„Ami ugyan egészséges, de egyszerű, és mégis távoli”
Vapiano – Egy falat Itália Budapesten
26 hozzászólás
Kirschner Dávid    2010.12.18

Ha valaki szereti az olasz ízeket, ha valaki szereti a gyorsan elkészült ételeket is úgy elfogyasztani, hogy megadja a módját, és ha valaki szereti a kissé kozmopolita, fiatalos pezsgést, az egyszer mindenképpen térjen be a Vapianoba.

Vapiano étterem (Fotók:
vapiano.hu)
Vapiano étterem (Fotók: vapiano.hu)

Az Európa több országában működő lánc két étteremmel van jelen hazánkban, az egyik Budán, a másik Pesten, a Bécsi utcában van. A "vapiano" név egy szóösszetétel, a „chi va piano va sano e va lontano” szavakból származik, amit úgy is le lehet fordítani, hogy „ami ugyan egészséges, de egyszerű, és mégis távoli”. Ez mindenképpen igaz a Vapianora.

A pesti éttermet látogattam meg egy hűvös, decemberi napon. A helyet messziről észre lehet venni télen is, a kitett piros zászlók segítenek ebben. A helységbe belépve azonnal egy más világba csöppen az ember, megérinti a fiatalos pezsgés, a frissen, a vendégek kérése szerint készülő ételek illata, a több magyar közt néhány külföldi szakács hangos beszéde, s mindehhez kiváló színtér a minimalista, itáliai jellegű belső dizájn. Rögtön bal kéz felől egy pult van, ahol a mosolygós munkatárs máris egy mágneskártyát ad a betérőknek, ugyanis az étteremben szabadon mozogva, több pultnál is rendelhetünk, a nálunk levő kártyára pedig elektronikusan kerül fel a fogyasztásunk. Kilépéskor a fogadó pultnál a kártyán rögzített összeget fizetjük ki.

Amint tovább haladok, a hatalmas belső tér fogad. Mindenfelé tömör fenyő asztalok, pultok, amikhez szintén fenyőből készült, világos bőrrel bevont puff-szerű székekre lehet leülni. A levegőt áthatja az éppen készülő ételek finom illata, hiszen a helység egyik felét majdnem teljes hosszában a főző pultok teszik ki. A pultok fölött óriási tábla, melyre krétával a legkülönfélébb dolgok vannak rajzolva, és felírva angolul, franciául és olaszul, például olyan, bölcsességként is felfogható jó tanácsok, mint a "Ne egyél többet annál, mint amit felbírsz emelni". A földszinten és az emeleten egyaránt van egy-egy kávézó részleg, ez jól észrevehető a mélyvörös színű pultnak köszönhetően. Mindegyik pultnál mást és mást lehet rendelni. A kis kártyákon szereplő étlapról a kiválasztott ételt a szemünk előtt, rövid idő alatt készíti el a szakács. Eközben beszélgethetünk is vele, ő kérdez is, hogy milyen alapanyagot kérünk bele, vagy éppen, hogy miből tehet kicsit kevesebbet.

Vapiano étterem (Fotók:
vapiano.hu)
Vapiano étterem (Fotók: vapiano.hu)

Sokféle saláta közül lehet választani előételnek, vagy éppen paradicsom levest, vagy minestrone-t. Ha Itália, akkor tészta – egy Pollo di Crema nevű tésztaételt választottam. Ez lényegében olasz csirkepaprikásnak is felfogható. A kilencféle tészta fajtából (mint a spagetti, tagliatelle, penne, stb.) választottam a tagliatellet. Érdekesség, hogy a házi tésztákból lehet otthonra is vásárolni, kimérve. Az étterem "gyors" jellege akkor tárul fel, mikor a rendeléshez az alapanyagokat a szakács az egy-egy adagot tartalmazó kis dobozkákból veszi ki, s dobja bele a sercegő olajba. Egy óriási fém wokban készül a tészta. Többek közt csirkemell, chili, fűszerek, tejföl, paprika hozzáadásával, közel öt perc alatt el is készül a finom étel, melyet mély, levél alakú tálban kínálnak. A tálcát, az igényes evőeszközöket a pultnál veszem el, majd indulok helyet keresni. Itt már érzem, gyors étteremben vagyok, de mégsem akarom elhinni. Minden asztalnál fiatalok, idősebbek egyaránt foglalnak helyet, nagy a zsivaj, és a mozgolódás, mégis, az ember késsel és villával eszik, és nem hamburger minőségű fogásokat. A földszinten nagyon nehéz helyet találni, az emeleten már könnyebb. Minden egyes asztalnál kis márvány rekeszekben van a só, bors, és háromféle olívaolaj, emellett pedig kakukkfű és menta bokor, amiről lehet csipegetni.

A tésztát ízlelgetve már lehet érezni, hogy valóban különleges. Kiválóan főtt meg, de nem is túl omlós. A paprikás, krémes szósz kiválóan illik a nagy csirkemell darabokhoz. Az elején hozzáadott kevés chili miatt áthatja egy enyhe csípős íz az egészet. A hús kellően zamatos, és omlós, szétvágva sem kell azzal szembesülnünk, hogy nyers lenne. A tészta szerencsére, nem éppen kis adag, én mégis megkóstoltam egy pizzát is a tizennyolc féléből.

Egy Verdure nevű pizzát választok (a verdura olaszul zöldséget jelent). Amint lehúztam a mágneskártyámat, a szakácstól egy mobiltelefon méretű eszközt kaptam – amint elkészült a pizzám, ez majd egyszerre villogva és rezegve jelez majd, bárhol is legyek az éttermen belül. Nem kellett tíz percnél több, a pizzám készen is volt. A tészta igazi olasz módra kellemesen vékony, késsel és villával kiválóan elfogyasztható, a pizza széle nem vastag, tehát nem spórolták le a feltéteket. A paradicsomos pizza alapra gazdagon szórták a feltéteket, grillezett zöldségeket, például a répát, a padlizsánt, a lilahagymát, e mellé pedig gombát, friss paradicsomot és mozzarellát tettek. A feltétek kiváló összhatást nyújtanak, bár szükséges volt hozzáadnom egy kis borsot. A zöldségek kellően lettek grillezve, nem ropogósak, de nem is vajállagúak. A vékony tészta egyetlen hátránya, hogy ha az ember kicsit lassabban eszi, az utolsó falatoknál a szélek már megszáradnak. Összefoglalva mégis egyértelműen érződik a pizzán, hogy friss, és valódi olasz éttermi jellege van.

Vapiano étterem (Fotók:
vapiano.hu)
Vapiano étterem (Fotók: vapiano.hu)

A Vapiano igen kellemes csalódás, nem kifejezett gyorsétterem, hanem egy olyan étterem, ami gyors. Leginkább egyetemisták kedvelt helye, ugyanakkor igen családias légkör uralkodik az étteremben. Az ételek frissek, egészségesek, és megfelelő adagot kínálnak, a minőséghez képest megfelelő árért. Kicsivel drágább, mint egy gyorsétterem, de éttermi színvonalat nyújt. Az említett két fogás ára 2850 forint volt.

Kapcsolódó cikkek
Rendhagyó módon a Trendmagazin először jelentkezik egy étterem tesztjével, mely a belváros szívében, a Károly kert mellett bújik meg. Budapestet külföldön – különösen a Michelin-csillag jelölés óta – gasztronómiai kuriózumként tartják számon. A bibliai eredetű Ruben név egyszerűen annyit jelent: "jé, fiú!". 
7,477,800 Huf / 24,200 Eur
6,272,700 Huf / 20,300 Eur
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betöltő Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttműködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 7 és 2 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
villo
-
2017.06.18. 20:48
26
Zárójelben jegyzem meg, hogy ez valamilyen google fordítás lehet a Va piano... jelentésére, ami a \"Lassan járj, tovább érsz\" szólásunk megfelelője lenne és inkább így hangzik:
Aki lassan megy, egészségesen megy és távolabbra jut.
[chi = aki; va = (ő) megy; piano = halkan, lassan; e (ékezet nélkül) = és; sano = egészséges; lontano = messze]
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.09. 23:19
25
Valóban nagyon igényes kialakítású a belső tér, meglehetősen ergonomikus is.
Amit a legjobban kedvelek,azok a kicsi menta bokrocskák az asztaloknál... :-)
avatar
biropeti | Fashion Guru
-
2011.01.09. 22:06
24
KirschnerDavid: Nem csak az, emellett még a belső dizájn is sokkal jobb, vagyis egy ilyen típusú helyhez én drágább árakat kötnék mint ami a valóság.
avatar
Marci20 | Fashion Guru
-
2011.01.06. 13:12
23
Mindenképpen egészségesebb, még ha csak pizzát eszünk akkor is. :)
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.06. 13:09
22
A Vapiano mindenképpen kiváló alternatíva a hamburgert kínáló gyorséttermekkel szemben - egészségesebb, és a fejenkénti átlag 1000-1500 Ft-os fogyasztás is emellett szól.
avatar
Tompi | Fashion Guru
-
2011.01.06. 12:33
21
Hát jah, és a mi világban ez is egy szempont :)
avatar
Andras74
-
2011.01.06. 09:33
20
Vapiano árak tényleg barátiak...
avatar
bigmaster
-
2011.01.06. 00:54
19
az lehet (nem voltam még ebben)
de figyelembevéve a baráti árakat
nem rossz hely
avatar
Andras74
-
2011.01.05. 21:03
18
Voltam már a Vapianoban 2.-szer de az étterem inkább egy magasabb színvonalú gyorsetteremre hasonlít mint egy jó olasz étteremre.Ha tényleg magas színvonalú olasz étterembe akartok menni akkor ajánlanám a Millenium Da Pippo.-t , a Trattoria Toscaná-t és a Pomo D`oro-t.......interneten megtaláljátok...jó étvágyat kívánokkk!
avatar
Huszti
-
2010.12.29. 14:20
17
szeretem az olasz ételeket, főleg a tésztákat úgyhogy nekem szimpatikus a hely.
avatar
Tompi | Fashion Guru
-
2010.12.20. 21:39
16
Nagyon hangulatos helynek néz ki, ahova társasággal menni az igazi :)
avatar
Toma | Fashion Guru
-
2010.12.20. 16:16
15
hangulatos a kép alapján!:)
avatar
Karessz | Fashion Guru
-
2010.12.20. 13:15
14
Nagyon tetszik ez a fizetési rendszer, még nem is tapasztaltam ilyet sehol máshol!
avatar
Zoldalma | Fashion Guru
-
2010.12.19. 21:36
13
Nekem ez a kártyarendszer kicsit bonyolult :O Biztos elkeverednék egyedül :-)
avatar
andy | Fashion Guru
-
2010.12.19. 11:55
12
Nagyon tetszik és az árak is jók!
avatar
Szeki | Fashion Guru
-
2010.12.19. 09:30
11
Na Peti akkor te már ismered :) én is szeretem az olasz kaját!
avatar
Fire
-
2010.12.19. 01:30
10
Nahát a harmadik képen micsoda kiszolgálás van körbe ülnek egy fát amiről bárki bármikor legelhet! :) :)
avatar
PaulShark
-
2010.12.18. 21:25
9
Hu, naggyon jó ez a fiatalos design. Tetszett az első étterem teszt is - hasznos cikk.
avatar
biropeti | Fashion Guru
-
2010.12.18. 21:22
8
Voltam már itt, szuper.. kedvencem a Tacchino piccante :)
avatar
Fire
-
2010.12.18. 21:09
7
Az olasz ételek világ hírűek, biztos jó hely lehet, finomabbnál finomabb kajákkal
avatar
Blue3y3
-
2010.12.18. 20:12
6
Hangulatos étteremnek tűnik, lehet hogy ki fogom próbálni.
avatar
Adrihanna | Fashion Guru
-
2010.12.18. 18:47
5
nagyon bejövős a színvilága =)))
avatar
gery
-
2010.12.18. 18:21
4
Like!
avatar
greenclub
-
2010.12.18. 16:34
3
Jó ez az elektronikus kártyarendszer :D
avatar
flashy2 | Fashion Guru
-
2010.12.18. 13:23
2
jónak tűnik a hely, kösz a tippet :)
avatar
bigplanet
-
2010.12.18. 12:14
1
Pofas helynek tunik :)
Prémium Salvatore Ferragamo utazótáska

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Ebben az évben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna első önálló lemezét is.