A GOP elit minden eszközt bevet
Új szabályokkal állítanák meg Trumpot
MTI/TM    2016.04.15    0 hozzászólás

Az Egyesült Államokban az elnökjelölt-állító konvenció évtizedek óta érvényben lévő szabályainak újraírását fontolgatják republikánus vezetők. A cél: Donald Trump elnökjelöltségének megakadályozása.

Az új - és egyelőre még csak tervezett - szabályok sokkal több hatalmat adnának az egyéni küldötteknek, lényegében nem kötné őket a megválasztásukkor kapott mandátum. Ezzel drámaian megváltoznának a hatalmi viszonyok a nyáron Clevelandben tartandó országos konvención, s teljesen új módon választanák meg a párt elnökjelöltjét. A Politico című lap értesülései szerint ezzel lehetővé válna, hogy a párt vezető személyiségei úgynevezett "fehér lovagot" válasszanak elnökjelöltnek, vagyis olyan politikust, aki az előválasztási folyamatban nem is vett részt. Az elképzelés Solomon Yue oregoni republikánus politikustól származik, aki a párt országos vezető testületében a belső szabályozással foglalkozó bizottság tagja. Az ötlet fogadtatása azonban párton belül sem egyöntetű: sokan tartanak attól, hogy a konvención káosz alakul ki, s vannak, akik szerint ez csalásra is alkalmat adhat. A Republikánus Országos Bizottság (a párt vezető szerve) tisztségviselői szerint Yue javaslatáról a napokban döntenek, de mindenképpen tüzetesen megvizsgálják.

Trump még mindig nagyon vezet
(fotó: Gage Skidmore)
Trump még mindig nagyon vezet (fotó: Gage Skidmore)


Az elmúlt napokban egyébként Donald Trump - aki a pénteki felmérések tanúsága szerint tovább növelte előnyét republikánus riválisai előtt New York államban - intenzív kampányt indított a republikánus pártvezetés ellen, azt állítva, hogy a színfalak mögött mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák az elnökjelöltségét. Csütörtökön este, a The Wall Street Journal internetes oldalán jelent meg véleménycikke, amelynek első mondata így hangzik: "Április 9-én szombaton Coloradóban 'választás' volt, választók nélkül". Trump amellett érvelt, hogy az elnökjelölt-állító konvencióra küldött delegátusok kiválasztásának és elosztásának folyamata megbundázott, és lényegében ilyen maga az egész előválasztási rendszer.

A Republikánus Párt válaszként már péntek reggel közleményt adott ki, amelyben megvédi a republikánus előválasztási rendszert, amelynek szabályai - emlékeztet rá a jegyzék - már tavaly október óta ismertek és mindenki számára rendelkezésre állnak. Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság elnöke az NBC televízió péntek reggeli műsorában szintén arról beszélt, hogy Trump állításai megalapozatlanok, az előválasztási rendszer már régóta ilyen, sőt, felhívta a figyelmet, hogy már Lincoln elnököt is ilyen rendszer szerint választották meg. Trump kampánymenedzsere, Crey Lewandowski pénteken a CNN hírtelevízióban fejtette ki, hogy az elnökjelölt-aspiráns ugyan nem tartja jónak ezt a választási rendszert, de nem kíván e rendszeren kívül fellépni, vagyis nem kíván harmadik párt jelöltjeként indulni a novemberi elnökválasztáson.

Donald Trump ugyan változatlanul vezet az elnökjelöltségért folyó küzdelemben - eddig 743 küldöttet sikerült maga mellé állítania, míg vetélytársát, Ted Cruz texasi szenátort 545 delegátus támogatja -, ám egyre több szó esik arról, hogy a New York-i milliárdosnak a hátralévő előválasztásokon nem sikerül megnyernie az automatikus elnökjelöltséghez szükséges legalább 1237 delegátust. Csütörtökön este, a Republikánus Párt gálaestjén New Yorkban több százan tüntettek Donald Trump ellen. Egy tucat protestálót le is tartóztattak.

Fekete Emporio Armani gyűrű
Folytatva az előbbi ajánlást, íme az Emporio Aarmani másik, szerintem még menőbb gyűrűje.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Ebben az Ă©vben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna első önállĂł lemezĂ©t is.