Az új módszerrel a drónok finomlangolása is lehetséges lesz
Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét
MTI/TM    2015.01.16    0 hozzászólás

Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét amerikai tudósok, akik olyan érzékeny műszert fejlesztettek, amely röptében méri meg a madár szárnya által kifejtett erőt. A készülék az egyes szárnycsapások erejét méri, segítségével miniatűr drónokat lehet tesztelni, repülési teljesítményüket precízebben mérhetik fel - idézte a BBC a brit Interface tudományos lapban megjelent tanulmányt. A műszer egy fizikai rejtélyre is választ adott. Az volt a kérdés, vajon a madarakat szállító kamionnak vagy konténernek változik-e a súlya, ha a benne utazó szárnyasok repkedni kezdenek - magyarázta David Lentink, a Stanfordi Egyetem kutatócsoportjának vezetője.


A rejtélynek a MithBusters (Mítoszirtók) című amerikai tévéműsorban már korábban megpróbáltak utánajárni. Lemérték, mennyit nyom egy repdeső madarakkal teli utánfutó, és megállapították, hogy annyit, mint ha a madarak nyugton maradnának benne. Az új műszer azonban olyan precíz, hogy megmutatta: eredményük nem tökéletesen helytálló, a tartály súlya valójában megváltozik, ahogy a madarak szárnyaikkal verdesnek. A stanfordi kutatócsoport elmagyarázta, hogy az egyetlen madárral végzett mérések alapján a lebegésnél "a szárny lefelé csapásakor megkétszereződik a felhajtóerő, hogy a madaraknak ne kelljen megemelni a súlyukat a szárny felfelé csapásakor".

"Tehát annak a tartálynak a súlya, melyben csak néhány repdeső madár helyezkedett el, ingadozik, és csak egy össze-vissza verdeső raj tudja ezt a változást kiküszöbölni" - foglalta össze Lentink. A kutatók egy különlegesen tervezett kamrában szálló madár által kifejtett parányi erők megmérésével próbálták ki az új műszert. A demonstrációhoz két kis csendes-óceáni papagájt, Gagát és Rayt idomították arra, hogy a kamrán belül egyik rúdról szálljanak át a másikra. Gaga és Ray ezért jutalomfalatot kapott, "cserébe mi aerodinamikai erőkkel lettünk gazdagabbak" - magyarázta Lentink.

"A módszer rendkívül gyors és precíz, megmérhetjük vele azokat az erőket, amelyeket állatok vagy drónok hoznak létre a manővereikkel, így el lehet végezni a legapróbb drónok finomhangolását is" - értékelte Lentink.

Dolce&Gabbana sneaker
Vannak olyan termékei a Dolce&Gabbanának, amit azoknak is nyugodt szívvel ajánlok, akik egyébként nem engedhetik meg maguknak, hogy tetőtől talpig ennek a márkának a ruháit hordják. Nos, ilyen ez a sneaker is, ami elérhető fekete és fehér színben is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A folyamatosan kiújuló izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy újabb fordulóponthoz érkezett, közben Michael Jackson Thriller című albuma világsikert ért el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.