A 20. szzad egyik leghresebb magyar ptsztl bcszunk
Makovecz Imre letplyja
5 hozzszls
Major Imola    2011.10.14

Makovecz Imre több mint ötven éven keresztül gazdagított bennünket különleges mvészi alkotásaival. Számos rangos elismerést begyjtve, hazánk egyik legelismertebb építészeként volt számon tartva. A 76.-dik életévében elhunyt építész fként az organikus építészet területén szerzett nemzetközi elismeréseket. S bár ez a mfaj nem a legtrendibb hazánkban, mégis Makovecz Úrnak számtalan tanítványa, híve és rajongója lett hosszú munkássága alatt.


Budapesten született 1935 novemberében és életének meghatározó els tíz évét apja szülfalujában töltötte, Nagykapornakon. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Mszaki Egyetemen végezte és mint egy húsz éven át különböz tervezvállalatoknál dolgozott. Szárnyait 1977 környékén kezdte nyitogatni, de az állam nem nézte jó szemmel különc felfogását, ezért jobbnak látta, ha néhány évre még meghúzza magát, így lett a Pilisi Parkerd Gazdaság fépítésze. 1981-ben jött el az ideje és saját építészirodát nyitott. Ma Makona Építész Tervez és Vállalkozó Kft.-ként ismert. Töretlenül mködött és virágzott egészen 2010-ig, amikor is bezárásra kényszerült. Az építész ezt kudarcként élte meg s a rendszert és a gazdasági helyzetet hibáztatta. Sose volt olyan, aki véka alá rejtette volna politikai nézetét, véleményét és párthoz való hségét bátran felvállalta. A rendszerváltás után közéleti személyiségként is ismerté vált, alapítója volt az Országépít Alapítványnak, a kilencvenes években a Magyar Nemzet szerkesztbizottságának tagja, a Balassi kuratórium elnöke, majd 2002-tl a Szövetség a Nemzetért polgári kör alapítója lett.


Épületei saját stílusjegyeket viselnek, egy kevésbé szakmabeli is könnyedén felismeri Makovecz kézjegyét. Hazánkban több száz épületet tervezett, középületeket, templomokat, mveldési házakat. Fként vidéken dolgozott, hisz organikus építészete, nem illet bele a nagyvárosi életbe. Célja mindig az volt, hogy a ház egybe épüljön környezetével és együtt egy harmonikus egészet képezzenek. Munkásságáról maga 2002-ben így nyilatkozott: "Kezdettl azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete eltt már állt". A természetes anyagokat kedvelte, a fát szerkezeti elemként használta. A fából sugárzó hagyományosságot szerette a legjobban. Számára egy ház akkor volt tökéletes, ha alapja a földbl nt ki, teteje pedig az égbl esett alá. maga volt Magyarországon az organikus építészet atyja. S késbb tanítványai is t utánozva, szinte híveivé váltak és másolták.


1964-ben a berhidai étterem volt az els olyan épülete, mely már teljes egészében Makovecz stílusban épült. A szakmában viszont az els elismert, s szerinte is elismerést érdeml épülete, a paksi Szentlélek-templom volt. Késbb ez a rendszerváltás szimbólumává is vált. Innentl olyannyira közkedvelt lett, hogy sorra kapta a felkéréseket, s tervezett jobbnál jobb épületeket. A siófoki evangélikus templom, a Farkasréti temet ravatalozója, Stephaneum s az egyik leghosszabb munkája a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületegyüttese , a legújabb mve a Hagymaház és az egri uszoda. Mind egytl egyig Makovecz. Élete során rengeteg elismerést ért el nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten is. Tisztelték szerették attól függetlenül is, hogy külföldön a sevillai világkiállítás magyar pavilonján kívül- ami amúgy világhír lett- nem tervezett semmi érdemlegeset. A Francia Építészeti Akadémia aranyérmét tudhatta magáénak és a skót, brit és amerikai építészszövetség tiszteletbeli tagjaként volt elismert. Rómában pedig a Sapienza Egyetemen szerzett díszdoktori címet.


Élete folyamán, számos helyen tanította is a mesterséget, a Megyetemem, az Iparmvészetin és a Nemzetközi Építészeti Akadémián egyaránt. Diákjai magukba szívták azt az életérzést, amit Makovecz hordozott. A hazaszeretet, a természet-központúságot és az építészet iránt való elkötelezettséget. Megalkuvást nem ismer személyiségként ismerték, s hiába nem volt közkedvelt bizonyos közösségek számára az általa képviselt irányvonal szikra szilárdan folytatta s vallotta. Az utolsó húsz évben így többször is konfrontálódott és megosztotta a közvéleményt. De tehetsége vitathatatlan volt, ezt díjai is bizonyítják. Akkor most egy kis felsorolás, hogy ha nem ismertétek is tudjátok, hogy mekkora tehetséget veszítettünk idén októberben. Kossuth-díj, Ybl-díj, Magyar Örökség Díj, Steindl Imre-díj, Corvin-lánc, Prima Primissima, Teleki Pál-érdemérem, Fépítészi Életmdíj, Zala megye,majd Budapest díszpolgára s nem utolsó sorban idén szeptemberben még személyesen vette át a Szent István-díjat.


Hiába, az utókor már személyiségét nem ismerheti, de egészen biztos, hogy egyedi tervezés különleges épületeirl még hosszú évek múltán is meg fognak emlékezni. Pont ez egy építész igazi dicssége, hogy maradandót alkotott s neve, akár csak a hsöknek, míg áll az épület -s jó esetben utána is- megmarad. Ezúton szeretnénk búcsúzni Makovecz Imrétl.

Cimkk: dizjn, ptszet, plet,
2,286,600 Huf / 7,400 Eur
7,632,300 Huf / 24,700 Eur
Hennel Ádám a Fix HD magazin msorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövbeli tervekrl.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betölt Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttmködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
avatar
szili
-
2011.10.15. 13:30
5
Mert mshogy gondolkodni ,mint a \"tmeg\".Klasz ptsz volt.
avatar
kocsiskatica
-
2011.10.14. 19:21
4
Makovecz a magyar Gaudi. Csodlatos letmve van, igazn bszkk lehetnk r.
avatar
Fire
-
2011.10.14. 15:45
3
Ht ezeket kitallni rt nehz lehetett. Nagyon jl tolta az ipart! :D
avatar
gery
-
2011.10.14. 13:56
2
Nagy ptsz volt!
avatar
Adrihanna
-
2011.10.14. 13:31
1
Nyugodjk Bkben! csodaszp alkotsai voltak...
Elefntcsont szn Tonello zak
A YOOX a napokban egy egész üzletnyi Tonello ruhát pakolt fel a webáruházába, amik között számos remek vételt lehet találni.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, de elindult a világsztárokat tömörít USA for Africa project is.