Trendmagazin

Nagyon mennek a használt okostelefonok

Mi lesz a telefonokon tárolt személyes adatokkal?

2015.01.17 | MTI/TM

Elemzők becslése szerint 2018-ban 257 millió használt okostelefont adnak majd el, szemben a 2013-ban értékesített 53 millió készülékkel, ez pedig felveti azt a problémát, hogy mi történik a telefonokon tárolt személyes adatokkal. Az adattörlési szoftvergyártó Blancco Ltd. előrejelzése szerint három év múlva a használt okostelefonok piaca a teljes új okostelefon-értékesítés 8 százalékát teszi majd ki.


A vállalat figyelmeztet, amennyiben nem megfelelő a forgalomba visszakerülő készülékek adattörlése, veszélybe kerülhet az eredeti tulajdonosok minden személyes és üzleti adata. A probléma nagyságát mutatja, hogy a készülékeken maradt adatokhoz való hozzáféréshez nem kell szakértő, az androidos telefonok esetében például a "törölt" információk visszanyerhetők, ha a telefont egy személyi számítógépről, lemezmeghajtóként érik el.

Petrányi-Széll András, a Blancco magyarországi kommunikációs vezetője hangsúlyozza: a használt telefonok hatékony és teljes körű fertőtlenítése nem azonos az egyszerű gyári visszaállítással, s csak a felülírással történő teljes fertőtlenítés az egyetlen megbízható megoldást a használt eszközök törlésére, amelyet a dokumentálhatóság és jogi megfelelés érdekében kötelező kiegészíteni jegyzőkönyvezéssel is.