Tudomány és Tatuin
Sci-fi az űrkutatás vásznán
3 hozzászólás
Boskovics Bianka    2012.11.25

A Csillagok háborúja jelentős fejezete a filmtörténelemnek, több millió embert ültetett a mozivásznak elé világszerte. Rajongók, figyelem: nemrégiben amatőr csillagászok meglepő felfedezést tettek!


A történet szerint a Tatuin nevű, elhagyatott perembolygó Darth Vader szülőhelye és Luke Skywalker gyermekkorának színtere. Egy emlékezetes jelenetben Luke elmerengve nézi az alkonyt, ahol – a jó memóriával megáldottak emlékezhetnek - két nap is lenyugvóban van. A korábban csak fikciók szerint ábrázolt bolygó most megelevenedni látszik!


Egy újonnan lencsevégre kapott égitest nem csupán kettő, hanem négy nappal is büszkélkedhet! Pontosabban kettővel, amely a filmhez kísértetiesen hasonló látványt képes produkálni, és kettő távolabbival, ami inkább két rendkívül fényes csillagnak hat. A felfedezést a Yale Egyetem és a Zooniverse weboldal igazgatása alatt álló „Bolygóvadászok” programnak köszönhetjük, azon belül is két szemfüles önkéntesnek: Kian Jeknek és Robert Gaglianonak. Utóbbi így nyilatkozott: „Nagyon megtisztelő Bolygóvadásznak, amatőr tudósnak lenni, kéz a kézben dolgozni profi csillagászokkal, adózni a tudománynak.” Mr. Gagliano a felfedezés pillanatát „abszolút eksztatikusnak” írta le.


Később a legendás Tatuin ikertestvére PH1 névvel került bejegyzésre. Mint kiderült, a PH1 körülbelül a Föld 6.2-szerese, azaz valamivel nagyobb, mint a Neptunusz. Egyetlen hátránya van elődjéhez képest: felszíni hőmérséklete 251 és 340 Celsius között ingadozik, így sem folyékony halmazállapotú víz, sem élet nem lelhető fel rajta. A felfedezést technikailag a Kepler űrtávcső tette lehetővé, amely 2009 óta gazdagítja a tudományos világképet.

Cimkék: Star Wars,
avatar
horvath_tamas
-
2012.11.30. 16:19
3
\"Egyetlen hátránya van elődjéhez képest: felszíni hőmérséklete 251 és 340 Celsius között ingadozik, így sem folyékony halmazállapotú víz, sem élet nem lelhető fel rajta.\"

Ez elég lényeges hátrány. :-)

H_T
avatar
DJboy
-
2012.11.28. 22:13
2
Eléggé meglepődhettek a felfedezők is :D
avatar
Oliv3r
-
2012.11.25. 17:35
1
Komoly, csak kár hogy ennyire lakhatatlan :S
Nike 'FC Barcelona' galléros póló
A Nike megjelentette az FC Barcelona pólóját, ami megvásárolható szürke, bordó és citromsárga színben is.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
MĂĄrcius 21-ĂŠn kerĂźlt megrendezĂŠsre a TrafĂłban az ÁthallĂĄsok cĂ­met viselő konferencia ĂŠs beszĂŠlgetĂŠs, melynek legfőbb cĂŠlja az volt, hogy bemutassa a KĂĄdĂĄr-rendszer utolsĂł ĂŠvtizedĂŠnek kultĂşrĂĄjĂĄt vagy ellenkultĂşrĂĄjĂĄt.