel megnnek a gyerekek. A LEGO viszont úgy tartja meg vásárlóit, hogy minden korosztály igényeit igyekszik kiszolgálni, ezért van például a nagyobb méret Duplo, ami a legkisebbnek való, az öt és kilenc év közöttiek számára az alap készleteket szánják, aztán ott vannak a komplexebb, nagyobb építmények, és a LEGO Technic vagy a Mindstorms, a tiniknek és felntteknek. Európában a felnttek körében is igen népszer a dán innováció. Minden évben a hollandiai Zwolle-ben rendezik meg a világ legnagyobb LEGO börzéjét, hetvenötezer látogatóval.

A LEGO World fele szól csak a gyerekeknek, a másik felét felnttek számára rendezik. Létezik például egy AFOL (A LEGO Felntt Rajongói) nev szervezet, akik minden évben valami gigantikus építménnyel kápráztatják el a látogatókat. Emellett világszerte létezne LEGO Land-ek, amik a dán játék híres készleteire alapozott óriási vidámparkok. Becslések szerint a gyerekek világszerte évi öt milliárd órát játszanak a mással össze nem téveszthet játékkal. A LEGO a gyerekek alapvet késztetései közül aknáznak ki kettt, az építést és a szerepjátszást. Az elst a manyag építkockák, az utóbbi a számítógépes játékok szolgálják leginkább ki. A gyár nemrégiben fejlesztette ki online szerepjátékát, a LEGO Universe-t. Ez – hasonlóan például a World Of Warcrafthoz – egy sok játékos által alakított internetes játék. Ez volt egyébként a legnagyobb befektetés, amit a csoport egyetlen termékre áldozott. Ebben igyekeznek megvédeni a gyerekeket az internet eltt is: például nem lehet nyilvánosságra hozni egy létre hozott karaktert, míg a moderátorok az jóvá nem hagyták; vagy ott van a „jó barátok rendszere”, ami a szülk ellenrzése alatt folyik, hiszen ebben az opcióban a gyermek csak azzal játszhat együtt, akit a való életben is jól ismer.


A kilencvenes évek során a játékok piaca, és a gyerekek játékokkal kapcsolatos szokásai is nagyban változtak. Az elektronikus játékok népszerségének növekedése miatt a LEGO tizenegy éven keresztül volt veszteséges. A legsúlyosabb idszakban 500 millió dollárt veszítettek, alig kett év leforgása alatt, és „ezt rosszul kezeltük” – ismerte el a cég egyik vezetje, Mads Nipper. Ekkoriban történt az a bámulatos fordulat, hogy a szoftvereket is alkalmazó Mindstorms vonal felntt rajongói feltörték a készlet rendszerét. A LEGO nem feljelentette a hackereket, hanem játékokat kínált fel a legjobbaknak, az ötleteikért cserébe. Ekkortájt született meg a Star Wars szabadalom és a számítógépes játékok. A Mindstorms-ban is nagyobb teret adtak a felhasználóknak, így a 2006-ban kiadott sorozat minden eladási csúcsot megdöntött. 2004 fordulópontot jelentett, és a vert helyzetbl folytatódott a cég felállása. A LEGO korszerbben állt ahhoz, hogy az épít játékok terén k az elsk, és a legjobbak, tudatosan építkezett is erre, és sok klasszikus készletét is ennek szellemében frissített fel. 1934 óta a LEGO többször átalakult, de úgy maradt fent, hogy a problémákból erényt kovácsolt.

Cimkk: fiatalsg, Lego, szrakozs,
10,042,500 Huf / 32,500 Eur
2,502,900 Huf / 8,100 Eur
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betölt Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttmködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
avatar
sweetie
-
2012.01.01. 21:25
8
nlunk ltalnosban mg legopt versenyt is rendeztek, a fik pedig napokra ptettetek mindenflt :)
avatar
Burton
-
2011.12.29. 17:22
7
Pont az a lnyeg hogy brmikor jraptheted s ha tbbfle legd van akkor rd van bzva hogy mit hozol ki :)
avatar
Attilaa
-
2011.12.29. 17:14
6
mi olyan j a legzsban? 1x felpted s utnna?
-Egy 10ves gyerek miutn sszerakott egy pl. Star Wars kszletet utna eljtszhat vele klnfle trtneteket is...
mr ha van fantzija ,ha neked nem volt gy jrtl
avatar
mandark
-
2011.12.29. 15:47
5
Csili: neked nem volt gyerekkorod?? :) Ht sztszeded s jra sszerakod, vagy valami mst, ami pp eszedbe jut. n nagyon szerettem pldul a lehet legtbb elem (s volt pr nagy vdr legm) felhasznlsval bszmenagy \"kamionokat\" pteni :D
avatar
Csili
-
2011.12.29. 05:53
4
mi olyan j a legzsban? 1x felpted s utnna?
avatar
Walther
-
2011.12.28. 21:27
3
Nekem a city-bl volt sok fle! De a mai gyerekek inkbb pc-n legznak :P
avatar
Shadow88
-
2011.12.28. 17:56
2
a vilg legjobb jtka :D
avatar
Badboy
-
2011.12.28. 09:58
1
J cikk! csm karcsonyra is legkat kapott :D
Halszlkamints Thomas Pink ing
Van két olyan márka, mely szerintem a legjobb minségben, a leginnovatívabb módon készít elegáns ingeket. Az egyik a Robert Graham, a másik pedig a Thomas Pink.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.