Trendmagazin

Megújul az egykori MTV-székház

Hamarosan nekilátnak az épület felújításának

2010.08.24 | Molnár Gergely

Ebben az épületben - ami eredetileg Tőzsdepalotának épült - működött több mint ötven évig a Magyar Televízió a 20-21. század fordulóján a történelmi Lipótváros szívében. Ám az épület már nem volt megfelelő arra, hogy helyet biztosítson egy 21. századi közszolgálati televíziónak. Vajon mi lesz a sorsa ennek az évszázados épületnek?


A Szabadság tér 17. szám alatt található épület 1907-ben készült el, ebben az évben fejezték be véglegesen az építkezést. Alpár Ignác nyerte el annak idején a tervezésére kiírt pályázatot, az akkori illetékesek úgy döntöttek, hogy Alpár kevert eklektikus-szecessziós terveinek adnak zöld utat. Ezen a területen korábban egy Hild János építőmester által tervezett - kaszárnyaként, majd börtönként működő – épület állt, azonban a kiegyezés után nem tudtak mit kezdeni vele és lebontották, mindezek után a helyére emelt új épületbe rendezkedett be a Tőzsdepalota.

Az első pesti tőzsdét 1854-ben alapították, és akkoriban a Roosevelt tér déli végén lévő Lloyd-palotában működött. Néhány évtizeddel később azonban új palota építéséről határoztak, és meg is vették a Szabadság téri telket. Központi elhelyezkedése miatt, úgy gondolták a helyszín alkalmas lesz a célra, és mivel az épületet is kifejezetten tőzsde központnak szánták, 1948-as megszűnéséig zavartalanul folyt itt a tőzsdézés, egészen 1948. május 25-i megszűntetéséig. A korszak politikai ízlésének megfelelően helyére a Lenin Intézet került, majd a Technika Házának adott helyet az épület.

A Magyar Televízió 1955-től költözött be, akkoriban csak kísérleti sugárzásokra került sor, 1957-től azonban rendszeresen is beindult a műsorszolgáltatás, majd az 1960-as években az egész épületet megkapta a televízió és több mint fél évszázadon keresztül volt az MTV székháza. Mindazonáltal a 21.század elejére nyilvánvalóvá vált, hogy a továbbiakban nem felel meg az épület egy nagy, közszolgálati televízió otthonául. Az épület labirintusszerű folyosóival, lepusztult belső és külső állagával nem volt képes tovább betölteni addigi szerepét, így megszületett a végleges döntés: az MTV 52 év után új székházba költözik és a Szabadság téri épületet eladják. Sok negatív vélemény és kritika érte a köztévé Budán, a Kunigunda útján található új székházát, de mindez most nem szolgál cikkünk témájául. Sokkal érdekesebb az, hogy milyen jövőt szánnak a régi székháznak.

Az épület hatalmas méretei még a légifotón is jól láthatók

Az új tulajdonosok egy híres irodára, a Beyer Blinder Belle-re bízták az épület felújításának terveit, amely iroda sok komoly megbízatást teljesített már, többek között a New York-i Grand Central pályaudvar fogadócsarnoka is a nevükhöz köthető. A napvilágot látott ötletek bíztatóak, szerencsére nem tervezik az épület lebontását, sőt terveik szerint éppen ellenkezőleg, nagyrészt az eredeti, századfordulós állapotot igyekeznek visszaállítani. A kanadai Tippin Corporation 4,5 milliárd forintért vásárolta meg az ingatlant a magyar államtól 2006-ban. A kezdeti elképzelések szerint luxuslakások és egy szálloda kapott volna helyet az épületben, de végül - a műemlékjelleg megtartása mellett - irodák és kereskedelmi egységek kialakítását tervezik a komplexumban. A földszinten kávézókat is kialakítanak majd, így az épület a nagyközönség számára is nyitott lesz részben, az elegáns irodákat pedig a tetőtérben helyezik majd el. Továbbá az egész tér átépítését, rendbehozatalát is tervezik a közel jövőben, teraszos kávézók hoznak megint színt a Szabadság térre és a Nádor utcába. Egy igazán figyelemre méltó videó - amely az Interneten is megtalálható – mutatja be, hogyan fog kinézni a Szabadság tér 17. és környéke.



A videó szerint restaurálni fogják a történelmi homlokzatot és a belső tereket, ezek közül is a bejárati főlépcső felújítására fognak nagy hangsúlyt fektetni. Valamint megújul a központi kupolaterem, a közlekedő helyiségek és az épület teljes gépészeti rendszere – csúcstechnológiával felszerelt, ám mégis klasszikus hatású létesítmény kialakítását tervezik. Reméljük, így lesz…