Hamarosan megváltoznak televíziózási szokásaink
Tévézés: Újratöltve!
84 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.07.01

Az utóbbi évtizedek hozzászoktattak minket, hogy tévé-, vagy filmnézési szokásaink, a technika fejlődésének köszönhetően, gyors ütemben változnak. Ám most már kijelenthetjük, hogy a hagyományos értelemben vett televíziózás éveken belül megszűnik. És ha mindez még nem lenne elég, a „megállítható-visszatekerhető” tv-adás után jön a Full HD 3D.


- Sietek haza! Kezdődik a sorozatom. Pár éven belül értelmét veszíti az előbbi mondat, az Internethez hasonló, letölthető tartalmak várják majd a szórakozni vágyó nézőket, legyen az sportesemény, sorozat vagy film. Apropó film, a 20. század közepe óta, vagyis mióta szélesebb körben elérhetővé vált a televízió, a mozi és a tv folyamatosan verseng a nézők kegyeiért. Amikor általánossá vált a színes technika a mozifilm-gyártásban, a tv-adásoknak is fokozatosan ki kellett színesedniük. A térhatású hangminőség moziban való elterjedése, pedig szintúgy, ezen technika tömeges gyártására késztette a televízió és házi mozi gyártásával és fejlesztésével foglalkozó világcégeket. Most azonban új dimenzióba lépett a mozi-tv „háború”, vagyis a harmadik dimenzió lett a harc legújabb frontvonala. Ez annak köszönhető, hogy James Cameron AVATAR című újfajta 3D-s technikájú filmje, nézők tömegeit csalogatta vissza a mozikba és azóta több, hasonló technológiával készült film is bemutatásra került már, méghozzá nagy sikerrel. Ez a tény arra késztette a tv gyártókat, hogy otthonunkba is bevezessék a 3D-s élményt. Éppen csak megszoktuk, hogy a 2000-es évek első évtizedében a HD (High Definition) technika elterjedt, a közeljövőben ismét új fogalmakat kell megtanulnia annak, aki az elérhető legjobb minőségben szeretne tévét nézni. Lássuk hát, hogy három televíziókat készítő világcég milyen készülékekkel kápráztat el minket.


Elsőként a SONY televízióit kell megemlítenünk. A nagy múltú gyártó mindig élen járt az újdonságok fejlesztésekben és bevezetésében, úgy tűnik a cég továbbra is hű marad régi szokásaihoz. A régóta sikeres BRAVIA sorozat legújabb modelljei, immáron lehetővé teszik a harmadik dimenzió otthoni elterjedését is. A SONY BRAVIA LX900-as típusú televíziója, a gyártó szerint, az otthoni szórakozás jövője. Ez a termék, úgynevezett integrált nagyfelbontású, háromdimenziós élményt varázsol elénk, valamint Wi-Fi hozzáférést biztosít az internetes szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz. Ám egy Active Shutter-nek nevezett szemüvegre van szüksége annak, aki háromdimenziós élményre vágyik. Ez már nem a régi kartonpapír keretes szemüveget jelenti, hanem egy, a mozikban is alkalmazott, jóval bonyolultabb és anyagában is strapabíróbb szemüveg.


A PANASONIC is az elsők között kíván mozi minőségű 3D képtechnikát jutatni a nappalinkba, méghozzá Plazma technikával ötvözve a VIERA sorozat legújabb fejlesztéseinek segítségével, valamint Full HD 3D minőségű kép megjelenítésére is alkalmas Blu-ray lejátszót is kínál. Itt is szemüveg kell a különleges élményhez, egy aktív képzáras 3D-szemüveggel válik valóra mindez.


Idén egy másik ismert márka, az LG is elkötelezte magát az otthoni 3D technika mellett, hivatalosan is bejelentette első, az európai piacra szánt háromdimenziós tévéjét és Blu-ray lejátszóját. Az internetes hozzáférés itt is adott és a fentiekhez hasonlóan, a kép speciális szemüveg segítségével “lép ki” a hagyományos 2D világból, de a fejlesztők szerint, az otthoni 3D tv technológiában a szemüveg nélküli használat a végcél, mivel ez továbbra is némi akadályt képez abban, hogy szélesebb körben legyen népszerű ez a technika. Mindenesetre, úgy látszik a 3D lesz a televíziózás jövője, most már csak abban kell reménykednünk, hogy az alkotók színvonalas tartalmakkal töltsék meg, ezt az, egyébként lenyűgöző, érdekes és izgalmas technikát.

Cimkék: televíziózás, TV,
7,570,500 Huf / 24,500 Eur
2,286,600 Huf / 7,400 Eur
Hennel ÁdĂĄm a Fix HD magazin műsorĂĄban beszĂŠlt a TrendmagazinrĂłl, valamint a jĂśvőbeli tervekről.
Megszerveztßk. Azaz elintÊztßk, hogy a hazai rajongói kÜzÜssÊgek a Trendmagazin segítsÊgÊvel ßzenhessenek kedvencßknek. 
A Twilight Saga Ăłta vilĂĄgszerte ismerik a nevĂŠt, ĂĄm az Ă­gy kialakult mĂŠdiafigyelmet nem mindig viseli jĂłl. Kristen Stewart idĂŠn ĂĄprilis 9-ĂŠn tĂśltĂśtte be a 21. ĂŠletĂŠvĂŠt.
avatar
Toma
-
2010.07.05. 20:55
24
nekem oylan gondom volt moziban, én eddig csak egy filemt láttam 3d-ben, akkor fájt egy idő után a szemem...(
avatar
fenyvesipeti
-
2010.07.05. 18:29
23
Karessz: speciális szemüveg nélkül pedig nem megy..

lbzs90: igen... de ezt mindig elmondhatjuk... aki pedig ezért nem vesz éppen akkor TV-t az sose fog.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.05. 17:44
22
nekem nagy bajom van!!! én 1 óra után ideges leszek ha az orromon van egy szemüveg.. :S nem tehetek róla.. ez wan.. na most akkor mi akiket irritál ha van az orrukon valami mit csináljunk? én utálom, nem bírom elviselni.. kitalálják a 3D kontaklencsét vagy mi?
avatar
Karessz
-
2010.07.05. 14:04
21
Toma: Az rendben lenne, ha minden adás egyszerre átváltana 3D-vé, de amíg külön szemüveg kell meg mittudomén még mi, meg gondolom ezek a filmek DVD-n is drágábbak lesznek (vagy csak Bluray-ra férnének fel??)

Matthaus: Tudom, ez lenne a haladás szerintem is, de ahhoz meg kicsit át kéne variálni a netet. Meg a tévéket is.
avatar
Toma
-
2010.07.05. 13:03
20
nagyon kíváncsi elszek hogy ezek a 3D tévék mekkora divatot teremtenek, már oylat is hallottam hogy a Barátok közt is 3D-s lesz pár év múlva...elég komoly a fjelődés, pedig nemrég jelent meg csak a mozikban a 3D-s filmek korszaka:O
avatar
lbzs90
-
2010.07.04. 20:00
19
Jelenleg egyik tévét sem tudnám jó szívvel ajánlani, de aki most akar venni az mindenképp a Sony Bravia családból válasszon. De ne legyenek illúziók: amire kiforr az új tévézés, már legalább háromszor újabb modellek is megjelennek. Ez is csak pénztemető.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.04. 16:46
18
aha.. köszi. akkor kövi kérdés.. hol lehet ilyennek jelentkezni ezt tökre élvezném =))))
avatar
fenyvesipeti
-
2010.07.02. 18:34
17
Adrihanna: Mindkettő. Kell olyan ember is aki nagyon profi és ért hozzá (hivatásos tesztelő) illetve kellenek átlagemberek is. Ha csak az egyik csoportot alkalmazzák akkor nem tudnak minden hibát kiszűrni.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.02. 18:15
16
jaja nagyon vicces

amúgy most minden viccet félre téve, de kik szoktak így tesztelni? ugyanúgy van ez mint a tesztvezetés, hogy azért elég jól kell érteni hozzá vagy szimplán egy hightech világot értékelő embernek lenni, akinek jó ízlése meg érzéke van ezekhez?
avatar
biropeti
-
2010.07.02. 18:05
15
Az ilyen típusú képeken mindig olyan rend van hogy csak na. :)
avatar
Adrihanna
-
2010.07.02. 17:34
14
vicces, hogy milyen rend van a nappaliban és a csaj lazán teázgat.. ez most bocs, tudom, nem a cikkhez tartozik, csak jót derültem rajta.. jó mondjuk ott lehet nincs 4 gyerek.. vagy a tvre elment a pénz és mást nem vettek a nappaliba így nem tudnak mit szétszórni.. hahaaaaa...
avatar
Adrihanna
-
2010.07.02. 17:32
13
igen? :(((( ajjj.. nembaj.. de majd én leszek az első néző, én tesztelem majd a sok hightech szaki mellett.. =)
avatar
Szeki
-
2010.07.02. 12:40
12
Adri erre még sztem várhatsz egy pár évet :D
avatar
Balumsn
-
2010.07.01. 23:49
11
Tommygtc: Nem csak a kényelmetlenség zavar, de olyan pletykákat is hallottam már hogy torzítja a látványt illetve ha nem bizonyos szögből nézed akkor már nem jó. Nem tudom mi ebből az igaz de nem akarok kisérleti nyúl lenni ilyen új technológiákra.
avatar
gabesz21
-
2010.07.01. 20:24
10
szerintetek mennyi idő kell ahhoz hogy a jelenlegi tv adás (időhöz kötött) megszűnjön?? eléggé távolinak tűnik még pedig ez lenne az igazi változás
avatar
tommygtc
-
2010.07.01. 19:54
9
Jó összeállítás, a Sony Bravia szerintem ebben is a legjobbat nyújtja, láttam már az új modelljüket. Semmi képzaj nincs , bár a szemüveget nem próbáltam. Aki 3Dzni akar az ennyi kellemetlenséget bevállalhat.
avatar
biropeti
-
2010.07.01. 17:59
8
Matthaus: Jól látod, ez lesz szerintem is.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.01. 17:09
7
élőben fantasztikus élmény. de én úgy nézném meg szívesen, hogy visszanézni.. szerintem tökyo lehet, mondjuk ahogy lebeg, elszáll egy leomló darab a ruhán és az így kirepül a képből :) grrrrr.. beleráz a hideg is ha ruhákról van szó :$
avatar
Matthaus
-
2010.07.01. 15:31
6
Nem tudni még mifelé mozdul el a televízió, de abban én is biztos vagyok hogy nagy változások lesznek. Karessz említetted a visszatekerhetőséget... igen ez is fejlődés, de ha az internettel szemben nézed, ahol már minden műsort feltöltenek a tv adók, akkor az még nagyobb kötetlenség, mivel fel se kell venni semmit, ott van a világhálón... Ezt kellene integrálni a TV-be, és akkor fölöleges lenne műsorokat adni, mindenki \"betöltené\" amit akar egy központi szerverről és kész.
avatar
Szeki
-
2010.07.01. 13:57
5
Tv-n divatbemutatót? Azt nem élőben jobb ? :D
Challenger: Azt én nem mondanám hogy a Bluray annyira elterjedt volna azóta is..
avatar
Karessz
-
2010.07.01. 13:17
4
Én több értelmét látom a visszatekerhető adásoknak mint annak hogy szemüvegben nézzem a filmeket. :)
avatar
challenger
-
2010.07.01. 11:33
3
Balumsn: Jó lesz az, csak még várni kell vele. Ez olyan mint a Blu-Ray, az is mikor megjelent, még kezdetleges volt, de most már kezd felfutóban lenni.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.01. 11:18
2
nagyon érdekes dolog ez :) nekem tetszik :) csak az a baj, hogy én ettől beszédülök csomószor.. de pl egy divatbemutatót szívesen megnéznék így :)
avatar
Balumsn
-
2010.07.01. 11:03
1
Ugyan még nem próbáltam ki de engem nem nagyon hoz lázba a 3D-s tévézés... Már eleve egy kötöttség az a szemüveg, valahogy szerintem még kiforratlan. De lehet majd kipróbálom és megváltozik a véleményem.
Dolce&Gabbana fekete bőrdzseki
A Dolce&Gabbana már felkészült a hűvösebb napokra is, hiszen megjelentetett néhány bőrkabátot a legújabb kollekciójában.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
Ebben az ĂŠvben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobtĂĄk piacra Madonna első ĂśnĂĄllĂł lemezĂŠt is.