Az USA hŠtralťpett
NorvťgiŠť a legtŲkťletesebb demokrŠcia
MTI/TM    2017.01.26    0 hozzŠszůlŠs

Norv√©gia tov√°bbra is a vil√°g legt√∂k√©letesebb demokr√°ci√°ja, az Egyes√ľlt √Āllamok azonban m√°r nem tartozik a legdemokratikusabb orsz√°gok csoportj√°ba az Economist Intelligence Unit (EIU) szerd√°n Londonban ismertetett √©ves felm√©r√©se szerint.

Magyarorsz√°g az √∂sszes k√∂z√©p-eur√≥pai EU-t√°rs√°llammal, sz√°mos eur√≥√∂vezeti orsz√°ggal √©s imm√°r az Egyes√ľlt √Āllamokkal egy√ľtt abban a legn√©pesebb orsz√°gcsoportban van, amelyek az EIU krit√©riumai szerint szint√©n demokr√°ci√°k, de demokratikus berendezked√©s√ľket hi√°nyoss√°gok is jellemzik. A vil√°g egyik legnagyobb gazdas√°gi-politikai elűrejelzű int√©zete - a The Economist c√≠mŻ foly√≥iratot is gondoz√≥ The Economist Group kutat√≥-elemzű r√©szlege - az id√©n is 167 orsz√°gra √©s ter√ľletre dolgozta ki kilencedik alkalommal √∂ssze√°ll√≠tott glob√°lis demokr√°ciaindex√©t.

Az EIU √°tfog√≥ demokr√°ciamutat√≥j√°t √∂t fű kateg√≥ria hat√°rozza meg: a v√°laszt√°si folyamat √©s pluralizmus, a korm√°nyzati mŻk√∂d√©s, a t√°rsadalom r√©szv√©tel√©nek m√©rt√©ke a politikai folyamatokban, a politikai kult√ļra sz√≠nvonala, valamint a polg√°ri szabads√°gjogok √©rv√©nyes√ľl√©se. Mindegyik kateg√≥ri√°ban t√≠z pont szerezhetű, az √°tfog√≥ demokr√°ciaindex a szerzett pontsz√°mok √°tlaga. A vizsg√°lt orsz√°gcsoporton bel√ľl id√©n is a legkisebb l√©tsz√°m√ļ a "teljes demokr√°cia" meghat√°roz√°ssal jel√∂lt orsz√°gok k√∂re, amelyben 19 √°llam szerepel, az Egyes√ľlt √Āllamok kies√©s√©vel eggyel kevesebb, mint tavaly. K√∂z√ľl√ľk is a legteljesebb demokr√°cia az EIU krit√©riumai szerint Norv√©gia, amely a megszerezhetű 10 pontb√≥l 9,93-at kapott.

A "hib√°k jellemezte demokr√°cia" meghat√°roz√°s al√° csoportos√≠tott orsz√°gok mezűnye a legn√©pesebb. Ebben a k√∂rben 57 orsz√°g szerepel, k√∂zt√ľk az id√©n elsű √≠zben az Egyes√ľlt √Āllamok, amely a 21. helyre ker√ľlt 7,98 pontos demokr√°ciaindexszel. Az EIU krit√©riumrendszere szerint legal√°bb 8,00 pont sz√ľks√©ges ahhoz, hogy egy orsz√°g a teljes demokr√°ci√°k csoportj√°ba ker√ľlhessen.

Magyarorsz√°g a 167 orsz√°got sz√°ml√°l√≥ teljes list√°n 6,72 ponttal az 56. helyen √°ll. A legjobb r√©szoszt√°lyzatot Magyarorsz√°gnak a v√°laszt√°si folyamat √©s pluralizmus kateg√≥ri√°j√°ra adta az EIU, 9,17 ponttal. A c√©g a magyarorsz√°gi polg√°ri szabads√°gjogok √©rv√©nyes√ľl√©s√©t 7,06 pontra √©rt√©kelte, a t√°rsadalom politikai aktivit√°s√°nak kateg√≥ri√°j√°ban azonban Magyarorsz√°g csak 4,44 pontot szerzett a megszerezhetű t√≠zbűl. A korm√°nyzati mŻk√∂d√©sre 6,07, a politikai kult√ļr√°ra 6,88 pontot adott a londoni elemzűc√©g.

A "hib√°k jellemezte demokr√°ci√°k" kateg√≥ri√°j√°ban van Csehorsz√°g √©s Lengyelorsz√°g, valamint sz√°mos eur√≥√∂vezeti tagorsz√°g is, p√©ld√°ul Franciaorsz√°g, Olaszorsz√°g, Portug√°lia, Belgium, G√∂r√∂gorsz√°g, Szlov√°kia, Ciprus √©s Szlov√©nia. A demokr√°cialista utols√≥, 167. helyezettje id√©n is √Čszak-Korea, amely a lehets√©ges t√≠zbűl 1,08 pontot kapott. Az EIU elemzűi hangs√ļlyozz√°k: az Egyes√ľlt √Āllamok nem Donald Trump eln√∂kk√© v√°laszt√°sa miatt ker√ľlt ki a teljes demokr√°ci√°k csoportj√°b√≥l. A h√°z szerint Trump megv√°laszt√°sa is csak az egyik k√∂vetkezm√©nye az amerikai demokr√°ci√°t hossz√ļ ideje jellemzű probl√©m√°knak, √©s az Egyes√ľlt √Āllamok demokr√°ciaindexe akkor is a 8,00-as als√≥ hat√°r al√° cs√ļszott volna, ha tavaly nem tartottak volna eln√∂kv√°laszt√°st.

A c√©g az amerikai demokr√°cia legnagyobb probl√©m√°i k√∂z√© sorolta a korm√°ny √©s a v√°lasztott k√©pviseleti test√ľletek ir√°nti rendk√≠v√ľl alacsony k√∂zbizalmat, amelynek az elemz√©s szerint Trump "nem az elűid√©zűje, hanem a haszon√©lvezűje". Az EIU √°ltal id√©zett adatok szerint az amerikai v√°laszt√≥k 19 sz√°zal√©ka b√≠zik a korm√°nyban, 74 sz√°zal√©kuk szerint viszont a v√°lasztott tiszts√©gviselűk z√∂me saj√°t √©rdekeit az orsz√°g √©rdekei el√© helyezi, √©s ugyanennyien v√©lekednek √ļgy, hogy a v√°lasztott tiszts√©gviselűket nem √©rdekli az emberek v√©lem√©nye.

A 75 oldalas idei EIU-vil√°gjelent√©s kimutat√°sa szerint tov√°bbra is a teljes demokr√°ciak√©nt nyilv√°ntartott orsz√°gok sz√°ma √©s lakoss√°gar√°nya a legkisebb a glob√°lis mezűny√∂n bel√ľl. Az ebbe a kateg√≥ri√°ba tartoz√≥ 19 orsz√°gban a vil√°g √∂sszlakoss√°g√°nak mind√∂ssze 4,5 sz√°zal√©ka √©l. A hib√°kkal, hi√°nyoss√°gokkal jellemzett demokr√°ci√°k lakoss√°g√°nak ar√°nya a vil√°gn√©pess√©gen bel√ľl 44,8 sz√°zal√©k, a k√∂ztes, "hibrid" politikai berendezked√©sŻ orsz√°gok√© 18 sz√°zal√©k, az √∂nk√©nyuralmi rezsimek√© 32,7 sz√°zal√©k.

A vizsg√°lt orsz√°gok √°tlagos demokr√°ciaindexe a t√≠zes pontsk√°l√°n 5,52-re cs√∂kkent az egy √©vvel kor√°bbi 5,55-rűl. Az EIU sz√°m√≠t√°si m√≥dszertana alapj√°n egy √©v alatt 72 orsz√°gban gyeng√ľlt a demokr√°ciamutat√≥, √©s csak 38-ban javult.

Bűrbűl kťszŁlt Afrango mokaszin
Beköszöntött a jó idű! Mire lesz szüksége a nyár folyamán egy elegáns úriembernek? Mokaszinra!

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
Miut√°n a hatvanas-hetvenes √©vekben ugr√°sszerŻen nűtt a TV-k√©sz√ľl√©kek sz√°ma a h√°ztart√°sokban vil√°gszerte, egyre nagyobb hat√°st gyakoroltak az emberek √©let√©re a k√ľl√∂nb√∂zű Tv-sorozatok.