"> "> "> ">

Trendmagazin

Őrült cipők a nagyvilágból

Extrém lábbelik

2011.01.10 | Szabó Adrienn

Minden őrült tervező előbb, vagy utóbb cipőtervezésbe kezd, nem is akármilyen módon. Nos, hogy ezek képesek fából vaskarikát alkotni, az is biztos, mert amiből kihozzák az ultramagassarkú csodákat, az nem semmi. Vannak, akik az újrahasznosításra esküsznek, mások az összes alapanyag felhasználásában hisznek a gyártás során, de a szókincsem inkább a következő cipőkre tartogatom, mert extrémitásuk a cikk végére kimeríti egy szótár tartalmát.


Kezdeném a legfrissebb darabbal, ami még gazdáját keresi, a Tron: The Legacy című filmhez készített darabot, Edmundo Castillo tervezte. A cipő, a film hangulatában és stílusában, természetesen magas fényű ezüst és ledsorok emelik ki a pántokat. Mindössze 1650 USA dollárért meg is vehetjük február elsején. A Saks Fifth Avenue minden bizonnyal tele lesz a fényes surranó vásárlóival.


A következő cipőtől mindenki fényt kap! Az Opel Agila ihlette cipővel indult minden 2008-ban, amikor a hollandok az autó reklámkampányát egy cipőcsodára építették. A Lamborghini tervezőit pedig, a Gallardo Superleggera ihlette, hát nem nagyszerű felöltözhetünk hétvégi autónk mellé! Majd az alapból kiindulva következő évben, piacra dobtak egy tunningolt változatot. Valószínűleg rájöttek, hogy a plázák felé, ezerrel hajtanak a hölgyek, és egy rendőrautót formáló orr, finomabban tapos a gázra. Persze a vadul villogó cirkálónál is a már jól bevált szénszálas sarokmegoldást alkalmazták.


Ha már így az autóknál tartunk, szóba jöhet a lóerő, ami a Lamborghini cipőkben a kényelmes vonulás tempóját diktálja egy belvárosi plázában. Nem úgy, mint a lópatkót formáló vad cowgirl cipő, melynek arany pisztoly a sarka. Kemény!


Ha már az állatoknál tartunk, hát állati a következő darab, állati ürülék eredetű – és ezzel nem a minőségét ítéltem. Az elefánt emésztésének végtermékéből készített INSA cipő az újrahasznosítás remekművének mondható. Ruth Shaw tökéletes cipőjét, a The Miamit, 10 centivel magasabb talpakra emelve, gyöngyökkel díszítve, megkapjuk a csodacipőt. A cirkuszi mutatvány pedig kész, de ne csodálkozzunk, ha páran figyelmeztetnek, fintorogva, orrukat befogva, hogy úgy vélik, beleléptünk valamibe. Ez semmi. Láttam már eszement dolgokat, de hogy valaki csivava testet húzzon a lábára és abba járja a várost. Ez a divat és az állatvédők elleni merénylet. Képzelem, erre mit szólnak az állatvédők, ha Lady Gaga, húscafatos és egyéb romlandó árus borzadványait támadták.


Aki pedig nem kínozza az állatokat, az bérgyilkos feleségnek öltözik, mint Madonna. Na az ő cipője se volt kutya, a művésznő pisztolysarkakon érkezett egy sikeres hollywoodi film bemutatójára. Kiknek másoknak a nevéhez fűződhetne a vad cipő, mint Karl Lagerfeld és Laurence Decade, akik a Chanel képviseletében alkották a gyilkos magassarkút.


Ha pedig összefutnánk egy gunned shoeban valakivel, aki Maison Martin Margiela pénzzel díszített orrú cipőjében mászkál ártatlanul. Igazából, már csak le kell kapni a cipőt és a piszolyt a fejéhez szegezni, azt kiabálva: ide a cipőddel! Jó ég, ennyi agresszivitást.


A palettáról már csak az arany tőr sarkú, haláli darab hiányzik. Hogy őszinte legyek, nem szívesen bújnék bele, ugyanis a tőr átfúródik a talpon. Nem hinném, hogy lopásgátlásra hivatott eszköz volna, annál inkább egy cipőbolond elleni merénylet. Elölről csak a szép üveg talp és a csinos forma látszik, majd kapunk egy talpkéselést. Mintha az Adams Family előszobájának cipős szekrényében keresgélnék.


Szerintem jobb lesz, ha inkább az elegancia és a luxus partjainál kötünk ki. Gianmarco Lorenzi, híres, a dupla platformos cipőiről, tulajdonképpen olyan hatást keltenek a darabok, mintha két talpuk volna. A tervező pedig, a Swarovski nagy szerelmese, így modelljei gazdagon díszítettek a különleges kövecskékkel. Azonban 2010-es nyári cipői mélyebben visszakanyarodnak a természethez. Bőven találkozunk facipőkkel, persze a kényelem érdekében csak a vad platformokat faragták keményfából, finom bőr felsőrész teszi tökéletessé a fatalpakat.


Sokakat megihletnek a rajzfilmek, mesék is ilyen az Alice Csodaország hangulatát idéző rózsás cipő is.


Volt itt már pisztoly, autó, minden csuda dolog, de a nyaralás sem maradhat ki az életből! A tengerparthoz pedig szorosan kapcsolódik a békatalp. Nem biztos, hogy a legdivatosabb viselet és nem minden hölgy slattyog benne szívesen végig a parton ultradögös fürdőruhájában. Az úszócipő sem olyan csini, de senki se szeretne egy tengerisüni áldozatává válni a mezítlábas mutatvány után. Megoldás? – magas sarkú békatalp. Azért megnézném, ahogy a tűsarok belefúródik a homokba a parton.


Az exclusive partykat adó háziasszonyok kedvence lehet a következő darab. A neves pezsgőgyártó cég, a Piper Heidsieck számára Christian Louboutin tervezett egyedülálló kollekciót. A Le Rituel különleges kiadás egy üvegcipellőt és egy üveg pezsgőt tartalmaz. Plusz érdekességként megjegyezném, hogy a név: Le Rituel egy, a XIX. századi francia szokásra utal. A férfiaknak, a párjuk cipőjéből kellett pezsgőt inni.


A semmi fogalma ihlethette a következő darabot! A The Mojito nevéhez köthető a következő, cipő, ha ez az. A szalagformájú cipőt, nem is egy designer, hanem egy építész, Julian Hakes tervezte. Nem szeretném bírálni a munkáját, de lehet, hogy jobban tenné, ha inkább maradna az építészetnél. A szénszálból készült valamik, ránézésre nem mondhatóak sem kényelmesnek, sem tartósnak és még csak tévedésből sem ficcennék be benne egy ortopéd orvos rendelőjébe.

Elég nehéz konklúziót csapni a fentiek mellé. Egy biztos, a legtöbb hol ezért, hol azért, de lélegzetelállító. Megvolt a hidegrázás, vérbe fagyás, tündöklés, ragyogás, csillogás, villogás. Az őrült platformok nagy része persze hordhatatlan, csak designer darabok. Amúgy, arra meg rémálmomba se lennék kíváncsi, mi játszódhat le a tervezők fejében, mielőtt leülnek megalkotni ilyen hajmeresztő lábbeliket.