Lesjt GDP adatok
Orszgok, ahol megllt az id
Munkatrsunktl    2014.09.25    0 hozzszls

2002­-ben egy professzor páros, Richard Lynn és Tatu Vanhanen egy máig vitatott könyvet publikáltak, melynek címe „IQ és a gazdag nemzetek”. A könyv egyáltalán nem meglepen elég ellentmondásosnak tekinthet, hiszen megpróbálta rangsorba állítani az egyes nemzeteket az átlagos IQ-szint alapján. Egyes módszereket csak vázlatosan tekintettek át, így végül is Lynn­nek és Vanhanen­nek nem sikerült a teljes lakosság intelligenciáját megvizsgálniuk. Néhány számadatot a szomszédos országok által elért pontszámok alapján állapítottak meg, néhányat csak megbecsültek, és megint csak néhánynál létez adatokat használtak fel­ így aztán sokan elégedetlennek ítélték ezeket a megállapításokat. A szerzk nem elégedtek meg az els megállapításokkal, így ismét kockára tették a tudományos hírnevüket, amikor is a világ nemzeteit kifejezetten csak az átlagos IQ alapján rangsorolták. 2006­-ban tehát egy másik könyv, „IQ és a globális egyenltlenség” címmel látott napvilágot. Azon tény mellett, hogy már a társaik is gúnyolódtak rajtuk, az adatok eredetiségét, és az ezekbl levont következtetéseket figyelembe véve, ez a könyv már a kiadónál is komolyabb vitákat okozott. A könyvet a Washington Summit Publishers adta ki, Lynn­t nem sokkal késbb rasszizmussal vádolták meg, amíg Vanhanen­t a finn hatóságok kezdték el vizsgálni, miután t is szintén faji gylölettel vádolták meg.


Figyelembe véve a könyv ellentmondásos témáit, a vitatott kiadót, és a vádakat, melyeket a szerzkkel szemben támasztottak, a legjobb, ha ezt a listát csupán egy tájékoztató jelleg információként, sem mint tudományos tényként fogjuk fel. Ha egy tízes listáról lenne szó, 10­.bl 9 ország Afrikából kerülne el, ahol a sok nemzet oktatását gyakran az éhínség, zavargások, és háború szakítja félbe. További bizonyíték, hogy óvatosan vegyük szemügyre ezt a listát az is, hogy csupán bizonyos adatok lettek begyjtve. A szerzk valóban nem mindegyik országból gyjtöttek be adatokat a lista elkészítéséhez, valójában inkább úgy tnik, hogy az egyes számadatokat és eredményeket az adott országtól nagyon is távol, például Spanyolországban. Ez eléggé megkérdjelezhetvé tette az eredményeket. Függetlenül attól, hogy a professzorok munkája fölött igencsak potenciálisan baljós felhang áll, azt érdemes figyelembe venni, hogy ezen listának talán tényleg van némi valóságalapja. A pénz hiánya, a gyenge színvonalú oktatás, és az átláthatatlan, sokszor korrupciótól hemzseg politika a f okai, amiért ezek az országok felkerültek erre a listára.

6. Etiópia, átlagos IQ: 64

Etiópia volt az az ország, mely sokkolta a nyugati világot az 1980-­as években, amikor a pusztító éhínség nyilvánvalóvá vált, melyet tovább súlyosbítottak a több éves háborúk, és az ország földrajzi elhelyezkedése is, Afrika északkeleti részében. Körülbelül egymillió ember éhezik ebben az országban, és bár a jótékonysági események, melyek folyamatosan él támogatások megpróbálják megkönnyebbíteni ezen emberek életét, túl gyakran fordul el az, hogy a pénzt, amit élelmiszerre küldenek nekik, fegyverekre költik. Habár az etióp oktatási rendszer az elmúlt idszakban némi fejldést mutatott, még mindig a korrupció áldozata.

5. Gabon, átlagos IQ: 64

Gabon egy kicsi ország Afrika középnyugati részén. Az országnak relatíve magas GDP-­je van, körülbelül 13 ezer dollár személyenként, és egy közepes pozícióban, a 106. helyen található az „Emberi Fejlettségi Rangsor” alapján. Az állami költségvetés körülbelül 10 százalékát az oktatásra teszik félre, és a 6 és 16 év közötti gyermekek számára tankötelezettség van elírva. Mindezek ellenére a túlzsúfolt tantermek, és az oktatás nagyon alacsony színvonal helyezi el Gabont ezen lista ötödik helyén. Az ország pozíciója úgy tnik, valami rendellenességet tükröz, figyelembe véve a GDP-­t, és a HDI adatait, így elképzelhet hogy Gabon éppen Lynn és Vanhanen sokak által kritizált, és hibás módszertanának az áldozata lett és ezért foglalja el a listán ezt a helyet.

4. Mozambik, átlagos IQ: 64

Mozambik egy nagyobb ország az afrikai kontinens délkeleti sarkában. Az országban az elmúlt néhány évben látványos GDP emelkedés volt tapasztalható, azonban az ország még mindig szenved, leginkább az életminség és az élettartam nem megfelel itt, a korrupciónak, a folyton pusztító mozambiki polgárháborúnak –mely intenzíven 1977­-tl 1992-­ig tartott, és amely eddig körülbelül egymillió ember életét követelte. Ezen kívül az országban nincs elég iskola sem.

3. Sierra Leone, átlagos IQ: 64

Ismét egy olyan afrikai ország, melyet a polgárháború tett tönkre, többnyire az értékes földben lév ásványok miatt­ mely ez esetben a gyémánt volt. Ez az aprócska ország a nyugati part mentén helyezkedik el, és a neve eggyé vált a véres gyémántkereskedelemmel, ahol a gyémánttal nem csupán kereskednek, de gyakran gyémánttal fizetnek olyan katonai mveletekért, melyet a kialakult kormány ellen követnek el. A polgárháború során rengeteg iskolát romboltak le, és habár néhányat ezek közül már újjáépítettek, ez mindenképp negatív hatást gyakorolt az állam oktatására. Az országban összesen 3 egyetem van, és próbál kiszolgálni 6 millió embert (összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban közel 4500 fiskola, és egyetem található).

2. Saint Lucia, átlagos IQ: 62

Ez az egyetlen nem afrikai ország a listában, mely a Karib-tengeren elhelyezked Saint Lucia szigetállam nevet viseli. Ez az aprócska ország mindössze 617 négyzetkilométeren található, és 173 765 ember lakja, a GDP-­je pedig 1.2 milliárd dollár, ami igencsak csekély. Az oktatás ingyenes, és kötelez is, az ország elég jó helyezést ért el, hiszen az „Emberi Fejlettségi Rangsor” szerint a 88. helyen áll. Úgy tnik, hogy a szegénység és a gazdagság egyenltlen eloszlása a f tényez, és a legfelsbb oka annak, hogy Saint Luciában ilyen alacsony az IQ szint.

1. Egyenlíti­-Guinea, átlagos IQ: 59

Figyelembe véve a cikk bevezetjében tett állítást, miszerint például Egyenlíti­-Guineáról is nevetséges módszerekkel szereztek információkat, úgy tnik, elég tisztességtelen, hogy ez a kis közép-afrikai ország lett az els ebben a listában. Mindezek ellenére azonban valóban van némi kemény valóság Egyenlíti­-Guineával kapcsolatban, például ott vannak az emberkereskedelemmel kapcsolatos problémák, valamint az a szomorú tény is, hogy minden ötödik gyermek meghal, még mieltt elérné az 5 éves kort. Az országot elítélték már a szörny emberi jogok miatt, és amiatt is, mert az ország összköltségvetésének kevesebb, mint az 1%­át költik oktatásra. A korrupció, és a vagyon egyenltlen elosztása­ mely az olajexportnak köszönhet­, szintén olyan tényezk, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a pénz nem oda megy, ahova kellene költeniük.

Thomas Pink cskos ing
A Thomas Pink ugyan hazánkban nem ismert, de bátran állíthatom hogy az egyik legminségibb márka az ingek gyártásában.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1988-ban véget értek az iraki-iráni harcok az Öböl-háborúban, Szöülban megkezddtek a huszonnegyedik nyári olimpiai játékok, a Die Hard pedig óriási sikert ért el a mozikban.