A Morvay Optika szerint egyre nagyobb az igény a divatos modellekre
Szemüvegtrend 2015
Nagy Anna    2014.11.24

Grafikus formák, feltűnő minták és túlméretezett keretek - íme néhány meghatározó jellemzője a 2015-ös szemüvegtrendeknek. Többnyire fantáziadús megoldásokat, meghökkentő kombinációkat találunk a vezető márkák kínálatában, persze mint mindig, ezúttal is akad néhány szélsőséges dizájn.

Ahogy a divatipar szereplői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szemüvegek megtervezésére, úgy szélesednek évről-évre a vásárlói igények is - mondja Morvay Edina, a Morvay Optika üzletvezetője.

"A vásárlók nagy része természetesen megnézi, felpróbálja a divatos, újdonság erejével ható kereteket, ám végül a saját ízlése, egyénisége szerint vásárol. Mindig is volt egy réteg, aki kifejezetten szerette a szemüvegeket, mert rájöttek, hogy egy megfelelően kiválasztott keret nagyon feldobja az ember öltözködését."

A Morvay Optika becslése szerint az üzletbe érkezők mintegy 30-40 százaléka kifejezetten az aktuális divat szerint válogat, sőt, egyre többen dioptria nélkül kérik a kereteket, hiszen nem akarnak lemaradni a legújabb divathullámról.

Szemüvegek


A Libertine, a Marc by Marc Jacobs, és az Alexander Wang megoldásai is egyaránt visszatekintettek a 90-­es évek lelkesedést tükröző irányzatai felé, legalábbis ami a 2015­-ös szemüvegtrendeket illeti. A Marc by Marc Jacobs­nál felfedezhető volt a fényes fekete acetát keret, mely szinte nagyon hasonlít a latex nadrágokra, míg más daraboknál a színes szemüvegek képviselték a kor fényes szellemiségét.


A Calvin Klein kollekcióban megfigyelhetőek voltak a víz körüli gondolatok, a ruhák sziluettje nagyon hasonlított a folyadék formájához, mely például tengerkék színű szemüveget inspirált. Hasonlóképp volt ez a Rodarte, és a Narcisco Rodriguez esetében is. A Bergdorf Goodman­nél Linda Fargo meg is jegyezte, hogy a Calvin Klein tavaszi kollekciójának darabjai hosszúak, keskenyek, és letisztultak voltak, maga a szövet is luxusról árulkodott. Ezek mellé a ruhák mellé klasszikus keret illik, melynek a kék szín árnyalatai, a sötétkék, és az azúrkék adnak frissességet, de akinek ez nem szimpatikus, az lecserélheti feketére is a szemüvegét, az is tökéletes választásnak bizonyul majd.


Néhány tervező, köztük Altuzarra, Michael Kors és Diane von Furstenberg, a késő ’50­es évekből és a korai 60­-as évekből merített inspirációt. Justin O’Shea kommentálta az Altuzarra bemutatóját, miszerint ők megtalálták, hogyan keverjék a kontrasztokat. Ezen korabeli ihletettségű ruhák mellé tökéletesen illik a nőies macskaszem alakú szemüveg. Michael Kors szerint, aki követi jövő tavasszal ezt a vonalat, annak csábítással teli élete lesz...


Ha elvágyódunk az 1950­es évek önuralmától, jövő tavasszal válasszuk Anna Sui, Versus Versace, vagy Jason Wu­nak a Hugo Boss­nál megalkotott, 70-­es évek stílusában megtervezett darabjait. Andrew Bolton véleménye szerint az Anna Sui­nál nem csak lemásolták az adott korszak jellemzőit, hanem megmutatták, hogyan néz ki mindez a modern korban. A kor lényegét néhány darabka fémes, vagy mély színnel, valamint kreatív díszekkel megfoghatjuk, és mindez megjelenik a jövő tavaszi darabokban is.


A katonai témák színvilága eléggé semleges, ezért ha színes és bonyolult részletekkel vegyítik őket, ragyogó lesz a végeredmény. Ralph Lauren például a tengerészek ruhájának a színét használta, hogy kiemelje az egyes szemüvegek élénk színárnyalatát. A téma minden árnyalata szerephez jutott, kezdve a moha színtől egészen a sötét olajzöldig.


Napjainkban a vásárlók többsége nagyon árérzékeny, ez mennyiben befolyásolja őket a szemüvegvásárlás esetében?

A divatos keret természetesen drágább, mint a többi, de mint az élet minden területén, így nálam is kaphatók divatosnak számító, de nem márkás keretek. Ezek tapasztalataim szerint ugyanolyan jók, viszont lényegesen kedvezőbb az árfekvésük. Sokan azt gondolják, hogy csak 40-50 ezer forint körüli árakon lehet kapni tartós, mutatós szemüveget, de ez szerencsére nem így van!


Miben tér el egy férfi és egy női vásárló?

Általában a férfiak rövidebb idő alatt döntenek, náluk elsősorban a funkció számít, és jobban hallgatnak a szakemberre. A női vásárlók számára sokkal fontosabb a dizájn, ők sokkal több időt töltenek el a hozzájuk leginkább passzoló keret kiválasztásával.


Milyen akciókkal készülsz a karácsonyi szezonra?

Minden keret árából 25% kedvezményt biztosítok, továbbá szemüvegvásárlás esetén szemüvegtörlő kendőt kap a vásárló. Mindig fontos volt számomra a személyes hangvétel, a családias környezet - ezért döntöttünk pici üzletben, ahol minden folyamatot én végzek. Soha nem szerettem a nagy üzleteket, ahol elveszek a rengeteg termék között.


Napszemüvegek


Az egyik legnagyobb, és leginkább figyelemre méltó szemüvegtrendet a szezonban azok a napszemüvegek, és szemüvegkeretek adják, melyeknek grafikus formája van, beleértve a négyzet, a háromszög, vagy az ovális formájú kereteket. A csodás árnyékos alternatívák, valamint a különböző hatások különösen feltűnővé és egyedivé teszik az egyes darabokat, figyelembe véve a kreatív formákat melyek fantasztikus eredményeket biztosítanak hosszú távon is. Így tehát, ezek között különösen említést érdemelnek a Valentino nőies és ombre variációi, a Kenzo sportos és klasszikus formái, a Vera Wang hétköznapi, és univerzális keretei, és természetesen nem maradhatnak ki a sorból Roberto Cavalli nagyméretű ovális variációi sem.


Néha mindenkinek szüksége van arra, hogy elrejtse a szemét mások elől, ebben az esetben pedig mentőövként szolgálhat a nagy, és átláthatatlan napszemüveg. Szerencsére a legújabb szezonális trendek is gondoltak erre a megoldásra, így az alapvető stílusok között találunk nagyméretű, sötét napszemüvegeket, és így lehetőséget adnak arra, hogy elérjük a célunkat anélkül, hogy elvesztenénk a modernitásunkat, és a stílusosságunkat. Karen Walker, és Christian Dior nagyszerű megoldásai tökéletesen megfelelnek majd erre a célra, így nekünk már csak ki kell találni a megfelelő kombinációt, vagy párosítást ahhoz, hogy a lehető legideálisabb, kifogástalan megjelenésünk legyen. A divatbemutatókon ezen divatóriások klasszikus ruhákkal kombinálták ezeket a napszemüvegeket, és kicsit megbolondították neomodern és rendkívül kreatív részletekkel.


Talán elsőre furcsának tűnhet, azonban a macskaszem stílusú napszemüvegek még mindig a legkapósabb és leglenyűgözőbb típusnak minősülnek, és az egyik fő alternatívának számítanak a napszemüvegtrendek között a szezonban, és ez is bizonyítja, hogy ez a viselet az egyik leglégiesebb és legnagyszerűbb alternatíva, mely a szemüvegformáknál lehetőségként adódik. Valójában ez a forma univerzális, hiszen egyszerűen fantasztikus megoldást nyújt a legkülönbözőbb arcformák esetében, és gyönyörű hatást biztosít a viselője számára. A divattervezők sokszínű árnyalattal és különböző tervezési megoldásokkal, valamint díszítésekkel garantálják, hogy az ilyen szemüveg viselőjének mindig csalhatatlanul elegáns, és hűvös kinézete legyen. Inspirációért érdemes szemezgetni a Fendi sikkes, a Versace rejtélyes, vagy a Rochas klasszikus variánsai között.

Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Jimmy Choo 'Holborn' bőrcipő
A Jimmy Choo mostanság már az elegáns férfiak számára is ajánl minőségi, alkalmi cipőket. Ilyen az itt látható fekete bőrcipő is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, de elindult a világsztárokat tömörítő USA for Africa project is.