A nvekeds megllthatatlan?
Tarolnak a svjci luxusrk
Kocsis Katica    2013.08.04    7 hozzszls

Az utóbbi néhány évben beköszöntött a svájci luxusórák aranykorszaka, ugyanis az export folyamatosan csúcsokat döntöget. Ugyan még mindig az ázsiai országokban a legnagyobb az eladás, de az európaiak körében is egyre többen vásárolnak.

Statisztika: Chronolytics
Statisztika: Chronolytics

A felmérések szerint a svájci luxusórák egyre növekv népszersége két okra vezethet vissza: egyrészt a kedvez/javuló gazdasági környezetnek köszönheten megntt a luxuscikkek iránti kereslet, másrészt az új modellek is kedvez fogadtatásban részesültek. Jean-Pache, a Svájci Óraipari Szövetség elnöke is kifejtette, hogy általában véve a luxuspiac mindenfelé növekszik. A válság elmúltával ugyanis az emberek merészebbek lettek a kiadások terén és bátrabban vágnak bele nagyobb kiadásokba. Persze az is sokat jelentett, hogy a nagy divatmárkák, mint például a Gucci és a Dior nevüket adták egy-egy modellhez, ami még jobban megnövelte az egyes márkák bevételeit.

A Rolex legsikeresebb
modellje mg mindig a Submariner
A Rolex legsikeresebb modellje mg mindig a Submariner

Néhány évvel ezeltt jórészt az ázsiai országokban, Kínában, Japánban és Oroszországban volt a legnagyobb a svájci luxusórák iránti kereslet, az utóbbi két évben azonban az európai eladások is nagymértékben megnövekedtek. Az európai országokban 2012-ben 20%-kal növekedett az export, míg Ázsiában csupán 11%-kal. A legnagyobb eladások Ausztriában zajlottak le, ahol a tavalyi évben 39%-os volt az emelkedés, de a svájci luxusórák népszersége Belgiumban, Hollandiában és Németországban is több, mint 30%-kal növekedett. Ez a növekedés azonban sokkal inkább annak tudható be, hogy az ázsiai turisták egyre több luxusterméket vásárolnak európai utazásaik során az adókedvezmények és vámmentességnek köszönheten.

Részben ennek következtében csökkent a kereslet az ázsiai piacon - ahol összességében még mindig növekv tendenciát mutat a svájci órák iránti kereslet, ez a növekedés azonban a 2011-hez képest jóval kisebb mérték: Hongkongban például a tavalyeltti 29%-os növekedés 2012-ben már csak 9%, Kínában pedig a 2011-es 57%- os növekedés 4%-ra esett vissza. Emiatt a megtorpanás miatt a gazdasági bizonytalanságok is felelssé tehetek. A becslések azonban derlátók: úgy gondolják, hogy az ázsiai luxusfogyasztás nem fog leállni, csak alkalmazkodik majd a gazdasági és politikai környezethez - vagyis a prémium kategóriás órák helyett, valamivel olcsóbbat, de még mindig luxus modellt választanak.

John Travolta s David
Beckham egy j Breitling butik megnyitjn Londonban
John Travolta s David Beckham egy j Breitling butik megnyitjn Londonban

Összességében a 2011-es évhez képest tavaly 11%-kal ntt az export, ami 21,4 milliárd svájci frankot tesz ki. Ugyan a darabszámok terén 2,2%-os visszaesés tapasztalható (2012-ben 29,1 millió példányt adtak el), de ez azt bizonyítja, hogy az érdekldés az értékesebb és drágább luxusórák irányába tereldik. A legnépszerbb márkák közé továbbra is a Rolex, az Omega és a Breitling, az IWC és a Patek Philippe tartozik, a legkeresettebb modellek az utóbbi években pedig az Omega Seamaster, a Rolex Submariner, a Rolex Daytona, a Tag Heuer Carrera és a Cartier Tank voltak. A statisztikák azt bizonyítják, hogy az emberek a színvonalasan kivitelezett, igényesen megformált és magas minség órákat keresik a bóvli gyártmányok helyett.

Ha jobban meg szeretnéd ismerni a svájci órák világát, látogasd meg az Óraadatbázist!

avatar
Barti33
-
2013.09.09. 16:13
7
Kvncsi lennk egy itthoni statisztikra is azrt...
avatar
tywin
-
2013.08.21. 21:30
6
joseph: Rolexbl melyik modellek a leggyakoribbak? :)
avatar
Tompi
-
2013.08.07. 22:51
5
Beckham Breitlingje nem semmi :O
avatar
Karessz
-
2013.08.06. 19:09
4
Nem csodlom, az j Submariner mindent visz!
avatar
joseph
-
2013.08.05. 20:57
3
Itt Marbellan 2 megy: Rolex es AP, a tobbi elvetve alig szinte semmi. Ennek a kettonek van a legtobb respektje es nem veletlen mert tartjak az ertekuket (tomorarany verziokrol beszelek termeszetesen)
avatar
v77
-
2013.08.05. 15:05
2
A Rolex nem meglep, a lista eleje kb mo-n is ilyen. De itt a Tag Heuer sokkal elrbb van a listn.
avatar
Sanders
-
2013.08.05. 05:29
1
A Rolex nagggyon vezet :D
Salvatore Ferragamo 'Boston' utaztska
A Salvatore Ferragamo márka talán nem túlzottan ismert hazánkban, ám nyugodt szívvel ajánlom termékeiket.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.