Ha Obama nem lép, leminősíthetik Amerikát
Nagy zuhanás előtt a részvénypiacok?
MTI/TM/CNN/CNBC    2012.11.10    5 hozzászólás

Az elmúlt hónapok növekedése után korrekció várható a jövő héten a New York-i tőzsdén, amely akár hónapokig is eltarthat szakértők szerint. Az S&P 500 index az elmúlt három napon közel három és fél százalékkal gyengült. Ennek oka az, hogy az elnökválasztás után a befektetők figyelme ismét a "fiscal cliff" (pénzügyi sziklaszirt) néven ismert költségvetési kiigazító program közelgő hatályba lépésére irányult.

Obama győzelme után
beszakadtak a részvénypiacok
Obama győzelme után beszakadtak a részvénypiacok

Az adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket tartalmazó programot rossz szemmel nézik a piacok elsősorban attól tartva, hogy az intézkedések recesszióba taszíthatják a gazdaságot. A Sarhan Capital egyik elemzője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a következő időszakban akár 10 százalékkal is csökkenhet a New York-i tőzsde egyik legátfogóbb, S&P 500 indexe a befektetői bizonytalanságra.

Amerikában gyakorlatilag befejeződött a negyedéves vállalati gyorsjelentések időszaka, az S&P 500 indexben szereplő cégek döntő része már ismertette adózott eredményadatát. Ennek alapján az összesített profit 0,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami valamivel kedvezőbb a szakértők által vártnál. A globális és ezen belül az amerikai gazdaságnövekedés lassulása elsősorban a negyedéves vállalati bevételadatokban tükröződött, a cégeknek csupán 38 százaléka közölt elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves bevételt, ami jóval kisebb arány az egy évvel korábbinál.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés is arra a befektetői félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat. A Fitch Ratings arra jutott, hogy a legnagyobb egyedi rövid távú kockázatot a világgazdasági növekedésre a radikális amerikai költségvetési hiánycsökkentő program jelenti. USA A Fitch szakelemzői kimutatták, hogy a konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét. Mindemellett Obama a nyereségadó és osztalékadó emelését tervezi, így több befektető értékesítheti részvényeit az év hátralevő részében, ami továbbra is masszív eladói nyomás alatt tarthatja a börzéket.

A CNBC által megkérdezett gazdasági szakértők szerint a tőzsdei zuhanás Obama újraválasztásával magyarázható - hiszen a részvénypiacok szereplői a republikánus Mitt Romney programjára voksoltak. Sajtóhírek szerint Romneyt nagyon megviselte a vereség, a 65 éves egykori üzletember és kampánystábja biztos volt a győzelemben. A CNN szerint a volt republikánus elnökjelölt közölte munkatársaival, hogy a mostani volt az utolsó politikai kampánya. Ugyanakkor azt is kijelentette a kampánystáb tagjainak, hogy "nem tűnik el a térképről".

Mitt Romney a választás
éjszakájáig hitt a győzelemben
Mitt Romney a választás éjszakájáig hitt a győzelemben

Romney nem szorul rá, hogy állást vállaljon, mert a magánvagyona értékét 190 és 250 millió dollár közöttire becsülik. A volt elnökjelölt 1999, vagyis azóta, hogy a Bain Capital befektetési céget otthagyva a Salt Lake City-i olimpia szervezőbizottságának elnök-vezérigazgatója lett, nem kapott rendszeres fizetést. Ugyanakkor környezetének tagjai nehezen tudják elképzelni, hogy miután 21 nap múlva, az utolsó fizetési csekkek elpostázásával megszűnik a választási apparátus, az örök menedzser tétlen tudna maradni. A republikánus politikus számíthat rá, hogy kecsegtető állásajánlatokkal fogják megkeresni. 2008-ban, miután sikertelenül próbálkozott a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségének megszerzésével, évi 30 millió dolláros felkérést kapott Julian Robertsontól, a Tiger Management fedezeti alap alapítójától. A volt massachusettsi kormányzó azonban, mivel úgy döntött, hogy 2012-ben ismét megpróbálkozik a Fehér Ház bevételével, elutasította a felkínált pozíciót.

A The New York Times más lapokhoz hasonlóan úgy értesült, hogy Romneyt, aki a választás éjszakájáig hitt a győzelemben, nagyon rosszul érintette a vereség, amelynek a "billegő" államokban elszenvedett, főként a kisebbségi szavazók által okozott mértéke meglepte. "Ez volt a második alkalom, hogy versenybe szállt a Fehér Házért, és egészen a legvégéig hitt benne: minden eddiginél közelebb került ahhoz, hogy megvalósítsa apja, George álmát, akinek elnökségre való törekvése 1968-ban hiúsult meg" - írta a lap.

Romney egy szerdai, az aktivisták és támogatók számára szervezett eseményen elismeréssel adózott az Obama-kampánystáb mozgósítási képessége előtt, ugyanakkor láthatóan mély sérelmeket okoztak benne az ellentábor egyes vádjai. Erősen kifogásolta azokat a hirdetéseket, amelyek a nők ellenségeként állították be, aki semmilyen körülmények között sem ért egyet a fogamzásgátlással és az abortusszal. "Mindent beleadtunk ebbe a kampányba" - mondta a Romney a választás éjszakáján, és hozzátette: szerette volna, ha valóra válthatja a támogatói álmait, és más irányba vezetheti az országot, de a nép másik vezetőt választott, ezért mindenkit arra kért, hogy imádkozzanak az elnökért. "Hiszek Amerikában, és hiszek az amerikaiakban" – zárta végül beszédét republikánus vezető.

avatar
gery
-
2012.11.13. 15:01
5
Majd eladnak pármillió imacet és ennyih :D persze ez usán nem segít
avatar
Badboy
-
2012.11.12. 22:36
4
Obama nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, mert meg lesz kötve a keze rengeteg tekintetben.
avatar
Attilaa
-
2012.11.12. 18:38
3
tSas:
El kell szomorítsalak az apple a választások előtt is bőven bukóban volt, szeptember vége felé megütötte a 700$árt aztán masszívan ment/megy lefelé.Szerintem hirtelen nagyon megugrott és most korrigál az értéke.

avatar
tSas
-
2012.11.12. 17:34
2
Akkor már értem miért esik az Apple! Nem a cég miatt!
avatar
Andrew82
-
2012.11.11. 02:04
1
Csilliárdos adósság lesz itt kérem!
Hugo Boss 'Waldon' mandzsettagomb
A kifinomult eleganciával rendelkező férfiak fontos kiegészítője a mandzsettás ing. A Hugo Boss új kollekciójában találunk egy 'Waldon' elnevezésű, fényezett palládiumból készült, csavart barázdákkal díszített mandzsettagombot, ami "semleges" színe miatt bármilyen típusú inghez és öltönyhöz passzolhat.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1988-ban véget értek az iraki-iráni harcok az Öböl-háborúban, Szöülban megkezdődtek a huszonnegyedik nyári olimpiai játékok, a Die Hard pedig óriási sikert ért el a mozikban.