Trendmagazin

Robot tudósított a LA Times számára

A program rengeteg időt takarít meg

2014.03.18 | MTI/TM

Először jelent meg robot írta tudósítás online napilapban: a Los Angeles Times egyik hétfői cikkét olyan program generálta, amely földrengés esetén automatikusan készít rövid tudósítást.


A programot és az algoritmust Ken Schwenke újságíró-programozó írta. A Slate magazinnak azt mondta, körülbelül három perc alatt került ki a cikk az internetre - tudósított a BBC hírportálja. A "robotújságírást" világszerte egyre több hírszerkesztőség veszi igénybe. A Los Angeles Times élenjár ebben a típusú hírközlésben, amely hiteles forrásokra támaszkodik - ez esetben az az amerikai földtani szolgálat (U.S. Geological Survey) adataira -, és előre megírt szövegsablont használ, a program ebben tölti ki az adatokkal a megfelelő üres helyeket.

A földrengésről szóló rövid hírhez hasonlóan, ám másik algoritmus alapján a városban történő bűnügyekről is generál hírt a program. A szerkesztők döntik el, melyik esemény érdemel nagyobb figyelmet. Más szerkesztőségek egyéb területeken, például a sporteseményeknél kísérleteznek algoritmuson alapuló tudósítással. Schwenke szerint a program nem helyettesítheti az újságírót, inkább lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló adatokat gyorsan összegyűjtsék és terjesszék. Rengeteg időt takarít meg, és bizonyos információkat ugyanolyan jól tesz közzé, mintha ember írná - tette hozzá.