Hamarosan nekilátnak az épület felújításának
Megújul az egykori MTV-székház
11 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.08.24

Ebben az épületben - ami eredetileg Tőzsdepalotának épült - működött több mint ötven évig a Magyar Televízió a 20-21. század fordulóján a történelmi Lipótváros szívében. Ám az épület már nem volt megfelelő arra, hogy helyet biztosítson egy 21. századi közszolgálati televíziónak. Vajon mi lesz a sorsa ennek az évszázados épületnek?


A Szabadság tér 17. szám alatt található épület 1907-ben készült el, ebben az évben fejezték be véglegesen az építkezést. Alpár Ignác nyerte el annak idején a tervezésére kiírt pályázatot, az akkori illetékesek úgy döntöttek, hogy Alpár kevert eklektikus-szecessziós terveinek adnak zöld utat. Ezen a területen korábban egy Hild János építőmester által tervezett - kaszárnyaként, majd börtönként működő – épület állt, azonban a kiegyezés után nem tudtak mit kezdeni vele és lebontották, mindezek után a helyére emelt új épületbe rendezkedett be a Tőzsdepalota.

Az első pesti tőzsdét 1854-ben alapították, és akkoriban a Roosevelt tér déli végén lévő Lloyd-palotában működött. Néhány évtizeddel később azonban új palota építéséről határoztak, és meg is vették a Szabadság téri telket. Központi elhelyezkedése miatt, úgy gondolták a helyszín alkalmas lesz a célra, és mivel az épületet is kifejezetten tőzsde központnak szánták, 1948-as megszűnéséig zavartalanul folyt itt a tőzsdézés, egészen 1948. május 25-i megszűntetéséig. A korszak politikai ízlésének megfelelően helyére a Lenin Intézet került, majd a Technika Házának adott helyet az épület.

A Magyar Televízió 1955-től költözött be, akkoriban csak kísérleti sugárzásokra került sor, 1957-től azonban rendszeresen is beindult a műsorszolgáltatás, majd az 1960-as években az egész épületet megkapta a televízió és több mint fél évszázadon keresztül volt az MTV székháza. Mindazonáltal a 21.század elejére nyilvánvalóvá vált, hogy a továbbiakban nem felel meg az épület egy nagy, közszolgálati televízió otthonául. Az épület labirintusszerű folyosóival, lepusztult belső és külső állagával nem volt képes tovább betölteni addigi szerepét, így megszületett a végleges döntés: az MTV 52 év után új székházba költözik és a Szabadság téri épületet eladják. Sok negatív vélemény és kritika érte a köztévé Budán, a Kunigunda útján található új székházát, de mindez most nem szolgál cikkünk témájául. Sokkal érdekesebb az, hogy milyen jövőt szánnak a régi székháznak.

Az épület hatalmas méretei
még a légifotón is jól láthatók
Az épület hatalmas méretei még a légifotón is jól láthatók

Az új tulajdonosok egy híres irodára, a Beyer Blinder Belle-re bízták az épület felújításának terveit, amely iroda sok komoly megbízatást teljesített már, többek között a New York-i Grand Central pályaudvar fogadócsarnoka is a nevükhöz köthető. A napvilágot látott ötletek bíztatóak, szerencsére nem tervezik az épület lebontását, sőt terveik szerint éppen ellenkezőleg, nagyrészt az eredeti, századfordulós állapotot igyekeznek visszaállítani. A kanadai Tippin Corporation 4,5 milliárd forintért vásárolta meg az ingatlant a magyar államtól 2006-ban. A kezdeti elképzelések szerint luxuslakások és egy szálloda kapott volna helyet az épületben, de végül - a műemlékjelleg megtartása mellett - irodák és kereskedelmi egységek kialakítását tervezik a komplexumban. A földszinten kávézókat is kialakítanak majd, így az épület a nagyközönség számára is nyitott lesz részben, az elegáns irodákat pedig a tetőtérben helyezik majd el. Továbbá az egész tér átépítését, rendbehozatalát is tervezik a közel jövőben, teraszos kávézók hoznak megint színt a Szabadság térre és a Nádor utcába. Egy igazán figyelemre méltó videó - amely az Interneten is megtalálható – mutatja be, hogyan fog kinézni a Szabadság tér 17. és környéke.A videó szerint restaurálni fogják a történelmi homlokzatot és a belső tereket, ezek közül is a bejárati főlépcső felújítására fognak nagy hangsúlyt fektetni. Valamint megújul a központi kupolaterem, a közlekedő helyiségek és az épület teljes gépészeti rendszere – csúcstechnológiával felszerelt, ám mégis klasszikus hatású létesítmény kialakítását tervezik. Reméljük, így lesz…

Kapcsolódó cikkek
Az Andrássy út nevének hallatán mindenkiben feldereng valamilyen emlék. Egy nyár esti séta az Operánál, halk sóhajok a kirakatok előtt, karácsonyi díszbe öltöztetett fák a fehér hóban, egy piros Vespa, a megállíthatatlanul hömpölygő tömeg, arcok, árnyak, színek, illatok. Budapest ütőerét tapintjuk ilyenkor.
Új városközpont kialakítását tervezik fővárosunk V. kerületében, a látványterv lenyűgöző, az anyagi feltételeket biztosították. A dolgok jelenlegi állása szerint néhány éven belül a Bécsi utcában álló több lepusztult bérház helyén egy nagy üvegépületet húznak majd fel.
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
Hennel Ádám a Fix HD magazin műsorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövőbeli tervekről.
avatar
BCsabi
-
2011.03.01. 16:57
11
\"Ebben az épületben - ami eredetileg Tőzsdepalotának épült - működött több mint ötven évig a Magyar Televízió a 19-20. század fordulóján a történelmi Lipótváros szívében.\"

19-20.század fordulóján???

Hol volt még ekkor televízió? Még a mozgófilmet is épphogy feltalálták. Hazánkban a televíziós sugárzás elindításáról is csak 1953-ban döntöttek.

Tehát az a 19-20. század az helyesen 20-21. század.

Kedves cikkíró, tessék figyelni a pontos részletekre és dátumokra!
avatar
tSas
-
2011.02.02. 15:56
10
Abba is érdemes belegondolni hogy minek kellett az MTV-nek egy ekkora épület? Sokkal jobban is fel lehet használni ezeket.
avatar
Andras74
-
2011.02.02. 10:01
9
Még egy értékes épület amit kíárusított külföldieknek a (volt) kormány. Kíváncsi vagyok hogy a Parlamentünket mikor adják el.

Amúgy sajnálom hogy irodaház lesz a volt MTV székházból. Irodaházból van már elég Budapesten...még sok is.A jelen meglévö irodaházaknak csak a 60 százaléka van kiadva Bp.-en (az egyik HVG-ben olvastam)

Én luxus komplexumot (hotelt+casinót+luxus üzleteket+étterem+kávézó egyben) képzelnék el az épületen belül.
avatar
Karessz
-
2010.08.25. 22:55
8
Nagyon hangulatos ez a prezentációs videó, jó sok munka lesz a belső terekkel :)
avatar
petra19
-
2010.08.25. 21:24
7
az azért elgondolkodtató h egy ekkora épület kellett hogy kiszolgálja a magyar televíziót.. :-/
avatar
Sarah
-
2010.08.25. 19:39
6
Nagyon szépül a belváros! Az MTV-vel szemben balra egy szökőkút is épült, mindig ott vannak benne az emberek, játszanak a gyerekek stb :)
avatar
suvitomi
-
2010.08.25. 15:57
5
Profi videó lett, és tetszenek a tervek is!
avatar
Barti33
-
2010.08.25. 13:47
4
Örülök hogy nem szálloda lesz, abból már van elég!
avatar
greenclub
-
2010.08.25. 10:50
3
Megnéztem a vidit, nagyon szép lesz belül!
avatar
horvath_tamas
-
2010.08.24. 23:05
2
Marci20: Belül lesz a sok munka, gondolj bele, hogy a régi stúdiókat, irattárakat stb mind ki kell üríteni és valószínűleg a termek illetve szobák méretei is változni fognak.
avatar
Marci20
-
2010.08.24. 23:03
1
Na ez jó hír. Már megijedtem hogy ezt is ledózerolják, pedig szép épület. De megnézve a videót örülök hogy inkább belül dizájnolják és kívül marad ilyen!
Nyári D&G szmokingzakó
A YOOX új kollekciójában a D&G egyik legdivatosabb szmokingzakóját is megkaparinthatjuk, ami a nyári időszakban remekül kiegészítheti elegáns ruhatárunkat.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légierő meglepetés csapást mért az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television és az első Indiana Jones-film is mozikba került.