Karrk hres emberei
rk hressgek kzjegyvel
14 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.02.20

Híres emberek karóráiról rendszeresen hallunk, hiszen a legtöbb sztár, híres személyiség minségi idmért hord a csuklóján. Nem ritka viszont az sem, hogy a neves óragyártók hírességek eltt akarnak tisztelegni egy-egy limitációval, vagy éppen a nagy üzleti siker miatt lépnek együttmködésre velük. Cikkünk nem hírességek karóráiról szól, hanem azokról a karórákról, melyek magukon viselik az jegyeiket. Ezekbl mutatunk be néhányat.


Napjaink egyik legkedveltebb luxuskaróra gyártója az alig harminc éves Hublot, mely idintervallum óragyártás szempontjából nézve ugyan rövid, mégis annál sikeresebb. Szinte félévente jelennek meg egy-egy limitációval, és rengeteg híresség visel büszkén Hublot-t a csuklóján – Maradon például a legutóbbi futball VB-n kapásból kettt is. Természetesen ez nem csupán rajongásának kifejezdése volt, ugyanis az Hublot kifejezetten az tiszteletére készített egy limitált modellt a Big Bangbl, hiszen a futball egyik legnagyobb él legendája botrányokkal, és ellentmondásokkal teli karrierrel a háta mögött mégis „név” maradt. A volt focista egyébként nagy óra rajongó, egy róla készült dokumentumfilmben is látható volt két karórával egyszerre. Az Hublot speciális Maradona Big Bangje szinte teljesen fekete, csupán az indexeket, és a segédszámlapokat díszítik az argentin nemzeti színek, a világoskék és a fehér. A kilencesnél egy elnagyolt negyvenöt perces idmér található, a hármasnál pedig egy másodperckijelz, ami a 10-es mez számot mutatja. A hatosnál található az apró dátumablak, felette kékkel Maradona kézjegye.


A 44 milliméteres tok teljesen fekete kerámia, ugyanígy a lünetta is, amihez az Hublot-tól megszokott módon csatlakozik a fekete, kétoldalt kékkel varrott aligátor szíj. A hátlap nem átlátszó, hanem teljesen fekete, amin a fiatalkori Maradona látható felemelt karokkal, kékkel gravírozva. A 20.000 Eurós listaárú full black modellbl 250 darabos limitáció készült (bár egyesek állítják, 100 darab Maradona tulajdonában maradt). A Maradona 2 fantázianev modell annyiban különbözik az elbbi modelltl, hogy ennek 18 karátos rozé aranyból készült a tokja, és csupán a lünetta készült kerámiából, ezen felül pedig a mutatók is aranyból készültek. A szíja csupán félig aligátorbr, a másik fele ugyanis gumi, és két kék, illetve egy fehér szállal varrott.

Az Hublot fejet hajtott a már elhunyt, nagy autóversenyz, Ayrton Senna eltt is, a róla elnevezett modellekkel. A modellek közül a Foudroyante egy teljesen fekete, 44 milliméteres kerámia tokkal készült típus. A tokhoz hasonlóan a gumiszíj is fekete, és a számlap is. A sportos jeleget a citromsárga indexek és mutatók adják az órának, e mellé pedig Senna élénkzöld autogramja társul a hatos felett. A két segédszámlap a 3-asnál, és a 9-esnél lett elhelyezve, jelezve a Split-Seconds szerkezet méréseit.


Egy másik Senna-modell, a csupán tíz darabosra limitált Hublot Ayrton Senna King Power Tourbillon még ennél is sportosabb jelleg óra, hiszen a brhatású gumiszíja teljesen citromszín. Ráadásul a mutatók és az indexek is ilyenek. A Hublot-tól megszokott formájú tok a nagyobbik fajtából való, 48 milliméteres, de erre szükség is van, ugyanis szinte az összes óraipari high-tech megvalósítást belezsúfolták ebbe a karórába. A tok teljes egészében kockázott szénszálból készült, és erre került a féktárcsa kialakítású kerámia lünetta (ezt használták már az F1 King Powernél is) a hátlap pedig – csakúgy, mint a számlap – zafírüveggel fedett, így megcsodálható az Hublot saját, HUB6300-as kaliber szerkezete. A 269 alkatrészbl álló szerkezet teljesen egyedi, kuplungos gátszerkezet modult, oszlopkerekes kronográfot, és Glucydur hajszálrugót foglal magába. A hidak kevert szénszálas anyagból készültek, és polírozott acélcsavarokkal rögzítettek. A számlap üvegére sárgával került fel Senna kézjegye, a hátlapra pedig hasonló technológiával vitték fel a versenyz életének egy-egy (összesen tíz) jelentsebb eseményét, így válik teljesen egyedivé mind a tíz limitált darab ebbl a modellbl.


Senna születésének 50. évfordulójára készült el az Hublot King Power Ayrton Senna ötszáz darabos limitációja. A sorozat külön érdekessége, hogy ezek mindegyikét az Hublot egy komoly megállapodás keretein belül közvetlenül az Instituto Ayrton Senna részére bocsájtotta, hogy az intézet majd egy saját árverésen értékesítse azokat. A szintén szénszálas tok kerámia lünettáját PDV bevonatú csavarok rögzítik, a sportosságát a markáns sárga indexek, és a kettesnél és a négyesnél elhelyezett „start” és „reset” gombok (melyek a szokásos módon a stoppert mködtetik) is ersítik. A versenyz aláírása a 9-esnél, sárgával van az üvegen.

Ha már autóversenyzés, akkor mindenképpen meg kell említenünk az autóversenyzés él legendáját, és többszörös csúcstartóját, Michael Schumachert, akinek az Omega dedikálta a Speedmaster típus különkiadásait már 1995 óta. A német Forma 1-es pilóta nevével sok karórát készített az Omega, többek között a 2008-ban kiadott Omega Speedmaster "The Legend" Co-Axial kronográfot.


Ez a modell egyértelmen a sportoló által szerzett érdemek szellemiségét hivatott közvetíteni, ezt szimbolizálják a minségi, high-tech anyagok is. A polírozott, masszív 44,25 milliméteres tok 100 méterig vízálló, természetesen rozsdamentes acél. A tok mindkét oldalon zafírkristállyal fedett, a hátlapon keresztül látható az Omega saját gyártású 3313-es jel kalibere. A Co-Axial szerkezet COSC tanúsítvánnyal rendelkezik, melyben autós órához méltó módon egy oszlopkerék és egy vertikális kuplung garantálja a pontos mködést 52 órás járástartalékkal. A polírozott acéltok már önmagában is férfias, ezt csak ersíti a fekete számlap, és a fekete alumínium lünetta, amelyen Schumacher legnagyobb eredményeit olvashatjuk (68 pole-pozíció, 250 F1-verseny, hétszeres világbajnoki cím, 91 gyzelem, 154 dobogós hely). A kockás mintázatú fekete számlap szénszálas anyagból készült, amit gyakran használnak a Forma 1-es autók megalkotásakor is. A kronográf modell három segédszámlapja a hármasnál, hatosnál, és kilencesnél helyezkedik el, a 12 órás összesít, és a 30 perces számláló jellegzetes acél keretbe van foglalva. Teljesen egyedi dizájn megoldás, hogy a tizenkét index közül 1-tl 7-ig nagy arab számokkal mutatja az idt, ezzel is utalva Schumacher hétszeres világbajnoki címére. A szíjtartó füleken keresztül csatlakozó szíj lehet acél, vagy masszív gumi, aminek jellegzetes a mintázata, mert a nagy teljesítmény Forma 1-es autók abroncsait juttatja eszünkbe.


A megannyi többi Schumacher Omega között egy másik kiemelked típus a 2002-ben gyártott Speedmaster Racing volt, amit Schumacher ötödik világbajnoki címe elnyerésekor jelent meg. Ez a méreteit, kialakítását, anyagokat tekintve megegyezett a normál kiadású Speedmasterel, csupán a számlap kialakítása lett elforgatva 90 fokkal, így a dátumablak a 3-ashoz került. A fekete szénszálas tárcsa mellett a hatosnál elhelyezett segédszámlap fekete-fehér kockás mintázata, a piros mutatók, és a számlap küls peremén berajzolt naptár utalt arra, hogy ez egy speciális verzió. Külön érdekesség, hogy a 12-esnél lev segédszámlapon megjelen hónap mellett a napok is leolvashatóak voltak fehérrel, kivéve a vasárnapot, amikor a futamok vannak, ezt pirossal jeleníti meg az óra. A hátlapon Schumacher neve mellett a begravírozott kézjegye szerepelt, és piros betkkel, hogy „2002-es világbajnok”. Az óra szívét a más modellekben is alkalmazott Omega gyártású, 1151-es szerkezet jelenti. A modell limitált volt, összesen 5555-öt gyártottak belle, ezzel is utalva a pilóta 5. világbajnoki gyzelmére.

Az autósport nem csak a luxus cégeket ihleti meg, például a Marvin svájci gyártó is alkotott személyhez kötd sportórát. A cég többször teljes kollekciót adott ki a francia Sebastien Loeb, hétszeres rally világbajnok nevével. Sportórához híven a masszív megjelenés órák 44 milliméteres, matt acéltokkal készültek, de mivel maga Loeb is személyesen vett részt a dizájn megálmodásában, a limitált modellek magukon hordozzák a sajátos rally stílusjegyeket.


A modellbl készül kvarc, és limitált automata verzió, fekete vagy fehér számlappal. A limitált modell ers kaucsukszíja egy kicsi rugókkal (felfüggesztésekkel) szerelt keresztrúddal csatlakozik a tokhoz, ami lehetvé teszi, hogy pontosan alkalmazkodjon a viselje csuklójához. A matt lünettán hét csillag van, ami Loeb hétszeres világbajnoki címére utal. A tok oldalán elhelyezett nyomógombok szintén a rallysportból kölcsönzött dizájn elemek, a PVD-bevonatú gombok a kormányon elhelyezett sebességváltó karok apró másai. A fekete számlap küls peremén egy tachográf skála van, a sportosságot fokozzák a piros indexek és mutatók. A 3-asnál egy nap és hónap kijelz, a 9-esnél egy másodpercszámláló van, ami nagyon hasonlít egy fordulatszám mérre. A tizenkét órás összesít, és a harminc perces számláló egyaránt sportautók mszerfalait idézi. Az óra szívét a Valjoux leghíresebb, 7750-es szerkezet alkotja, ami 42 órányi járástartalékkal bír. A limitált modell ára 2700 euro.

Ritka, hogy egy karórát egy zenésznek dedikáljanak, az Oris mégis a 2007-ben elhunyt jazz legenda, Oscar Peterson eltt tiszteleg a mvészrl elnevezett karórájával. A márka kultúrához való kötdése nem új kelet, az elmúlt években több kollekciót jelentetett meg olyan személyek neveivel, mint Miles Davis, McCoy Tyner, Andy Sheppard, Lionel Hampton, vagy Duke Ellington, legutóbb pedig tavaly, Peterson nevével. Ahogy a többi modell sem, így a Peterson limitáció sem akar feltnni, a szépsége a részleteiben rejlik, így a visszafogott elegancia jellemzi az órát. Az 1925-ben született zongorista születési dátumára utal az 1925 darabos limitáció.


A mvész kézjegye fehérrel díszíti a fekete, bakelitlemez hatású számlapot a hatosnál elhelyezett dátumablak fölött. Az ében fekete számlap küls szélén római számok vannak, a felettük lev zongorabillentyket formáló acél indexek pedig remekül leolvashatóak. A római hetes szemmel láthatólag kitnik a többi közül, ugyanis rozé aranyból készült, és nem másra, mint Peterson hétszeres Grammy díjára utal. A római számoknak még azért van jelentsége, mert az órakedvel jazz zongorista a római számokkal ellátott órákat kedvelte különösen. A hátlap nem átlátszó, de szerepel rajta nem csak Oscar Peterson neve, hanem a limitáció sorozatszáma, és egy zongorázó oroszlán van bele gravírozva. Az órát egy méretes, sötét polírozott fadobozban kapja meg a vásárló, a certifikáció mellé pedig egy DVD-t is kap.

Az ugyancsak több sportág felé elkötelezett, nagy múltú svájci Longines az amerikai pilóta, felfedez, feltaláló és író Charles Lindbergh-nek állított emléket, ez a Longines Lindbergh Hour Angle. Ennek az apropója az els megszakítás nélkül végbement transzatlanti repüljárat, vagyis amikor a férfi 1927-ben a történelemben elsként egyedül tette meg az utat repülvel New York és Párizs között, ráadásul 33 és fél óra alatt. Ezen esemény, és kiemelked teljesítmény nyolcvanadik évfordulójára jelentette meg a Longines a késbb Lindbergh által is tervezett óra modern változatát, melyet már róla nevezett el.


Az „hour angle” kifejezés a Föld forgásával van összefüggésben: mivel a Föld 24 óra alatt fordul 360 fokot, így egy óra alatt 15 fokot halad. Az óra számlapján körbe van egy 180-as skála, ami a fokokat mutatja, minden egyes óraindex alatt tizenöt fokkal nagyobb szám van. Az óra mutató egy órányi elrehaladása 15 fok haladást is jelöl egyúttal. Így az idmúlásával azt is lehet tudni, hogy repülés közben a Föld hogyan haladt éppen. Ha például az óramutató a számlapon 150 fokot mutat, a percmutató 8 fok 15-öt, a másodpercmutató pedig a center kijelzn 7 szögpercet, akkor a pozíciónk 158 fok 22 szögperc (150 + 8,15 + 0,7 = 158,22). A klasszikus, huszadik század els felét idéz forma és dizájn teljesen egyedivé teszi az órát. A kisebb, 38 milliméter átmérj acél változat mellett ott a méretes, 47,5 milliméter átmérj. A 30 méterig vízhatlan tok lehet acél, vagy sárga arany, mindkét verzió zafírüveg hátlappal, a számlap pedig lakkozott fehér. A kisebb verzió egyébként 4:5 arányú kicsinyítése a nagyobbik modellnek. Az indexek a lünettán körbe, illetve a számlapon acélkék színek, csakúgy, mint a „breguet” típusú mutatók. A számlap küls peremén a nagy fekete római számok az órákat, a bels körben feltüntetett kék értékek a fokokat jelölik. Mindkét verziójú modellben a 42 órás járástartalékú, 24 köves L699 jel automata szerkezet mködik. Az óra eredeti barna brszíján kívül a Longines még ad egy speciális szíjat, amit pilótadzsekivel való hordáshoz fejlesztettek ki. A Longines Lindbergh Hour Angle arany verziója megközelítleg 11.000 dollárba kerül.

Érdemes kicsit visszatérnünk a sport világába, ugyanis a francia származású NBA kosárlabdázó, Ronny Turiaf nevéhez és alapítványához kötdik a Concord manufaktúra C1 Heart2Heart modellje. A Concord nem elször dedikálja modelljét sportembernek, viszont ez az óra nem csak Turiaf sportteljesítményének szól – már aktív játékos volt, amikor 22 évesen szívmtéten esett át, és emiatt sportolói karrierje befejezdni látszott. Elszántsága és akarat ereje fél évi felépülést követen visszavitte a pályára, st, egy évvel a mtét után a Lakers játékosa lett. Turiaf azért hozta létre a Heart to Heart alapítványt 2008-ban, hogy segítsen a szívbeteg embertársain, és azok rehabilitációjában, akik mtéten estek át. A Concord kiemelked teljesítménye ebben a huszonöt darabosra limitált modellben is kitnik, az óra COSC tanúsítványt kapott.


A márka alapvet stílusjegyei, és formavilága jellemzi a teljesen fekete C1-est, csupán a forgó másodpercmutató lemez, az indexek némelyike és az egyik segédszámlap tnik ki vörös színével. Ez a vörös szín megjelenik még a brszíj varrásában, és a zafírüveghátlapon egy szív alakjában a kosárlabdázó autogramja mellett. Az órát az ETA Valgranges A07.211 jel automata szerkezete mködteti, ami a hátlapon keresztül figyelhet meg.

Hasonlóan kiemelked, de más módon egyedülálló teljesítményt nyújtott a mélytengeri kutató Jacques Piccard, aki 1960-ban a Trieste nev batiszkáffal lemerült a Marianna árok 10.916 méteres mélységébe, miközben a tengeralattjáró oldalára egy speciálisan kiképzett Rolex Oyster modell volt szerelve. Ami a legmegdöbbentbb, hogy a Rolex kibírta a merülést bármiféle mködési rendellenesség nélkül. Piccard nyolcvanhat évesen halt meg, miután számos mélytengeri kutatást, tengeri környezetvédelmi programot, és egyéb tudományos kutatást végzett el. Az tiszteletére készült el az egyetlen teljesen fekete Rolex modell, a Deepsea Sea-Dweller Jacques Piccard Edition. A mindössze 86 darabos limitáció a kutató életének egy-egy évét szimbolizálja, ráadásul a Rolex a bevétel egy részét a Piccard archívumnak adományozta. A DLC réteggel bevont limitált Rolex teljes egészében a Sea-Dwellerre épül, csupán a referenciaszám (116660) és a szín különbözik. A méretes, 44 milliméteres óratok egy speciális héliumszelepnek köszönheten merüléskor kiegyenlíti a bels nyomást az óratokban.


Az óra egy matt fekete táskában van, és jár hozzá például egy DLC szíj, vagy éppen egy eredeti példány Piccard: „Hét mérföld lefelé” cím könyvébl. A titán hátlapon egy mélytengeri merül kapszula rajza látható, illetve bele van gravírozva Piccard születésének és halálának dátuma, és az egyedi sorozatszám. Az eredetileg 13.000 eurós vételáron már elkelt mind a 86 darab.

Cimkk: Hublot, karra, luxus, Omega, Rolex,
Kapcsold cikkek
Kíváncsi vagy, egyik-másik hazai híresség milyen karórával rendelkezik? Most cikkünkbl megtudhatod! Televíziósok, sportolók, üzletemberek közül mutatunk be néhány személyt, akik minségi, luxuskategóriás órával mutatkoztak a nyilvánosság eltt...
2,286,600 Huf / 7,400 Eur
7,632,300 Huf / 24,700 Eur
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betölt Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttmködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetjével Hennel Ádám beszélgetett.
avatar
Tompi
-
2011.03.01. 19:29
14
\"A 20.000 Eurs listar full black modellbl 250 darabos limitci kszlt (br egyesek lltjk, 100 darab Maradona tulajdonban maradt).\"

100db??? :O
avatar
bigplanet
-
2011.02.22. 15:36
13
Rolex :)
avatar
Andras74
-
2011.02.22. 10:40
12
A Maradona ra tnyleg jl nz ki , de a Hublot helyben , nem adtam volna a nevemet egy ilyen kokainomn prolihoz mint a Maradona (fggetlenl attl hogy az egyik legjobb focista volt).....
avatar
pongo
-
2011.02.21. 19:26
11
nagyon eltalltk a Maradona rt!
avatar
horvath_tamas
-
2011.02.21. 17:12
10
Jl nz ki ez a mdostott Sea Dweller :)
avatar
Balumsn
-
2011.02.21. 14:08
9
Egyebkent az meglep hogy a Rolex is kiadott ilyen orat, pedig en azt gondoltam hogy naluk ez elkepzelhetlen!
avatar
Balumsn
-
2011.02.21. 14:06
8
Nagyon jo lett a cikk! Maradona mindig ket oraval lathato ezt mar megfigyeltem :D
avatar
Attilaa
-
2011.02.20. 23:49
7
Zskos Dig:D
avatar
Blackjack
-
2011.02.20. 23:26
6
Ezek a Hublot rk elg elvetemltek! Kockzott sznszlas tok? OMG :D
avatar
gabesz21
-
2011.02.20. 22:57
5
Maradona!! ;)
mandark a link nem mxik :D
avatar
Blue3y3
-
2011.02.20. 21:59
4
Nekem a Speedmaster Legend nagyon tetszik, de a msik Omega sem rossz!
avatar
Jonny
-
2011.02.20. 21:33
3
Hublot King Power Ayrton Senna !!!!!!!! nagyon zsr!
avatar
mandark
-
2011.02.20. 21:28
1
Egy Piccard-os Rolexet szvesen elfogadnk, mr csak a hozz adott extrk miatt, elgg rdekesnek tallom :) itt egy kp rluk: http://href.hu/x/em0l

Maradonrl meg elnytelen ez akp, olyan mint egy gnm :D mivelht tnyleg alacsony
Kk Mishumo kardign
A Mishumo egy feltörekv márka, mely elssorban a sportosan elegáns fiatalokat kívánja megcélozni. Kiváló anyagválasztás és a színek megfelel variálása a márka f ismertetjele - na és persze a több helyen is elhelyezett logó.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.