Budapest legparádésabb főzőiskolájában jártunk
Mi fán terem a Cheescake?
29 hozzászólás
Bánhidi Dóra    2011.11.13

EllĂĄtogattunk a Chefparade FőzőiskolĂĄba, hogy bemutassuk nektek milyen jĂł hangulata van egy ilyen kĂśzĂśs konyhai programnak, kĂśzben pedig azt is megtudtuk, hogy ebben a suliban mĂŠg bulizni, randizni vagy akĂĄr jĂłtĂŠkonykodni is lehet az ĂłrĂĄkon.

Chefparade Főzőiskola a Sas
utcában (Fotóinkat Oroszvári Péter készítette)
Chefparade Főzőiskola a Sas utcában (Fotóinkat Oroszvári Péter készítette)

MĂĄr rĂŠgĂłta foglalkoztatott a gondolat, hogy rĂŠszt vennĂŠk egy főzőiskola tanfolyamĂĄn, ami egyĂŠbkĂŠnt egyre nĂŠpszerűbb elfoglaltsĂĄgnak szĂĄmĂ­t a legtĂśbb korosztĂĄly szĂĄmĂĄra. Hogy miĂŠrt? Mert egy ilyen ĂłrĂĄn jĂĄtĂŠkosan tanulhatod meg a kĂźlĂśnbĂśző sĂźtĂŠsi-főzĂŠsi praktikĂĄkat, nem egyedĂźl kell a konyhĂĄban tĂźstĂŠnkedned, hanem barĂĄtsĂĄgos lĂŠgkĂśrben, vezető segĂ­tsĂŠgĂŠvel, s hĂĄt az sem mellĂŠkes, hogy a nagy mutatvĂĄny vĂŠgĂŠn nem neked kell az irdatlan mennyisĂŠgű lĂĄbost elmosogatnod, a remekművet viszont hazaviheted. Én a Chefparade Főzőiskola mellett tettem le a voksomat, a rengeteg lehetősĂŠg kĂśzĂźl pedig CsiszĂŠr DĂłri cheesecake tanfolyamĂĄt vĂĄlasztottam az Ăşgynevezett Csoki ĂŠs sĂźti műhelyben.


Érdekesen indult ez az izgalmas program, ugyanis szĂĄmomra ott derĂźlt ki, hogy pĂĄrosan kellett ĂŠrkezni, hozzĂĄm pedig DĂłri automatikusan beosztotta MohĂĄcsi ZoltĂĄnt, aki hamarosan alapsĂźtemĂŠny kurzust fog tartani az iskolĂĄban. Nem mellĂŠkesen pedig Zoli főĂĄllĂĄsĂş cukrĂĄsz Gianni, Trattoria Pomo D’oro ĂŠttermĂŠben, Ăşgyhogy fel kellett kĂśtni a gatyĂĄmat! Ezen a tanfolyamon nĂŠgyfajta sajttortĂĄt kĂŠszĂ­tettĂźnk el hĂĄrom Ăłra alatt, mĂŠgpedig a kĂśvetkezőket: Mascarpones cheescake kivivel, a tradicionĂĄlis New York-i csoda, Csokis-chilis ĂŠs RicottĂĄs torta csoki darabokkal. A receptekkel nem sorrendben haladtunk, hiszen előszĂśr pĂŠldĂĄul kĂŠtfajta linzertĂŠsztĂĄt kellett ĂśsszegyĂşrni, amit pihentetnĂźnk kellett, majd elkĂŠszĂ­tettĂźk a kekszes sajttorta alapokat, vĂŠgĂźl pedig az isteni tĂśltelĂŠkeket.

Mohácsi Zoltán mindenben
segített
Mohácsi Zoltán mindenben segített

Zolival remekĂźl műkĂśdtĂźnk egyĂźtt, sok tanĂĄcsot adott, megtanĂ­tott aprĂł trĂźkkĂśkre. A kivĂĄlĂł alapanyagokkal, ĂŠs konyhai eszkĂśzĂśkkel pedig gyerekjĂĄtĂŠk volt sĂźtni. Szerintem az is nagyon fontos, hogy ki vezet egy ilyen munkafolyamatot, CsiszĂŠr DĂłri szemĂŠlyĂŠben pedig egy igazĂĄn profi, lelkes ĂŠs tĂźrelmes szakembert ismertem meg.


AmĂ­g a frissen kisĂźlt sajttortĂĄk mĂŠg egy kicsit hűltek a nagy kĂłstolĂĄs előtt, addig kĂŠszĂ­tettem DĂłrival egy interjĂşt, mert szerettem volna jobban megismerni ezt a sulit.

Mikorra nyĂşlik vissza a Chefparade ( ejtsd: sĂŠfparĂĄdĂŠ) Főzőiskola mĂşltja?

Öt ĂŠve, igazĂĄbĂłl egy hobbikonyhakĂŠnt jĂśtt lĂŠtre ez az iskola. A főnĂśkĂźnk, KĂłcsa LĂĄszlĂł, kĂśzgazdĂĄsz szakon vĂŠgzett, de imĂĄdott főzni, a munkĂĄjĂĄbĂłl kifolyĂłlag pedig nagyon sokat jĂĄrt kĂźlfĂśldre, ahol rengeteg nemzeti konyhĂĄt ismert meg. Emellett cĂŠges trĂŠningekkel is foglalkozott ĂŠs igazĂĄbĂłl ezt a kĂŠt dolgot ĂśsszegyĂşrva hozta lĂŠtre az iskola első helyszĂ­nĂŠt a PĂĄva utcĂĄban.

Csiszér Dóri cheesecake
tanfolyamát választottuk
Csiszér Dóri cheesecake tanfolyamát választottuk

Hogyan lehet Ăśsszekapcsolni a főzĂŠst egy csapatĂŠpĂ­tő trĂŠninggel?

Eleinte sokan nem ĂŠrtettĂŠk, hogyan is műkĂśdik ez, de aztĂĄn egyre tĂśbb cĂŠg jelentkezett ĂŠs szĂĄjrĂłl szĂĄjra terjedt a hĂ­r, hogy van egy ilyen lehetősĂŠg. Ezek tulajdonkĂŠppen vidĂĄm-lazĂ­tĂł főzĂŠsek, mely sorĂĄn 4-8 fős alkalmi teamekben kĂŠszĂ­tĂźnk el egy-egy fogĂĄst, amiből ĂśsszeĂĄll egy 3-7 fogĂĄsos ebĂŠd vagy vacsora. IgĂŠny szerint a jelentkezőknek kitalĂĄlunk vicces feladatokat, vagy komolyabb versenyeket is, de ha pĂŠldĂĄul jĂłtĂŠkonykodni szeretnĂŠnek, arra is lehetősĂŠgĂźk van, hogy a Magyar MĂĄltai SzeretetszolgĂĄlat rĂŠszĂŠre főzzenek le 50-150 adag ĂŠtelt ĂŠs ki is osszĂĄk a rĂĄszorultaknak. Ezen kĂ­vĂźl mĂŠg azt is biztosĂ­tani tudjuk, hogy egy kĂźlső helyszĂ­nre vonulunk ki egy mobil konyhĂĄval, beleĂŠrtve minden mĂĄs szĂźksĂŠges kellĂŠket is , ĂŠs mondjuk egy budapesti irodahĂĄz tetőteraszĂĄn tartjuk meg a tanfolyamot.


Ezen kĂ­vĂźl mivel szĂ­nesĂ­titek mĂŠg a repertoĂĄrotokat?

Az alap ĂŠs tematikus tanfolyamok mellett rengeteg szolgĂĄltatĂĄssal vĂĄrjuk az ĂŠrdeklődőket. SzervezĂźnk pĂŠldĂĄul hĂĄzibulikat vagy leĂĄnybĂşcsĂşkat, kitalĂĄltunk egy olyan koncepciĂłt is, ami, a korĂĄbban tv- ben lĂĄthatĂł Vacsora csatĂĄra ĂŠpĂźl, de ha valaki az otthonĂĄban szeretnĂŠ megvendĂŠgelni a barĂĄtait, akkor ki is tudunk telepĂźlni a lakĂĄsba egy profi sĂŠffel, az alapanyagokkal ĂŠs a konyhai eszkĂśzĂśkkel is, Ă­gy neki csak a tĂĄrsasĂĄggal kell foglalkoznia. TermĂŠszetesen a gyerekekre is gondoltunk, nekik is tartunk főzőtanfolyamokat, ahol a szĂźlőknek nem is kell ott maradni velĂźk, hiszen egy sĂŠf-animĂĄtor irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄval pĂĄrokban vagy csapatokban maguk kĂŠszĂ­tik el a menĂźsort. Nekik is szervezĂźnk zsĂşrokat, de a nyĂĄri tĂĄborunkba is szĂ­vesen vĂĄrjuk őket, ahol minden nap Ăşjabb tematika kĂśrĂŠ ĂŠpĂ­tjĂźk a foglalkozĂĄsokat.

Ha jĂłl tudom nĂĄlatok mĂŠg randizni is lehet egy-egy tanfolyamon?!

Így van, egyedĂźlĂĄllĂłnak szĂĄmĂ­t hazĂĄnkban a tĂĄrskereső főzĂŠs. A rapidrandi.hu-val vagyunk tĂśbb mint hĂĄrom ĂŠve kapcsolatban, havonta egyszer pedig tartunk kĂśzĂśsen egy ilyen estet. Ilyenkor ugyanannyi lĂĄny ĂŠs fiĂş vesz rĂŠsz az ĂłrĂĄn, az alapszituĂĄciĂł, vagyis a főzĂŠs pedig rengeteg lehetősĂŠget ad a kapcsolatteremtĂŠsre. TĂśbb visszajelzĂŠsĂźnk is van arrĂłl, hogy alakultak mĂĄr ki szerelmek itt a konyhĂĄnkban.


Ahol most vagyunk, az a Csoki ĂŠs sĂźti műhely, ez a legĂşjabb helyszĂ­netek?

Igen, idĂŠn ĂĄprilisban nyitotta meg a kapuit ez a műhely, mert szerettĂźnk volna az ĂŠdessĂŠgekkel kĂźlĂśn is foglalkozni. Itt is minden szolgĂĄltatĂĄs igĂŠnybe vehető az előbb emlĂ­tettek kĂśzĂźl, de a legtĂśbb foglalkozĂĄs kifejezetten a sĂźtikre ĂŠs csokikra ĂŠpĂźl. Most nagy kedvenc pĂŠldĂĄul a „kĂŠzműves bonbonok mikulĂĄsra” vagy a „francia desszertek” tanfolyamunk, de a pontos ĂłrarendĂźnket megtalĂĄlhatjĂĄk a weboldalunkon. Ez a sas utcai helyszĂ­n egyĂŠbkĂŠnt napkĂśzben kĂĄvĂŠzĂłkĂŠnt is műkĂśdik, bĂĄrmikor be lehet jĂśnni hozzĂĄnk egy finom hĂĄzi forrĂł csokira vagy pĂŠksĂźtemĂŠnyre.


KorĂĄbban főzőtanfolyamokat vezettĂŠl, egy ĂŠve viszont mĂĄr a csokiknak ĂŠs sĂźtiknek szenteled az ĂŠletedet. Nehezebb munkafolyamatok ezek?

A csokolĂĄdĂŠval nem lehet Ăşgy foglalkozni, mint a főzĂŠssel! A csokinak lelke van, ĂŠs ha valaki ezzel dolgozik, akkor teljesen rĂĄ kell hangolĂłdnia, szerelmesnek kell lennie. Sokkal nagyobb precizitĂĄst igĂŠnyel, mint bĂĄrmelyik főzĂŠs, komoly kritĂŠriumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy minden sikerĂźljĂśn.

Gyerekkoromban is imĂĄdtam az ĂŠdessĂŠgeket, azok kĂśzĂźl is azok voltak a kedvenceim, amik rendkĂ­vĂźl pepecselősek voltak. ÁltalĂĄban a szeretteimnek is mindig sajĂĄt kĂŠszĂ­tĂŠsű csokit adtam ajĂĄndĂŠkba, de akkor mĂŠlyĂźlt el igazĂĄn a kapcsolatom ezzel a csodĂĄval, amikor egy mestertől megtanultam a legfontosabb fortĂŠlyokat.


A beszĂŠlgetĂŠs vĂŠgĂŠn mĂĄr alig vĂĄrtam, hogy megkĂłstoljam a sĂźtiket. Bevallom őszintĂŠn mĂŠg most is Ăśsszefut a nyĂĄl a szĂĄmban, ha azokra az Ă­zekre gondolok, egyszerűen isteniek voltak, főleg a csokis- chilis ĂŠs a New York-i cheesecake-t zĂĄrtam a szĂ­vembe, a hozzĂĄ kĂŠszĂ­tett mĂĄlna Ăśntettel egyĂźtt. MĂŠg jĂł, hogy haza is tudtam vinni belőlĂźk, Ă­gy legalĂĄbb mĂŠg kĂŠt napig Ă­zlelgethettem ĂŠletem első sajttortĂĄit.8,250,300 Huf / 26,700 Eur
5,963,700 Huf / 19,300 Eur
Az utĂłbbi időben szĂĄmtalan kĂŠrdĂŠs merĂźlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂŠrkeztek a vĂĄlaszok!
Hennel Ádåm is rÊszt vett azon a rendezvÊnyen, ahol az orszåg legtehetsÊgesebb fodråszai mutattåk be munkåikat.
Rajongsz KristenĂŠrt? SzeretnĂŠl Ăźzenni neki? Rajtunk keresztĂźl Ă­rhatsz kedvencednek!
avatar
Canga
-
2011.12.04. 23:41
29
kocsikatica: azt hogy kell elkészíteni?
avatar
Jenny
-
2011.12.04. 00:43
28
Szia Dóri!

Nagyon tetszik a cikk, végre nem csak divatüzletekbe megy a Trendmagazin! Csak így tovább!

Jenny
avatar
polgarlaszlo
-
2011.11.29. 02:13
27
A barátnőm beiratkozott, kíváncsi leszek!
avatar
szabolcs
-
2011.11.25. 23:48
26
kocsiskatica: az elég előnyös recept :D
avatar
kocsiskatica
-
2011.11.25. 16:16
25
juj de ügyi vagy :) nagyon szépek lettek. és a sajtorta nagy királyság! én erdeigyümölcsöset szoktam csinálni, olyat, amit még sütni sem kell :)
avatar
nashi
-
2011.11.16. 23:18
24
utolsó kép: a szakácsnő és remekművei :))
avatar
Adrihanna
-
2011.11.16. 13:50
23
szupi =) remélem karácsonykor is kapunk ízelítőt ;) recepttel, hogy kisüssünk valami jót =P

azért a panda nem maradhatott ki ;)
avatar
Dido
-
2011.11.16. 11:06
22
Szép napot mindenkinek!!! Nekem már biztos az lesz, köszönöm Balumsn:)

Kedves Cukorka, sajnos nem túl olcsó egy ilyen tanfolyam, 10 ezer forint körül van, étkezési utalvánnyal is lehet fizetni, ez egy tanfolyam ára, ami több kurzusos, az már drágább...Nem mindegyik foglalkozás párban zajlik, de ha írsz nekik ezzel kapcsolatban, hogy ki lesz a párod, ha egyedül érkezel, biztosan válaszolnak!

Sweetie: A legnehezebb a legutolsó süti volt, ami kör alakú és kivi darabok vannak az oldalán!
avatar
Balumsn
-
2011.11.16. 02:02
21
Dóri! Tök jól leírtad az egészet, kedvet is kaptam hozzá, pedig nem vagyok egy nagy sütögetős! A képek magukért beszélnek! Te vagy a kedvenc íróm az oldalon :D
avatar
zsu
-
2011.11.15. 22:44
20
látszik hogy családias a hangulat :) tök jó így nézni képeket a készítés folyamatáról..
avatar
cukorka
-
2011.11.15. 21:14
19
tetszik ez a tanfolyam, de mennyibe kerül egy alkalom? lehet csak egyre jönni vagy elő kell fizetni több sütire is?
ja és ha egyedül megyek akkor ki lesz a párom?
avatar
mandark
-
2011.11.15. 17:03
18
hát sütni nem de érdekelt, itthon szoktam anyával főzőcskézni :) a kóstolás az természetesen megvolt, nagyon finomak lettek, nekem a málnaöntetes jött be :D
avatar
Tompi
-
2011.11.15. 16:24
17
mandark: Te nem álltál be közben sütni? :D A végén megkóstoltad azért igaz? :D
avatar
sweetie
-
2011.11.15. 01:41
16
óóó csokis-chilis süti... nyammm :)) melyik volt a legnehezebb?
avatar
Dido
-
2011.11.14. 23:52
15
Na jó bocs, nem tudtam, hogy a mandark a felhasználói neved:) Terci, örülök, hogy neked is bejött ez a suli...hihetetlen milyen ötleteik vannak:)
avatar
mandark
-
2011.11.14. 21:31
14
Dóri én vagyok az Peti, a fotósod, hát meg sem ismersz??? :D:D
avatar
Karessz
-
2011.11.14. 21:09
13
Ha mandark fotózott akkor csak ott volt ő is :D :D Amúgy király cikk.
avatar
Terci
-
2011.11.14. 21:01
12
Én voltam náluk csak a Bécsi úton és nagyon ajánlom mindenkinek :) pörgős tanfolyam, gyorsan elmegy az idő és mindent be tudsz fejezni, amit megcsináltál azt meg hazaviheted ;)
avatar
Dido
-
2011.11.14. 20:39
11
Mandark te is voltál már? Ez egyébként három óra volt, de úgy elment az idő, hogy észre se vettem:) Meglepően könnyű volt elkészíteni, persze ez azért is van, mert ott elő van készítve minden alapanyag és konyhai eszköz , nem nekünk kellett azokat beszerezni! A kedvencem pedig a New York-i volt a málna öntettel...nyammmi:) Már be is iratkoztam egy következő tanfolyamra, ahol mikulás csomagba készítünk majd kézműves bonbonokat:)
avatar
mandark
-
2011.11.14. 17:21
10
Natalie!
Ez az édességes kurzus 6 alkalmas, ebből volt egy a sajttortás. Ez nagyjából 3 óráig tartott, meg utána még egy kis pakolászás, de ezalatt kapsz inni is amit szeretnél, meg ehetsz finom péksüteményeket, úgyhogy nem éhezel, míg sütsz! :)
avatar
Natalie
-
2011.11.14. 16:06
9
Még sosem voltam főzőtanfolyamon, de érdekel. Az lenne a kérdésem hoy mennyi idő egy ilyenen részt venni? (ha jól olvastam egy alkalmas)
avatar
Szeki
-
2011.11.14. 15:25
8
Mmmm.. Finom lehetett! :)
avatar
Canga
-
2011.11.14. 06:28
7
Ez nagyon izgi! Ilyenre én is be fogok majd iratkozni :) (ha nincs kiírva hogy sajttorták akkor nem is gondolná az ember)
avatar
tSas
-
2011.11.14. 00:07
6
Dóri ügyes vagy! :) Én már ettem sajttortát és ezek királyul néznek ki!
avatar
one_girl
-
2011.11.13. 22:58
5
fincsi képek :) Dóri neked melyik ízlett legjobban?
avatar
miley16
-
2011.11.13. 22:21
4
szupi képek ismét :)) éhes lettem totál :P
avatar
andy
-
2011.11.13. 21:30
3
könnyű volt elkészíteni? én még sose sütöttem ilyet de kipróbálnám :)
avatar
Nora16
-
2011.11.13. 21:05
2
ilyet én is meg akarok tanulni!! :O főleg a csokisat.. de abban mi a sajt? :D
avatar
Shadow88
-
2011.11.13. 20:55
1
Hú jól néznek ki!
Dolce&Gabbana 'Metal Aviator' napszemüveg
A Dolce&Gabbana képes újdonságot vinni még az oly sokszor látott "aviator" stílusba is. Ez az alapvetően sportos napszemüveg két változatban is elérhető: fekete-szürke és ezüst-szürke színben is.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
1986-ot egy negatĂ­v szimbĂłlummĂĄ vĂĄlt katasztrĂłfa, a Csernobil-i atomreaktor robbanĂĄsa ĂĄrnyĂŠkolta be, az ĂŠv egyik legnagyobb slĂĄgere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplĂŠsĂŠvel pedig a Top Gun hĂłdĂ­totta a mozikat.