Kezdhetnek takarťkoskodni a pŠrtban
TķlkŲltekezett Sarkozy a kampŠnyban
MTI/TM    2013.07.05    0 hozzŠszůlŠs

Nem fogadta el cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a francia alkotm√°nytan√°cs Nicolas Sarkozy volt √°llamfű 2012-es eln√∂kv√°laszt√°si kamp√°ny√°nak v√©gelsz√°mol√°s√°t, ez√©rt az űt jel√∂lű jobbk√∂z√©p N√©pi Mozgalom Uni√≥ja (UMP) nem kaphatja meg a t√∂bb mint 10 milli√≥ eur√≥s (3 milli√°rd forintos) √°llami visszat√©r√≠t√©st, ami s√ļlyos p√©nz√ľgyi v√°ls√°gba sodorhatja a legnagyobb ellenz√©ki p√°rtot.

Franciaorsz√°gban a v√°laszt√°si kamp√°nyok finansz√≠roz√°s√°t egy f√ľggetlen szervezet, a Kamp√°nysz√°ml√°k nemzeti bizotts√°ga l√°tja el. A test√ľlet decemberben nem hagyta j√≥v√° Sarkozy elsz√°mol√°s√°t, mivel a volt √°llamfű 466 ezer eur√≥val (137 milli√≥ forinttal), azaz 2,1 sz√°zal√©kkal t√∂bbet k√∂lt√∂tt el a megengedett 22,5 milli√≥ eur√≥n√°l (6,6 milli√°rd forint). Az elutas√≠t√≥ d√∂nt√©st az alkotm√°nytan√°cs j√≥v√°hagyta. A legfelsűbb jogi √≠t√©let √©rtelm√©ben Sarkozy v√°laszt√°si k√∂lts√©gei nem t√©r√≠thetűk vissza az alkotm√°nytan√°cs k√∂zlem√©nye szerint.


A kamp√°nykiad√°sok √∂sszeg√©t rendeletben szab√°lyozz√°k. A tavalyi eln√∂kv√°laszt√°s elsű fordul√≥j√°ban 16,8 milli√≥ eur√≥ (4,9 milli√°rd forint), a m√°sodikban pedig 22,5 milli√≥ (6,6 milli√°rd forint) volt a felsű hat√°r. A legal√°bb 5 sz√°zal√©kot el√©rt jel√∂ltek k√∂lts√©geinek a 47,5 sz√°zal√©k√°t visszat√©r√≠ti az √°llam, az 5 sz√°zal√©k alatt v√©gzettek maxim√°lisan 4,5 sz√°zal√©kot ig√©nyelhetnek vissza a k√∂lts√©geikbűl, de csak abban az esetben, ha a nemzeti bizotts√°g j√≥v√°hagyta a kamp√°nysz√°mla kimutat√°s√°t. A volt eln√∂k k√∂zel 23 milli√≥ eur√≥t (6,7 milli√°rd forintot) k√∂lt√∂tt a tavalyi kamp√°ny√°ra, ez√©rt nem j√°r p√°rtj√°nak a visszat√©r√≠t√©s.

A k√∂zlem√©ny szerint Nicolas Sarkozynek azt a 150 ezer eur√≥t (44 milli√≥ forintot) is vissza kell fizetnie a kincst√°rba, amelyet elűlegk√©nt utaltak ki neki, valamint azt az √∂sszeget is be kell fizetnie b√ľntet√©sk√©nt, amellyel t√ļll√©pte a k√∂lts√©gek megengedett felsű hat√°r√°t. Az eddig is anyagi neh√©zs√©gekkel √©s ad√≥s√°gokkal k√ľzdű legnagyobb ellenz√©ki p√°rtot s√ļlyos p√©nz√ľgyi v√°ls√°gba sodorhatja a b√ľntet√©s. Az UMP tavaly 14 milli√≥ eur√≥s (4,1 milli√°rd forintos) √°llami t√°mogat√°st√≥l esett el azzal, hogy elvesztette a parlamenti v√°laszt√°sokat. Az√≥ta a kor√°bbi korm√°nyp√°rt megtakar√≠t√°sokba kezdett, elsűsorban a p√°rtrendezv√©nyek tekintet√©ben.

 

A Le Monde c√≠mŻ napilap sz√°m√≠t√°sai szerint a kor√°bban √©vente 54 milli√≥ eur√≥b√≥l (15,8 milli√°rd forintb√≥l) gazd√°lkod√≥ p√°rt id√©n m√°r csak 35 milli√≥ eur√≥s (10,2 milli√°rd forintos) b√ľdzs√©vel rendelkezik, amelybűl 21 milli√≥ eur√≥ (6,1 milli√°rd forint) √°llami dot√°ci√≥, a fennmarad√≥ 14 milli√≥ eur√≥ (4,1 milli√°rd forint) adom√°nyokb√≥l √©s tagd√≠jakb√≥l folyik be. Sarkozy kamp√°nyelsz√°mol√°s√°nak elutas√≠t√°s√°val az UMP ad√≥ss√°ga k√∂zel 46 milli√≥ eur√≥ra (13,5 milli√°rd forint) emelkedett.

MŻk√∂d√©si k√∂lts√©geihez az UMP 2012 j√ļlius√°ban k√∂zel 55 milli√≥ eur√≥s (16,1 milli√°rd forintos) hitelt vett fel n√©gy bankt√≥l. A p√©nzint√©zetek arra k√∂telezt√©k a legnagyobb ellenz√©ki p√°rtot, hogy √∂t √©ven bel√ľl hozza egyens√ļlyba a p√°rtkassz√°t, ami √©vi 10 milli√≥ eur√≥s (3 milli√°rd eur√≥s) megtakar√≠t√°st jelentett 2017-ig. Az alkotm√°nytan√°csi d√∂nt√©ssel az √∂sszeg 12 milli√≥ eur√≥ra (3,5 milli√°rd forintra) emelkedett.

Cimkťk: GazdasŠg, pťnz, politika,
Kris Van Assche sneaker
Gyakori probléma a fiataloknál, hogy a mostanság divatos sportosan elegáns, feketét a fehérrel kombináló stílushoz nem találnak megfelelű cipűt. A Kris Van Assche megalkotta számukra a tökéletes modellt, mely fekete bűrbűl készült, a talpa pedig fehér színŻ.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
Miut√°n a hatvanas-hetvenes √©vekben ugr√°sszerŻen nűtt a TV-k√©sz√ľl√©kek sz√°ma a h√°ztart√°sokban vil√°gszerte, egyre nagyobb hat√°st gyakoroltak az emberek √©let√©re a k√ľl√∂nb√∂zű Tv-sorozatok.