A milliárdos befektető cikket írt a Brexit után
Soros: Át kell alakítani az Uniót!
MTI/TM    2016.06.25    0 hozzászólás

Az EurĂłpai UniĂł szĂ©tesĂ©se gyakorlatilag elkerĂĽlhetetlennĂ© vált azzal, hogy az EgyesĂĽlt Királyság az EurĂłpai UniĂłbĂłl valĂł kilĂ©pĂ©s mellett döntött az erről szĂłlĂł nĂ©pszavazáson - Ă­rta szombaton Soros György milliárdos befektető a Project Syndicate nevű hĂ­rportálon.

Soros szerint Nagy-Britannia idővel lehet, hogy viszonylag jobban jár az EU elhagyásával, mint más országok, de a gazdasága Ă©s a nĂ©pe meglehetősen megszenvedi a kilĂ©pĂ©st rövid- Ă©s közĂ©ptávon. A brit reálgazdaságban bekövetkező változásokat a 2007-2008-as pĂ©nzĂĽgyi válsághoz lehet majd hasonlĂ­tani - vĂ©li.


Az okokkal kapcsolatban Ă­rásában Soros arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Brexit-vita Ă©s a migráciĂłs válság egymást táplálták. A kilĂ©pĂ©st támogatĂłk ugyanis a Calais-ben feltorlĂłdott több ezer, bármi áron Angliában igyekvő migráns "rĂ©misztő" kĂ©pĂ©vel fĂ©lelmet kelthettek a többi uniĂłs országbĂłl indulĂł, "ellenőrizetlen bevándorlással" kapcsolatban. Az EU pedig halogatta a fontos döntĂ©seket, nehogy negatĂ­v hatással legyenek a brit nĂ©pszavazásra, Ă­gy a káosz állandĂłsult Calais-nál.

"Angela Merkel nĂ©met kancellár döntĂ©se, hogy országa kapuit tágra nyitja a menekĂĽltek előtt, inspirálĂł gesztus volt, de nem volt kellőkĂ©ppen vĂ©giggondolva, mert nem számolt a +pull factorral+", azzal a "hĂşzĂł hatással, amit a tömegek korlátlan befogadása jelent a többi migránsnak - állapĂ­totta meg Soros György. Hozzátette, hogy a tagállami kormányok Ă©s az uniĂłs intĂ©zmĂ©nyek látszĂłlagos tehetetlensĂ©ge megágyazott az idegengyűlölő Ă©s EurĂłpa-ellenes pártok megerősödĂ©sĂ©nek.

"Most a katasztrĂłfa-forgatĂłkönyv, melytől sokan fĂ©ltek, megvalĂłsult gyakorlatilag visszafordĂ­thatatlanná tĂ©ve az EurĂłpai UniĂł szĂ©thullását" - hĂşzta alá a milliárdos befektető. Az Ă­rásban hozzátette, az EgyesĂĽlt Királyság kiválásának folyamata további bizonytalanságokkal Ă©s politikai kockázattal lesz teli, mert - fogalmazott Soros - Nagy-Britannia nem holmi kĂ©pzeletbeli vagy valĂłs előnye forog kockán, hanem az eurĂłpai projekt fennmaradása.

Soros figyelmeztetett arra az eshetősĂ©gre is, hogy a kiválási tárgyalásokon az EU nem lesz abban a "hangulatban", hogy az EgyesĂĽlt Királyságnak engedmĂ©nyeket tegyen a jövőre nĂ©zve, pĂ©ldául az egysĂ©ges piac tekintetĂ©ben, ami mindkĂ©t fĂ©lnek ártana.

Mi több, maga az EgyesĂĽlt Királyság sem biztos, hogy hosszĂş távon fennmarad a mai formájában - Ă­rta a befektető, hozzátĂ©ve, hogy nem csak a menekĂĽltválság miatt, hanem a hitelező Ă©s adĂłs viszony miatt is szinte robbanásveszĂ©llyel fenyeget a feszĂĽltsĂ©g egyes tagállamok között, NĂ©metország Ă©s Franciaországban pedig a belső problĂ©mák is lekötik a kormányzat erejĂ©nek jelentĂ©s rĂ©szĂ©t.

Soros szerint az EU jelentette közös piac Ă©s a közös Ă©rtĂ©kek elvesztĂ©se mindenkinek csak károkat okozna. "De az EU mĂ©gis elromlott, Ă©s nem elĂ©gĂ­ti ki állampolgárai vágyait Ă©s törekvĂ©seit" - hangsĂşlyozta a befektető, kiemelve: az EU rendezetlen szĂ©thullásával EurĂłpa rosszabbul járna, mintha az EU soha nem is lĂ©tezett volna.

"De nem szabad feladni" - szögezte le Soros, aki szerint az Európai Unió tökéletlen építmény, de akik hisznek azokban az értékekben és elvekben, amelyeknek a fenntartására az uniót tervezték, össze kell állniuk, hogy az Európai Uniót alapos szerkezeti átalakítással megmentsék.

Pöttyös D&G nyakkendő
Nagyon divatba jött manapság a vékony, fekete színű nyakkendő. Érthető, hiszen fiatalos, laza és mégis elegáns megjelenést kölcsönöz viselőjének.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
SzerkesztősĂ©gĂĽnk Ăşgy döntött, hogy egy egĂ©sz rovatot szentel a 20. század egyik legemlĂ©kezetesebb Ă©vtizedĂ©nek, a legendás nyolcvanas Ă©veknek.