Határozatot terjesztettek elő a nagyhatalmak Iránról az atomenergia-ügynökségben
Oroszország és Kína is aggódik Irán miatt
0 hozzászólás
MTI/TM    2012.09.13

Közös határozati javaslatot terjesztett be szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa elé az iráni nukleáris tárgyalásokban részt vevő hat ország, az iráni atomprogrammal kapcsolatos aggodalmaikat hangoztatva.

A zárt ajtók mögött folyó ülésről kiszivárgott értesülések szerint a javaslat megfogalmazói a szövegben "komoly aggodalmuknak" adnak hangot amiatt, hogy Irán nem működik együtt kellőképpen az atomenergia békés felhasználásán őrködő ügynökség ellenőreivel.

A javaslat nem utalja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a kérdést. Ugyanakkor Iránnak szánt jelzésként értékelhető, hogy a tárgyalásokon részt vevő nyugati országoknak - az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának - sikerült Oroszországot és Kínát is megnyerni egy közös határozati javaslatnak. Nyugati országok feltételezése szerint Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Teherán visszautasítja ezt a feltételezést.


A NAÜ főigazgatója, Amano Jukija először tavaly novemberben mondta ki: nem zárható ki, hogy az iráni atomprogramnak "katonai vetületei" is vannak.

Amano hétfőn a tanács ülését megnyitó beszédében szorgalmazta, hogy Teherán "késedelem nélkül" egyezzen bele az ellenőrzések végrehajtásába. Aggasztónak nevezte, hogy a számos egyeztetés ellenére nem született kézzelfogható eredmény az ügyben és felhívta Iránt, hogy bocsátkozzon "tartalmi párbeszédbe" az ügynökséggel. A kormányzótanács elé beterjesztett szöveg név szerint kitér a parcsini katonai létesítményre is.

A NAÜ leginkább ide akar bebocsátást nyerni, miután műholdfelvételek alapján feltételezhetőnek tartja, hogy be nem jelentett kísérletek nyomait akarják eltüntetni ott. Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy az ottani tevékenységnek "semmi köze" a szervezetnek a nukleáris energia békés célú felhasználását ellenőrző feladatához. A javaslatról várhatóan csütörtökön szavaznak a 35 tagú kormányzótanácsban. Mivel Oroszország és Kína is a javaslat mögött áll, várhatóan megkapja a többségi támogatást a szöveg.

Versace ingek félár alatt
A Dress for Less folyamatosan frissülő kínálatában megjelent néhány ing a Versace-tól.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1988-ban véget értek az iraki-iráni harcok az Öböl-háborúban, Szöülban megkezdődtek a huszonnegyedik nyári olimpiai játékok, a Die Hard pedig óriási sikert ért el a mozikban.