Trendmagazin

Népszerűtlen Obama külpolitikája

Az amerikaiak unják a globális politizálást

2014.05.01 | MTI/TM

Az amerikaiak nagy része annak ellenére is azt szeretné, hogy az Egyesült Államok csökkentse világpolitikai szerepvállalását, hogy most az ukrajnai válsággal kapcsolatban Washingtonnak éppen Moszkvával kell ismét szembenéznie - derült ki az NBC televízió és a The Wall Street Journal (WSJ) közös közvélemény-kutatásából, amelyet szerdán ismertetett a konzervatív napilap.

A megkérdezettek 47 százaléka azt szeretné, ha az Egyesült Államok a mostaninál kevésbé lenne aktív a globális problémák kezelésében, és csak 19 százalék várna el Washingtontól erőteljesebb fellépést. A jelenlegi állapotokkal 30 százalék elégedett. Ez jelentős elmozdulás a 2001-ben mért eredményhez képest, amikor a válaszadók 44 százalékát elégítette ki az akkori amerikai világpolitikai aktivitás, 37 százalék nagyobb, 14 százalék pedig kisebb szerepvállalást szeretett volna. Az NBC és a WSJ 1997-ben és 1995-ben elvégzett mérése szerint is jelentősebb amerikai világpolitikai jelenlét mellett foglaltak állást a megkérdezettek, mint ma.

Barack Obama Dél-Koreában

Az NBC és a WSJ közös felmérésének eredménye nagyjából egybecseng a Pew Kutatóközpont tavaly közölt számaival, amelyek szerint 53 százalék vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államoknak a nemzetközi porondon leginkább a maga ügyeivel kellene foglalkoznia és hagynia kellene, hogy a többi ország úgy intézze el az egymás közötti ügyeit, ahogyan tudja. Ennél az intézetnél ez az arány 1995-ben még 41, 1964-ben pedig csak 20 százalék volt. A lap idézte Barack Obama elnököt, aki hétfőn Manilában védelmébe vette a diplomáciát előnyben részesítő külpolitikai irányvonalát, rámutatva, hogy az Egyesült Államok az elmúlt évtizedben két háborút is megvívott, jelentős anyagi és emberáldozatok árán. A The Wall Street Journal szerint a felmérések eredményei magyarázatot adnak arra, hogy miért tétovázott Obama a líbiai katonai fellépés esetében magára vállalni a vezető szerepet és miért vonakodott a kongresszus jóváhagyni a Szíriára mérendő légi csapásokat.

Az amerikai elnök külpolitikájának támogatottsága 38 százalékos. Ez a kormányzása alatt mért legalacsonyabb szint. Az amerikaiak csupán 37 százalékának teszik az, ahogyan Obama az ukrajnai orosz intervencióval kapcsolatban fellép, ami 6 százalékpontos csökkenést jelent március óta. A többség ugyanakkor elismeri, hogy a Fehér Ház külpolitikai vonalvezetése "kiegyensúlyozott". Obama általános teljesítményét az amerikaiak 44 százaléka ítéli meg kedvezően. Ez ugyan 3 százalékpontos javulást jelent március óta, de szakértők szerint az elnök népszerűsége a pártja számára mégis veszélyesen alacsony szinten áll - mindössze fél évvel a "félidős" kongresszusi választások előtt.

A 2016-os elnökválasztás lehetséges jelöltjei közül az NBC és a WSJ szerint jelenleg Hillary Clinton volt külügyminiszter áll a legjobban, a demokrata párti politikusról a megkérdezettek 48 százaléka pozitívan és 32 százaléka negatívan nyilatkozott. A republikánus oldalon Jeb Bush volt floridai kormányzó esetében ez az arány 21:31, Rand Paul kentuckyi szenátor esetében pedig 23:25 százalék. A telefonos felmérést ezer fős mintán végezték el, a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 3,1 százalékpont.