Az USA hátralépett
Norvégiáé a legtökéletesebb demokrácia
MTI/TM    2017.01.26    0 hozzászólás

Norvégia továbbra is a világ legtökéletesebb demokráciája, az Egyesült Államok azonban már nem tartozik a legdemokratikusabb országok csoportjába az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban ismertetett éves felmérése szerint.

Magyarország az összes közép-európai EU-társállammal, számos euróövezeti országgal és immár az Egyesült Államokkal együtt abban a legnépesebb országcsoportban van, amelyek az EIU kritériumai szerint szintén demokráciák, de demokratikus berendezkedésüket hiányosságok is jellemzik. A világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai előrejelző intézete - a The Economist című folyóiratot is gondozó The Economist Group kutató-elemző részlege - az idén is 167 országra és területre dolgozta ki kilencedik alkalommal összeállított globális demokráciaindexét.

Az EIU átfogó demokráciamutatóját öt fő kategória határozza meg: a választási folyamat és pluralizmus, a kormányzati működés, a társadalom részvételének mértéke a politikai folyamatokban, a politikai kultúra színvonala, valamint a polgári szabadságjogok érvényesülése. Mindegyik kategóriában tíz pont szerezhető, az átfogó demokráciaindex a szerzett pontszámok átlaga. A vizsgált országcsoporton belül idén is a legkisebb létszámú a "teljes demokrácia" meghatározással jelölt országok köre, amelyben 19 állam szerepel, az Egyesült Államok kiesésével eggyel kevesebb, mint tavaly. Közülük is a legteljesebb demokrácia az EIU kritériumai szerint Norvégia, amely a megszerezhető 10 pontból 9,93-at kapott.

A "hibák jellemezte demokrácia" meghatározás alá csoportosított országok mezőnye a legnépesebb. Ebben a körben 57 ország szerepel, köztük az idén első ízben az Egyesült Államok, amely a 21. helyre került 7,98 pontos demokráciaindexszel. Az EIU kritériumrendszere szerint legalább 8,00 pont szükséges ahhoz, hogy egy ország a teljes demokráciák csoportjába kerülhessen.

Magyarország a 167 országot számláló teljes listán 6,72 ponttal az 56. helyen áll. A legjobb részosztályzatot Magyarországnak a választási folyamat és pluralizmus kategóriájára adta az EIU, 9,17 ponttal. A cég a magyarországi polgári szabadságjogok érvényesülését 7,06 pontra értékelte, a társadalom politikai aktivitásának kategóriájában azonban Magyarország csak 4,44 pontot szerzett a megszerezhető tízből. A kormányzati működésre 6,07, a politikai kultúrára 6,88 pontot adott a londoni elemzőcég.

A "hibák jellemezte demokráciák" kategóriájában van Csehország és Lengyelország, valamint számos euróövezeti tagország is, például Franciaország, Olaszország, Portugália, Belgium, Görögország, Szlovákia, Ciprus és Szlovénia. A demokrácialista utolsó, 167. helyezettje idén is Észak-Korea, amely a lehetséges tízből 1,08 pontot kapott. Az EIU elemzői hangsúlyozzák: az Egyesült Államok nem Donald Trump elnökké választása miatt került ki a teljes demokráciák csoportjából. A ház szerint Trump megválasztása is csak az egyik következménye az amerikai demokráciát hosszú ideje jellemző problémáknak, és az Egyesült Államok demokráciaindexe akkor is a 8,00-as alsó határ alá csúszott volna, ha tavaly nem tartottak volna elnökválasztást.

A cég az amerikai demokrácia legnagyobb problémái közé sorolta a kormány és a választott képviseleti testületek iránti rendkívül alacsony közbizalmat, amelynek az elemzés szerint Trump "nem az előidézője, hanem a haszonélvezője". Az EIU által idézett adatok szerint az amerikai választók 19 százaléka bízik a kormányban, 74 százalékuk szerint viszont a választott tisztségviselők zöme saját érdekeit az ország érdekei elé helyezi, és ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a választott tisztségviselőket nem érdekli az emberek véleménye.

A 75 oldalas idei EIU-világjelentés kimutatása szerint továbbra is a teljes demokráciaként nyilvántartott országok száma és lakosságaránya a legkisebb a globális mezőnyön belül. Az ebbe a kategóriába tartozó 19 országban a világ összlakosságának mindössze 4,5 százaléka él. A hibákkal, hiányosságokkal jellemzett demokráciák lakosságának aránya a világnépességen belül 44,8 százalék, a köztes, "hibrid" politikai berendezkedésű országoké 18 százalék, az önkényuralmi rezsimeké 32,7 százalék.

A vizsgált országok átlagos demokráciaindexe a tízes pontskálán 5,52-re csökkent az egy évvel korábbi 5,55-ről. Az EIU számítási módszertana alapján egy év alatt 72 országban gyengült a demokráciamutató, és csak 38-ban javult.

Barna Fendi sál
Az itt látható Fendi sálat viselhetjük szinte bármivel. Világosabb ruhákhoz is kiváló, de egy sötétebb, elegánsabb összeállítást is képes feldobni.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Ebben az évben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna első önálló lemezét is.