A növekedés megállíthatatlan?
Tarolnak a svájci luxusórák
Kocsis Katica    2013.08.04    7 hozzászólás

Az utóbbi néhány évben beköszöntött a svájci luxusórák aranykorszaka, ugyanis az export folyamatosan csúcsokat döntöget. Ugyan még mindig az ázsiai országokban a legnagyobb az eladás, de az európaiak körében is egyre többen vásárolnak.

Statisztika: Chronolytics
Statisztika: Chronolytics

A felmérések szerint a svájci luxusórák egyre növekvő népszerűsége két okra vezethető vissza: egyrészt a kedvező/javuló gazdasági környezetnek köszönhetően megnőtt a luxuscikkek iránti kereslet, másrészt az új modellek is kedvező fogadtatásban részesültek. Jean-Pache, a Svájci Óraipari Szövetség elnöke is kifejtette, hogy általában véve a luxuspiac mindenfelé növekszik. A válság elmúltával ugyanis az emberek merészebbek lettek a kiadások terén és bátrabban vágnak bele nagyobb kiadásokba. Persze az is sokat jelentett, hogy a nagy divatmárkák, mint például a Gucci és a Dior nevüket adták egy-egy modellhez, ami még jobban megnövelte az egyes márkák bevételeit.

A Rolex legsikeresebb
modellje még mindig a Submariner
A Rolex legsikeresebb modellje még mindig a Submariner

Néhány évvel ezelőtt jórészt az ázsiai országokban, Kínában, Japánban és Oroszországban volt a legnagyobb a svájci luxusórák iránti kereslet, az utóbbi két évben azonban az európai eladások is nagymértékben megnövekedtek. Az európai országokban 2012-ben 20%-kal növekedett az export, míg Ázsiában csupán 11%-kal. A legnagyobb eladások Ausztriában zajlottak le, ahol a tavalyi évben 39%-os volt az emelkedés, de a svájci luxusórák népszerűsége Belgiumban, Hollandiában és Németországban is több, mint 30%-kal növekedett. Ez a növekedés azonban sokkal inkább annak tudható be, hogy az ázsiai turisták egyre több luxusterméket vásárolnak európai utazásaik során az adókedvezmények és vámmentességnek köszönhetően.

Részben ennek következtében csökkent a kereslet az ázsiai piacon - ahol összességében még mindig növekvő tendenciát mutat a svájci órák iránti kereslet, ez a növekedés azonban a 2011-hez képest jóval kisebb mértékű: Hongkongban például a tavalyelőtti 29%-os növekedés 2012-ben már csak 9%, Kínában pedig a 2011-es 57%- os növekedés 4%-ra esett vissza. Emiatt a megtorpanás miatt a gazdasági bizonytalanságok is felelőssé tehetőek. A becslések azonban derűlátók: úgy gondolják, hogy az ázsiai luxusfogyasztás nem fog leállni, csak alkalmazkodik majd a gazdasági és politikai környezethez - vagyis a prémium kategóriás órák helyett, valamivel olcsóbbat, de még mindig luxus modellt választanak.

John Travolta és David
Beckham egy új Breitling butik megnyitóján Londonban
John Travolta és David Beckham egy új Breitling butik megnyitóján Londonban

Összességében a 2011-es évhez képest tavaly 11%-kal nőtt az export, ami 21,4 milliárd svájci frankot tesz ki. Ugyan a darabszámok terén 2,2%-os visszaesés tapasztalható (2012-ben 29,1 millió példányt adtak el), de ez azt bizonyítja, hogy az érdeklődés az értékesebb és drágább luxusórák irányába terelődik. A legnépszerűbb márkák közé továbbra is a Rolex, az Omega és a Breitling, az IWC és a Patek Philippe tartozik, a legkeresettebb modellek az utóbbi években pedig az Omega Seamaster, a Rolex Submariner, a Rolex Daytona, a Tag Heuer Carrera és a Cartier Tank voltak. A statisztikák azt bizonyítják, hogy az emberek a színvonalasan kivitelezett, igényesen megformált és magas minőségű órákat keresik a bóvli gyártmányok helyett.

Ha jobban meg szeretnéd ismerni a svájci órák világát, látogasd meg az Óraadatbázist!

avatar
Barti33
-
2013.09.09. 16:13
7
Kíváncsi lennék egy itthoni statisztikára is azért...
avatar
tywin
-
2013.08.21. 21:30
6
joseph: Rolexből melyik modellek a leggyakoribbak? :)
avatar
Tompi
-
2013.08.07. 22:51
5
Beckham Breitlingje nem semmi :O
avatar
Karessz
-
2013.08.06. 19:09
4
Nem csodálom, az új Submariner mindent visz!
avatar
joseph
-
2013.08.05. 20:57
3
Itt Marbellan 2 megy: Rolex es AP, a tobbi elvetve alig szinte semmi. Ennek a kettonek van a legtobb respektje es nem veletlen mert tartjak az ertekuket (tomorarany verziokrol beszelek termeszetesen)
avatar
v77
-
2013.08.05. 15:05
2
A Rolex nem meglepő, a lista eleje kb mo-n is ilyen. De itt a Tag Heuer sokkal előrébb van a listán.
avatar
Sanders
-
2013.08.05. 05:29
1
A Rolex nagggyon vezet :D
Csíkos Tommy Hilfiger ing
Ha beszereztünk egy kényelmes mokaszint és fehér nadrágunk is van, akkor már csak a megfelelő ingekről kell gondoskodnunk.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszerűen nőtt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböző Tv-sorozatok.