Kritika
Mulattatás - és más semmi
0 hozzászólás
Kocsis Katica    2013.05.14

A Madách Színház legújabb darabja, a Betörő az albérlőm közönségsikere már eleve adott, hiszen olyan szereplőket vonultat fel a színpadon, mint Hajdú Steve, Magyar Attila vagy Halász Judit. Azonban hiába e nagyszerű színészi gárda, az előadás a szórakozáson túl semmilyen plusz élményt nem kínál.

Fotók: Varga Gábor
Fotók: Varga Gábor

Még el sem kezdődik a darab, már gyanakszom, hogy a díszlettel némi probléma lesz, hiszen túlságosan részletező és túlságosan előrehozott. És sajnálatos módon már az első néhány jelenet során igazolódik a sejtésem: a filmes benyomást erősítő enteriőr túl sok apró részletével és elemével jó párszor kitakarja a színészeket és a szereplők közötti kompozíciók is kevésbé tudnak így érvényesülni. Ugyan a későbbiekben, amikor már több szereplő mozog a színen, ez a probléma kevésbé lesz szembetűnő, de mégis úgy érzem, hogy inkább a díszlet egyszerűségére kellett volna törekedni.


Egy minimalista díszlettel nemcsak a színpad lett volna átláthatóbb, hanem a szereplők karakterei még jobban érvényesülhettek volna. A betörők csapata egyébként egy igen válogatott társaság, sokféle karakterrel. Annak ellenére, hogy kissé sablonosak és kevéssé árnyaltak ezek a banditafigurák, mégis meglehetősen kellemesen szórakozik a közönség Szerednyey Béla kimért stílusú, olasz maffiózóján, Hajdú Steve nehézsúlyú mamlaszán vagy Nagy Sándor bolondozó és meglehetősen hiperaktív alakításán. Szerednyey most különösen nagyot alakít, de mégis a banditák közül Magyar Attila a legkiemelkedőbb, aki a háborúban megzavarodott őrnagyot kelti életre, aki minden zajtól megrémül, és akiről még az is kiderül, hogy szenvedélyesen rajong a női holmikért. Halász Judit meglehetősen bájos és elbűvölő Mrs. Wilbeforce-ként, de sokszor már túlságosan negédessé válik az alakítása, de ennek ellenére mégsem válik unalmassá. Sajnos azonban bármennyire is szórakoztatóak ezek a jellemek, Mucsi Zoltán Marcus professzorának a közelébe sem érnek. A művész igazi színeket visz az előadásba, kezdetben szelíd és nyájas gentlemanként áll előttünk, aki később a nagy konspirátor szerepében bontakozik ki és jól ismert fekete humorát is megcsillogtatja.


A második felvonásban nemcsak Mucsi karaktere lesz árnyaltabb, hanem a többi jellem is színesebbé válik. A darab itt egy kissé megerősödik: az első felvonásban egy helyben toporgás van, szinte nem történik más, mint az alapszituáció vázolása - egy idős hölgyhöz betörő költözik, aki zeneprofesszornak adja ki magát - és a szereplők egyenkénti bemutatása - kicsit untat is a sok töltelék epizód -, azonban a darab második részében a cselekmény kimozdul az következetes vonalából, hiszen a pénzszállító kirablása mégsem megy olyan simán, mint ahogyan azt a betörők megtervezték, mert az idős hölgy rádöbben az igazságra. A jeleneteket most már nem az olcsó poénok és egyszerű gegek határozzák meg, hanem felülkerekedik a fekete humor és kicsit letisztultabbá, homogénebbé válik az egész előadás. A banditák különbözőképpen, de meghalnak, a cselekmény pedig az igazságosság felé halad. Szente Vajk a darab végére tartogatta az erejét, a beteljesülés felé egyre több vizuális effekt, bűvész trükk, a zeneiség teszi felfokozottá az egész előadást. A zárójelenet pedig igazán nagyot üt: Marcus professzor egy véletlen baleset folytán a vonat alatt végzi.


Sajnos még az intenzív végjátéknak köszönhetően sem leszek maximálisan elégedett az előadással. A Betörő az albérlőm nem kínál többet egy mozi- vagy televíziós élménynél. Ez az előadás azoknak készült, akik színházba csupán a szórakozás miatt járnak: mulattatás van a színpadon, de más nem történik. Nincs komoly jellemfejlődés, összetett konfliktus és tanulság sem. De lehet, hogy néha nem árt kikapcsolni és szórakozni a szép díszletek között botladozó neves színészeken.

Szereposztás

Mrs. Wilbeforce: Halász Judit
Marcus professzor: Mucsi Zoltán
Louis Harvey: Szerednyey Béla
Őrnagy: Magyar Attila
Egymenet: Hajdu István
Harry: Nagy Sándor
MacDonald őrmester: Pusztaszeri Kornél
Mrs. Tromleyton: Hűvösvölgyi Ildikó

Alkotók

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Makány Márta
Bűvésztrükkök: Hajnóczy Soma
A rendező munkatársa: Fellegi Réka
Rendező: Szente Vajk

Cimkék: színészet,
7,477,800 Huf / 24,200 Eur
6,272,700 Huf / 20,300 Eur
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Mivel az utóbbi időkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetőjét.
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Még nem érkezett hozzászólás!
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 2 és 3 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
Anyagában kockás D&G zakó
Az itt látható fekete modell talán az idei D&G kollekciók eddigi legjobb ár/érték aránnyal rendelkező zakója.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1988-ban véget értek az iraki-iráni harcok az Öböl-háborúban, Szöülban megkezdődtek a huszonnegyedik nyári olimpiai játékok, a Die Hard pedig óriási sikert ért el a mozikban.