Ha Obama nem lp, leminsthetik Amerikt
Nagy zuhans eltt a rszvnypiacok?
MTI/TM/CNN/CNBC    2012.11.10    5 hozzszls

Az elmúlt hónapok növekedése után korrekció várható a jöv héten a New York-i tzsdén, amely akár hónapokig is eltarthat szakértk szerint. Az S&P 500 index az elmúlt három napon közel három és fél százalékkal gyengült. Ennek oka az, hogy az elnökválasztás után a befektetk figyelme ismét a "fiscal cliff" (pénzügyi sziklaszirt) néven ismert költségvetési kiigazító program közelg hatályba lépésére irányult.

Obama gyzelme utn
beszakadtak a rszvnypiacok
Obama gyzelme utn beszakadtak a rszvnypiacok

Az adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket tartalmazó programot rossz szemmel nézik a piacok elssorban attól tartva, hogy az intézkedések recesszióba taszíthatják a gazdaságot. A Sarhan Capital egyik elemzje nem zárta ki annak a lehetségét, hogy a következ idszakban akár 10 százalékkal is csökkenhet a New York-i tzsde egyik legátfogóbb, S&P 500 indexe a befekteti bizonytalanságra.

Amerikában gyakorlatilag befejezdött a negyedéves vállalati gyorsjelentések idszaka, az S&P 500 indexben szerepl cégek dönt része már ismertette adózott eredményadatát. Ennek alapján az összesített profit 0,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami valamivel kedvezbb a szakértk által vártnál. A globális és ezen belül az amerikai gazdaságnövekedés lassulása elssorban a negyedéves vállalati bevételadatokban tükrözdött, a cégeknek csupán 38 százaléka közölt elemzi várakozásokat meghaladó negyedéves bevételt, ami jóval kisebb arány az egy évvel korábbinál.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés is arra a befekteti félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" szélérl ismét a recesszió szakadékába zuhanhat. A Fitch Ratings arra jutott, hogy a legnagyobb egyedi rövid távú kockázatot a világgazdasági növekedésre a radikális amerikai költségvetési hiánycsökkent program jelenti. USA A Fitch szakelemzi kimutatták, hogy a konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jöv évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bvüléshez képest, st - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét. Mindemellett Obama a nyereségadó és osztalékadó emelését tervezi, így több befektet értékesítheti részvényeit az év hátralev részében, ami továbbra is masszív eladói nyomás alatt tarthatja a börzéket.

A CNBC által megkérdezett gazdasági szakértk szerint a tzsdei zuhanás Obama újraválasztásával magyarázható - hiszen a részvénypiacok szerepli a republikánus Mitt Romney programjára voksoltak. Sajtóhírek szerint Romneyt nagyon megviselte a vereség, a 65 éves egykori üzletember és kampánystábja biztos volt a gyzelemben. A CNN szerint a volt republikánus elnökjelölt közölte munkatársaival, hogy a mostani volt az utolsó politikai kampánya. Ugyanakkor azt is kijelentette a kampánystáb tagjainak, hogy "nem tnik el a térképrl".

Mitt Romney a vlaszts
jszakjig hitt a gyzelemben
Mitt Romney a vlaszts jszakjig hitt a gyzelemben

Romney nem szorul rá, hogy állást vállaljon, mert a magánvagyona értékét 190 és 250 millió dollár közöttire becsülik. A volt elnökjelölt 1999, vagyis azóta, hogy a Bain Capital befektetési céget otthagyva a Salt Lake City-i olimpia szervezbizottságának elnök-vezérigazgatója lett, nem kapott rendszeres fizetést. Ugyanakkor környezetének tagjai nehezen tudják elképzelni, hogy miután 21 nap múlva, az utolsó fizetési csekkek elpostázásával megsznik a választási apparátus, az örök menedzser tétlen tudna maradni. A republikánus politikus számíthat rá, hogy kecsegtet állásajánlatokkal fogják megkeresni. 2008-ban, miután sikertelenül próbálkozott a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségének megszerzésével, évi 30 millió dolláros felkérést kapott Julian Robertsontól, a Tiger Management fedezeti alap alapítójától. A volt massachusettsi kormányzó azonban, mivel úgy döntött, hogy 2012-ben ismét megpróbálkozik a Fehér Ház bevételével, elutasította a felkínált pozíciót.

A The New York Times más lapokhoz hasonlóan úgy értesült, hogy Romneyt, aki a választás éjszakájáig hitt a gyzelemben, nagyon rosszul érintette a vereség, amelynek a "billeg" államokban elszenvedett, fként a kisebbségi szavazók által okozott mértéke meglepte. "Ez volt a második alkalom, hogy versenybe szállt a Fehér Házért, és egészen a legvégéig hitt benne: minden eddiginél közelebb került ahhoz, hogy megvalósítsa apja, George álmát, akinek elnökségre való törekvése 1968-ban hiúsult meg" - írta a lap.

Romney egy szerdai, az aktivisták és támogatók számára szervezett eseményen elismeréssel adózott az Obama-kampánystáb mozgósítási képessége eltt, ugyanakkor láthatóan mély sérelmeket okoztak benne az ellentábor egyes vádjai. Ersen kifogásolta azokat a hirdetéseket, amelyek a nk ellenségeként állították be, aki semmilyen körülmények között sem ért egyet a fogamzásgátlással és az abortusszal. "Mindent beleadtunk ebbe a kampányba" - mondta a Romney a választás éjszakáján, és hozzátette: szerette volna, ha valóra válthatja a támogatói álmait, és más irányba vezetheti az országot, de a nép másik vezett választott, ezért mindenkit arra kért, hogy imádkozzanak az elnökért. "Hiszek Amerikában, és hiszek az amerikaiakban" – zárta végül beszédét republikánus vezet.

avatar
gery
-
2012.11.13. 15:01
5
Majd eladnak prmilli imacet s ennyih :D persze ez usn nem segt
avatar
Badboy
-
2012.11.12. 22:36
4
Obama nem fogja bevltani a hozz fztt remnyeket, mert meg lesz ktve a keze rengeteg tekintetben.
avatar
Attilaa
-
2012.11.12. 18:38
3
tSas:
El kell szomortsalak az apple a vlasztsok eltt is bven bukban volt, szeptember vge fel megttte a 700$rt aztn masszvan ment/megy lefel.Szerintem hirtelen nagyon megugrott s most korrigl az rtke.

avatar
tSas
-
2012.11.12. 17:34
2
Akkor mr rtem mirt esik az Apple! Nem a cg miatt!
avatar
Andrew82
-
2012.11.11. 02:04
1
Csillirdos adssg lesz itt krem!
Rendhagy Dsquared sneaker
Ilyet még egész biztos, hogy nem láttál... A Dsquared legújabb kollekciójának talán legérdekesebb sneakere ez, mely a Raffaellónak hála már elérhet. A fekete brbl készült magasszárú cip alap esetben egy kicsit sem hivalkodó modell lenne. De nem az.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.