Trendmagazin

Rekordot döntöttek a kínai mozik

A majom évének első napján

2016.02.10 | MTI/TM

Több mint 100 millió dolláros egynapi jegyeladási rekordot hozott a kínai holdújév, a majom évének első napja a kelet-ázsiai országban.

Az előző napi csúcsot tavaly július 18-án jegyezték, amikor 425 millió jüan (64,5 millió dollár) folyt be a kasszáknál a mostani 660 millióval szemben. A sikert a szakemberek egyértelműen a hongkongi Stephen Chow The Mermaid (A sellő) című frissen bemutatott filmjének tulajdonítják. A vígjáték egymaga 270 millió jüant (41 millió dollár) hozott. A kínai mozijegybevételek tavaly 49 százalékos emelkedést mutattak, meghaladták a 44 milliárd jüant (6,7 milliárd dollár).

Piaci megfigyelők megjegyzik, hogy összehasonlítva az észak-amerikai helyzettel, Kína még mindig jelentős lemaradásban van, de mint hozzáteszik, ebben a kínai sajátosságok, például a külföldi filmek számát korlátozó helyi szabályozók is szerepet játszanak. Az észak-amerikai, vagyis az Egyesült Államokat és Kanadát együtt alkotó piac tavaly 7 százalékkal bővült, meghaladva a 11 milliárd dollárt. Az Egyesült Államokban tavaly decemberben a Star Wars: Az ébredő Erő premierjén 120,5 millió dollárért váltottak jegyet.