Az USA hátralépett
Norvégiáé a legtökéletesebb demokrácia
MTI/TM    2017.01.26    0 hozzászólás

Norvégia továbbra is a világ legtökéletesebb demokráciája, az Egyesült Államok azonban már nem tartozik a legdemokratikusabb országok csoportjába az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban ismertetett éves felmérése szerint.

Magyarország az összes közép-európai EU-társállammal, számos euróövezeti országgal és immár az Egyesült Államokkal együtt abban a legnépesebb országcsoportban van, amelyek az EIU kritériumai szerint szintén demokráciák, de demokratikus berendezkedésüket hiányosságok is jellemzik. A világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai előrejelző intézete - a The Economist című folyóiratot is gondozó The Economist Group kutató-elemző részlege - az idén is 167 országra és területre dolgozta ki kilencedik alkalommal összeállított globális demokráciaindexét.

Az EIU átfogó demokráciamutatóját öt fő kategória határozza meg: a választási folyamat és pluralizmus, a kormányzati működés, a társadalom részvételének mértéke a politikai folyamatokban, a politikai kultúra színvonala, valamint a polgári szabadságjogok érvényesülése. Mindegyik kategóriában tíz pont szerezhető, az átfogó demokráciaindex a szerzett pontszámok átlaga. A vizsgált országcsoporton belül idén is a legkisebb létszámú a "teljes demokrácia" meghatározással jelölt országok köre, amelyben 19 állam szerepel, az Egyesült Államok kiesésével eggyel kevesebb, mint tavaly. Közülük is a legteljesebb demokrácia az EIU kritériumai szerint Norvégia, amely a megszerezhető 10 pontból 9,93-at kapott.

A "hibák jellemezte demokrácia" meghatározás alá csoportosított országok mezőnye a legnépesebb. Ebben a körben 57 ország szerepel, köztük az idén első ízben az Egyesült Államok, amely a 21. helyre került 7,98 pontos demokráciaindexszel. Az EIU kritériumrendszere szerint legalább 8,00 pont szükséges ahhoz, hogy egy ország a teljes demokráciák csoportjába kerülhessen.

Magyarország a 167 országot számláló teljes listán 6,72 ponttal az 56. helyen áll. A legjobb részosztályzatot Magyarországnak a választási folyamat és pluralizmus kategóriájára adta az EIU, 9,17 ponttal. A cég a magyarországi polgári szabadságjogok érvényesülését 7,06 pontra értékelte, a társadalom politikai aktivitásának kategóriájában azonban Magyarország csak 4,44 pontot szerzett a megszerezhető tízből. A kormányzati működésre 6,07, a politikai kultúrára 6,88 pontot adott a londoni elemzőcég.

A "hibák jellemezte demokráciák" kategóriájában van Csehország és Lengyelország, valamint számos euróövezeti tagország is, például Franciaország, Olaszország, Portugália, Belgium, Görögország, Szlovákia, Ciprus és Szlovénia. A demokrácialista utolsó, 167. helyezettje idén is Észak-Korea, amely a lehetséges tízből 1,08 pontot kapott. Az EIU elemzői hangsúlyozzák: az Egyesült Államok nem Donald Trump elnökké választása miatt került ki a teljes demokráciák csoportjából. A ház szerint Trump megválasztása is csak az egyik következménye az amerikai demokráciát hosszú ideje jellemző problémáknak, és az Egyesült Államok demokráciaindexe akkor is a 8,00-as alsó határ alá csúszott volna, ha tavaly nem tartottak volna elnökválasztást.

A cég az amerikai demokrácia legnagyobb problémái közé sorolta a kormány és a választott képviseleti testületek iránti rendkívül alacsony közbizalmat, amelynek az elemzés szerint Trump "nem az előidézője, hanem a haszonélvezője". Az EIU által idézett adatok szerint az amerikai választók 19 százaléka bízik a kormányban, 74 százalékuk szerint viszont a választott tisztségviselők zöme saját érdekeit az ország érdekei elé helyezi, és ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a választott tisztségviselőket nem érdekli az emberek véleménye.

A 75 oldalas idei EIU-világjelentés kimutatása szerint továbbra is a teljes demokráciaként nyilvántartott országok száma és lakosságaránya a legkisebb a globális mezőnyön belül. Az ebbe a kategóriába tartozó 19 országban a világ összlakosságának mindössze 4,5 százaléka él. A hibákkal, hiányosságokkal jellemzett demokráciák lakosságának aránya a világnépességen belül 44,8 százalék, a köztes, "hibrid" politikai berendezkedésű országoké 18 százalék, az önkényuralmi rezsimeké 32,7 százalék.

A vizsgált országok átlagos demokráciaindexe a tízes pontskálán 5,52-re csökkent az egy évvel korábbi 5,55-ről. Az EIU számítási módszertana alapján egy év alatt 72 országban gyengült a demokráciamutató, és csak 38-ban javult.

Még nem érkezett hozzászólás!
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 2 és 3 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
Kék Just Cavalli pénztárca
Fiatalos pénztárca a Just Cavallitól. A kék szövetet jól látható JC logókkal látták el, belül pedig kártyáknak, fémpénznek és papírpénznek is van helye.

Legfrissebb hozzászólások
18
Ballonkabát akkor és most
canshuga, 2018.04.03. 13:59
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet viselő konferencia és beszélgetés, melynek legfőbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.