Belőlem is lehet igazi nő! Step by step!
Tini vagyok, hogyan sminkeljek?
29 hozzászólás
Szabó Adrienn    2012.06.28

Rengeteg fiatal lány küzd azzal a problémával, hogy már igazán nem találja a helyét a kislányok világában, de még bizonytalanul mozog a nagylányokéban is. Ilyenkor fejünkben a fő kérdések általában a sminkeléssel kapcsolatosak. A 15 éves Petra is éppen ezért fordult hozzánk, hogy az igazi nővé válás küszöbén segítsünk neki, mi a teendője. Sminkmesterünk, Mártai Marianna ellátta hasznos tanácsokkal, a teljes átalakulást mi is figyelemmel kísértük.

Érkezéskor Petra
Érkezéskor Petra

A legnagyobb problémát a megfelelő smink kiválasztásában általában az okozza, hogy nincs még kibontakozva a saját ízlése egy 14-15 év körüli lánynak és nincs kellő tapasztalata és tudása a termékekkel kapcsolatban sem. Azonban nem csak a mindenkiben megbúvó és éppen ébredező hiúság, de a világ előrehaladása, a tinisztárok és a korszellem, valamint a női igényesség is arra ösztönöz ebben a korban, hogy sminkeljük magunkat. Megjelennek kinél apróbb, kinél szembetűnőbb esztétikai hibák, gondolok itt a pattanásos vagy mitesszeres bőrre. Nagyon röviden felhívnám a figyelmeteket arra, hogy nem elég ezeket fedni, fontos kozmetikussal megfelelő módon kezeltetni is. Ha már különböző féle kozmetikumokhoz nyúlunk, jönnek az anyukák, akik előszeretettel dugnak el előlünk mindent, mondván tönkre fogjuk tenni a bőrünket. A leboxolt, egész családot érintő szópárbajok után nagy nehezen meggyőzhetjük őket arról, hogy szükségünk van azokra az eszközökre a külsőnk javítása céljából.

Ha ezen az akadályon átbukfenceztünk, jönnek az iskolai szabályok, melyek komolyságát azzal próbálják hangsúlyozni, hogy még a házirendbe is belefoglalják, hogyan sminkeljük magunkat. Innentől az ember azt érzi, mindenki irányítani akarja, holott ő nagyon is jól tudja, hogyan sminkelje magát. Hát, itt be is fejezhetnénk a cikket, ha nem segítő céllal írnánk, és azt mondhatnánk, térjünk vissza a témára úgy három év múlva. Így 2015 magasságában szembesülnénk azzal a szörnyű igazsággal, hogy az ész nélküli maszatolás és a sminkelés közt igen éles különbség van. Senkit nem akartam az előző mondattal sérteni, ezért bevallom én is sűrűn mosolyogva nézem - így 20 felett - a tizenéves „profin sminkeléseimet”. Ebben a korban a legmerészebb az ember és vadító színekkel festi arcára a világ legdrágább, exkluzív mérgeit: a dekorkozmetikai termékeket. Ez érthető, hiszen a csapból is a frusztrálóan hibátlan és szép dívák, valamint az általuk reklámozott - amúgy prémium kategóriásnak tartott – termékek folynak. Ha mégis tisztában vagyunk vele, mit kenjünk az arcunkra, jön a következő lépés, a veszettül nyomkodás és a szemöldökünk kivégzése, ami szintén a top tilos cselekedetbe tartozik. A bevezetővel remélem nem sokkoltam senkit, ha mégis, üdüljetek fel Mariann jó tanácsaival, melyek kiterjednek a fent említett összes témára. A step by stepből pedig sokat tanulhattok!

A bőrhibák megfelelő fedése
ZUII Organic UV A-B szűrős folyékonyalapozóval
A bőrhibák megfelelő fedése ZUII Organic UV A-B szűrős folyékonyalapozóval

Az alapozást követően egy
fixáló poralapozóval még tökéletesebb és szebb bőrfelületet
készítünk
Az alapozást követően egy fixáló poralapozóval még tökéletesebb és szebb bőrfelületet készítünk


 

A következő interjúban Petra kérdéseit tolmácsoltam:

Mit csináljak sminkelés előtt a bőrömmel?

Mindenképpen fontos a tisztítása és hidratálása a bőrnek, ezért meg kell választani (lehetőleg egy természetes kozmetikai terméket) a megfelelő arcápolókat. Jelen esetben egy korpás-seboreás bőrünk van (ami a pattanásokat takarja magyarul) és mellette vízhiányos. Javasolnék napi szinten egy kis rózsavizes áttörölgetését a bőrnek, amely szárítaná és mellé egy Zuii folyékony alapozót ami mindamellett hogy fed, ápol, hidratál, megvéd a káros napsugárzástól tökéletessé teszi bőrünket.

Mi az ami tabu a sminkelés folyamatában egy tini lánynál?

A pattanások nyomkodása, elkaparása. Súlyos hegeket okozhatunk ami a nap hatására. pigmentálódik és nyomot hagy örökre az arcunkon.

A szemöldölkötök az arc
karakteréhez alakítjuk. FIGYELEM! Kérjétek szakember
segtíségét!
A szemöldölkötök az arc karakteréhez alakítjuk. FIGYELEM! Kérjétek szakember segtíségét!

A szemöldökök hangsúlyozása
Bronze szemhéjpúder és ferde ecset segítségével
A szemöldökök hangsúlyozása Bronze szemhéjpúder és ferde ecset segítségével


 

Nem tetszik a szemöldököm formája, hogyan szedjem ki?

Hát a szemöldökkel ne nagyon kísérletezzünk, mivel az adja meg a karakterünket ezt bízzuk inkább szakemberre. Tini lányoknál érdemes megvárni az első menstruációt és csak utána neki látni, ugyanez vonatkozik minden testünkön lévő nem kívánatos szőr eltávolítására.

A pattanásokat hogyan tudom eltüntetni?

Egy kicsit zöldesebb árnyalattal pl. Zuii Olive Light folyékony alapozó, kifejezetten a pöttyökre és ha nem elég fixálhatjuk egy színben harmonizáló, de fedésben sokkal erőteljesebb por állagú alapozó púderrel.

Az arcpír felvitele finom
mozdulatokkal a járomcsont vonalában
Az arcpír felvitele finom mozdulatokkal a járomcsont vonalában

Mivel alapozzak, hogy ne érezzem úgy, maszk van rajtam és egy kiló smink a bőrömön?

Attól függően milyen sminket készítesz, milyen alkalomra kell megválasztani a megfelelő terméket. Jelen esetben egy erős fedést szerettünk volna elérni, hogy minél tökéletesebb legyen az arcbőr így folyékony alapozót használtunk Beige Light színben és rá kabuki ecsettel egyenletesen eloszlatva por alapozót Ivory színben.

Akkor a Zuii folyékon alapozóit bátran felkenhetem arckezelést követően is?

Természetesen, sőt ajánlott is, mivel fényvédőt tartalmaz és sebgyógyító hatása van. Nem tömíti el a pórusokat ezért kifejezetten használ bármilyen arckezelés után kivéve az olajos.

A szemhéjak árnyalása egy
könnyed nyárias színnel, ez esetben a Grape, Blossom és
Purple Ice színekkel
A szemhéjak árnyalása egy könnyed nyárias színnel, ez esetben a Grape, Blossom és Purple Ice színekkel

A szemek kiemelése alul egy a
szemhéjjal harmonizáló színnel, itt a Rose Mist
szemhéjpúdert használtuk
A szemek kiemelése alul egy a szemhéjjal harmonizáló színnel, itt a Rose Mist szemhéjpúdert használtuk

Tus vonalat készítünk vizes
ferdeecset segítségével a Blackberry szemhéjpúderrel
Tus vonalat készítünk vizes ferdeecset segítségével a Blackberry szemhéjpúderrel

Szempillák festése, ezzel a
pillák tökéletes keretet adnak a szemnek
Szempillák festése, ezzel a pillák tökéletes keretet adnak a szemnek


 

Mi a legfontosabb a sminkemnél? Nekem tetszik, ahogy a tesóm csinálja, de nekem az nem áll jól, én mit hangsúlyozzak az arcomon?

A legfontosabb, hogy találjunk rá a saját egyéniségünkre, ezért hoztuk létra a SminkAkadémiát, ahol már tini kortól el kezdjük megtanítani a sminkek helyes elkészítési módjait illetve sok segítséget nyújtunk az egyéni stílus kialakításában, ha erre szükség van. És hát miért ne lenne szükség? (nevet Mariann) A médiából áramló hamis tézisek és hipotézisek elárasztanak minket, nagyon nehéz a középutat megtalálni. Egy fiatal lány arcán, mindig inkább az üdeségnek, mintsem a sok sminknek kell látszódnia. Hétköznap legyél minél természetesebb egy kis alapozó, szempillaspirál arcpír már elegendő. Bulikhoz pedig használj minél vadabb színkombinációkat a szemed hangsúlyozására. Az ajkakra egy kis szájfény is elegendő.

Az ajkakra felvisszük a rúzst
és a szájfényt ecset segítségével, ügyeljetek, hogy a száj
formáját kövessétek, a rúzs és a szájfény harmonizáljon a
szemmel. Itt a Sheer Peach és Seashell színeket használtuk
Az ajkakra felvisszük a rúzst és a szájfényt ecset segítségével, ügyeljetek, hogy a száj formáját kövessétek, a rúzs és a szájfény harmonizáljon a szemmel. Itt a Sheer Peach és Seashell színeket használtuk

Nem elég ha csak kihúzom a szemem egy ceruzával?

Nem. Ezt felejtsük el, közönséges és nincs lelombozóbb látvány amikor egy fiatal fekete keretet rajzol a szeme körül.

Hétköznap az iskolába mit tudsz nekem ajánlani?

Egy kis alapozás, szempillaspirál, szájfény és egy halvány arcpírrel már tökéletes sminket készíthetünk. Tipp! Ha nagyon nem bírod ki, hogy a szemed nincs kisminkelve, tégy egy cseppet az arcpíredből a szemhéjadra és azonnal átváltozik a sminked.

És el is készült a smink!
És el is készült a smink!

Mihez sminkeljem magam? Ruhám? Hajam, szemem? Vagy valami más?

Először is mindig nézzük meg milyen típusba tartozunk, hideg vagy meleg színárnyalatokat viselhetünk e. Ezt pedig a szemünk és bőrünk színe határozza meg elsősorban.

Egy kis segítségként az alábbi link alatt tudjátok tanulmányozni a színeket. Főként a meleg és hideg színek közti különbségre segít ráérezni ez az oldal. Remélem sokat tanultatok cikkünkből és ahogyan Petra, Ti is bizalommal forduljatok hozzánk kérdéseitekkel.

Cimkék: divat, életmód, smink,
Kapcsolódó cikkek
A smink trendek épp úgy változnak a divat világában, mint minden más. Idén a tavaszi pasztelles, halvány árnyalatokat nyárra felváltják az élénkebb tónusok.
3,157,980 Huf / 10,220 Eur
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
avatar
barbarakovacs
-
2016.10.06. 09:29
29
avatar
Adrihanna
-
2012.07.25. 21:14
28
Bigyo te sminkeltél már szeplős bőrt? =)
avatar
bigyo92
-
2012.07.24. 21:01
27
hiába mondjátok hogy szép a szeplő ha neki nem tetszik.. sztem nyugodtan sminkeld ki magad úgy hogy ne látszódjon, ha ez kell h jól érezd magad :)
avatar
alawa
-
2012.07.22. 17:38
26
Adri azt javaslom kérd el Lextől az övéit, neki úgyse kell :)))
avatar
Adrihanna
-
2012.07.22. 11:51
25
Littlebunny: örömmel készítettem el nektek =)

Zsu: szánalmas dolog de nem tisztem az embereket ítélgetni..... beteges.... én amúgy a másik beteg vagyok... rigyelem őket.... nekem nagyon jól állna amúgy ha lenne... de csak ritkán jön ki az arccsontom mentén a szemem alatt meg az orromon de akkor élvezem :) és nem fedem el
avatar
zsu
-
2012.07.22. 01:09
24
Adrihanna: de ez olyan izé nem? szeplők miatt valakit csúfolni..
avatar
littlebunny
-
2012.07.20. 22:14
23
hasznos cikk köszcsi :)
avatar
Adrihanna
-
2012.07.19. 22:54
22
Anyukám szeplős és akinek nem tetszik azt szokta mondani: A pöttyös az igazi! ;) ezen mindenki el kezd nevetni és békén hagyják a pötyijeit :) mellékesen a fotósok kapkodnak a szép szeplős lányok után mert van benne valami különlegesség =) a \"sima\" modell már snassz =)

örülj élvezd és ha nincs bőrhibád akkor használj poralapozót/porpúdert =) mert az mattá simává teszi a bőröd emeld ki a szemeidet és szeplő mellé lehetőleg ne fess vad szájakat max a korallos árnyalatok férnek bele de az is mértékkel és nagyon óvatosan =)
avatar
flashy2
-
2012.07.18. 23:58
21
kinevetnek? jééézusom :O ilyenről még sose hallottam :S
sztem semmi baj nincs a szeplőkkel nekem is van 1-2.. meg ha el is tünteted alapozóval, ha hazamész látni fogod.. sztem inkább barátkozz meg vele és kész.. nem sok ember lehet aki ezért kinevet, aki meg igen az olyan tuskó hogy nem érdemes vele foglalkozni!!
avatar
Lex
-
2012.07.18. 16:39
20
Nem tudom irigylem azokat a lányokat akiknek még ha sminkel is de pöttytelen az arca. Nekem az orromon van sok és a homlokomon meg az arcomon egy kevés. Mondjuk barátom, anyukám, barátnöim azt mondják cuki de vannak akik kinevetnek érte és ez rosszul esik.
avatar
Nora16
-
2012.07.17. 21:27
19
Szia Lex!

Nekem is vannak szeplőim és én szeretem őket. :) Mi a bajod velük hogy el akarod őket tüntetni? :O
avatar
Zoldalma
-
2012.07.17. 16:21
18
Lex: ne akard a szeplőket eltüntetni! :)
avatar
Lex
-
2012.07.17. 08:03
17
Nagyon hasznos ez a cikk én tuti alkalmazni fogom ezeket a tippeket de lenne egy kérdésem. A szeplöimet nagyon utálom azokat hogyan tudnám eltüntetni? Próbáltam alapozóval de ugyan úgy látszott. Sokat meg nem akartam rárakni mert az elég hülyén nézett volna ki.
avatar
evita
-
2012.07.12. 16:21
16
Ez hatalmas átalakulás! Szép lett a lány :) Csak az a kérdés hogy mindennapokban fogja e így sminkelni magát :)
avatar
Adrihanna
-
2012.07.04. 10:26
15
lányok lányok lányok heyhey! nem ér kinyírni egymást!
Piroslabda a válaszom a kérdésedre: nem =) nem azért van... én kisminkellek téged vagy magamat 1000 Ftból is meg 100.000ből is jól de ha azt kéred mind két összegből kisminkellek rosszul =) szóval nem ezen múlik.. annál inkább azon hogy tudod-e hogyan kell sminkelni hogyan kell használni azt az eszközt.... nagyon sok lánynak fogalma nincs hogyan vigyen fel jól egy alapozót és nem kell hozzá méregdrága ecset én ujjal is felviszem úgy, hogy ecsetesnek tűnjön :) nem azon múlik mit használsz hanem hogyan.... a mit használsz annál számít mennyire tartós és milyen kárt tesz a bőrödben =) a Zuii tartós és nem tesz kárt a bőrben (ez utóbbi nem mondható el a MACről vagy tesóiról) ez itt a lényeg hölgyeim =)
avatar
piroslabda
-
2012.07.04. 00:33
14
Jézusom one_girl te hol élsz?? Valszeg azért van így mert a tinik többségének nincs pénze a tízezres sminkkellékekre nem?.. Mellesleg jobb ha valaki legalább foglalkozik ilyenekkel és nem totál natúrban megy ki az utcára.
avatar
Adrihanna
-
2012.07.03. 00:09
13
Katica: köszönöm =) lesz még a jövőben sok ilyen reményeim szerint =)

Petra: alapozó-púder-pirosító- 2-3 szemhéj árnyaló ami színben harmonizál legyen közte olyan barna mint a szemöldököd - szempilla spirál sötétbarna vagy fekete rúzs és szájfény.... =)
avatar
kocsiskatica
-
2012.07.02. 22:13
12
jaj, de mennyire szükség van az ilyen cikkekre manapság, annyira hasznosak! Köszi Adri, hogy megírtad :) És nem mellesleg nagyon-nagyon jó írás is lett.
avatar
petra19
-
2012.07.02. 01:35
11
Adri ha neked mondanod kéne egy alap smink szettet akkor mit tennél bele?
avatar
miley16
-
2012.06.30. 22:55
10
ez hasznos cikk volt, köszke ;)
avatar
Adrihanna
-
2012.06.30. 01:10
9
lehet kapni rózsavizet és azzal kell vattakorongra öntve finoman áttörölgetni az arcbőrt esetleg a nyakat, dekoltázst is
avatar
nikolett
-
2012.06.29. 17:46
8
nekem is vízhiányos a bőröm :S
a cikkben van ez: \"rózsavizes áttörölgetés\"

ez pontosan mi??
avatar
lisa
-
2012.06.29. 14:27
7
woow de jó lett!!!!
avatar
Adrihanna
-
2012.06.29. 10:26
6
igen... ugyan ezt írtam én is csak bővebben kifejtetten =) én meg merem írni.... én be merek szólni........ =)
avatar
one_girl
-
2012.06.28. 22:36
5
higyjétek el nincs annál rosszabb amikor tizenéves kiscsajok nulla ismerettel elkezdik magukat sminkelni :/ és mivel senki nem szól nekik ezért azt hiszik hogy hűdejó amit csinálnak..
avatar
Sarah22
-
2012.06.28. 21:00
4
Gyönyörű lett a lány! :)
avatar
Adrihanna
-
2012.06.28. 20:41
3
aki szeretne tanácsadást, azt irányítsátok hozzám =)

jaja Tompi nagy az átalakulás =) ez a lényege a befora-after stepbystep munkáknak =)

Katherine: ha nem sértődnek meg érte, akkor örülök =P és köszönöm, hogy megosztottad =)
avatar
Katherine
-
2012.06.28. 18:55
2
Nagyon jó cikk! Van 1-2 barátnőm aki nem hiszi el hogy egy jó smink mennyit tud segíteni.. Link elküldve nekik :)
avatar
Tompi
-
2012.06.28. 18:22
1
Huhh.. Eléggé nagy a változás!
Barna D&G nyakkendő
Ugyan a Dress for Less nem éppen a legmegfelelőbb hely, ha Dolce&Gabbana cuccokat keresünk, de azért néha még ott is felbukkan néhány érdekes darab.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszerűen nőtt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböző Tv-sorozatok.