Ha valaki
szereti az olasz ízeket, ha valaki szereti a gyorsan
elkészült ételeket is úgy elfogyasztani, hogy megadja a
módját, és ha valaki szereti a kissé kozmopolita, fiatalos
pezsgést, az egyszer mindenképpen térjen be a Vapianoba.
Az Európa több országában működő lánc két
étteremmel van jelen hazánkban, az egyik Budán, a másik
Pesten, a Bécsi utcában van. A "vapiano" név egy
szóösszetétel, a „chi va piano va sano e va
lontano” szavakból származik, amit úgy is le lehet
fordítani, hogy „ami ugyan egészséges, de egyszerű, és
mégis távoli”. Ez mindenképpen igaz a Vapianora.
A pesti éttermet látogattam meg egy hűvös, decemberi napon.
A helyet messziről észre lehet venni télen is, a kitett
piros zászlók segítenek ebben. A helységbe belépve azonnal
egy más világba csöppen az ember, megérinti a fiatalos
pezsgés, a frissen, a vendégek kérése szerint készülő ételek
illata, a több magyar közt néhány külföldi szakács hangos
beszéde, s mindehhez kiváló színtér a minimalista, itáliai
jellegű belső dizájn. Rögtön bal kéz felől egy pult van,
ahol a mosolygós munkatárs máris egy mágneskártyát ad a
betérőknek, ugyanis az étteremben szabadon mozogva, több
pultnál is rendelhetünk, a nálunk levő kártyára pedig
elektronikusan kerül fel a fogyasztásunk. Kilépéskor a
fogadó pultnál a kártyán rögzített összeget fizetjük ki.
Amint tovább haladok, a hatalmas belső tér fogad. Mindenfelé
tömör fenyő asztalok, pultok, amikhez szintén fenyőből
készült, világos bőrrel bevont puff-szerű székekre lehet
leülni. A levegőt áthatja az éppen készülő ételek finom
illata, hiszen a helység egyik felét majdnem teljes
hosszában a főző pultok teszik ki. A pultok fölött óriási
tábla, melyre krétával a legkülönfélébb dolgok vannak
rajzolva, és felírva angolul, franciául és olaszul, például
olyan, bölcsességként is felfogható jó tanácsok, mint a "Ne
egyél többet annál, mint amit felbírsz emelni". A
földszinten és az emeleten egyaránt van egy-egy kávézó
részleg, ez jól észrevehető a mélyvörös színű pultnak
köszönhetően. Mindegyik pultnál mást és mást lehet rendelni.
A kis kártyákon szereplő étlapról a kiválasztott ételt a
szemünk előtt, rövid idő alatt készíti el a szakács. Eközben
beszélgethetünk is vele, ő kérdez is, hogy milyen
alapanyagot kérünk bele, vagy éppen, hogy miből tehet kicsit
kevesebbet.
Sokféle saláta közül lehet választani előételnek,
vagy éppen paradicsom levest, vagy minestrone-t. Ha Itália,
akkor tészta – egy Pollo di Crema nevű tésztaételt
választottam. Ez lényegében olasz csirkepaprikásnak is
felfogható. A kilencféle tészta fajtából (mint a spagetti,
tagliatelle, penne, stb.) választottam a tagliatellet.
Érdekesség, hogy a házi tésztákból lehet otthonra is
vásárolni, kimérve. Az étterem "gyors" jellege akkor tárul
fel, mikor a rendeléshez az alapanyagokat a szakács az
egy-egy adagot tartalmazó kis dobozkákból veszi ki, s dobja
bele a sercegő olajba. Egy óriási fém wokban készül a
tészta. Többek közt csirkemell, chili, fűszerek, tejföl,
paprika hozzáadásával, közel öt perc alatt el is készül a
finom étel, melyet mély, levél alakú tálban kínálnak. A
tálcát, az igényes evőeszközöket a pultnál veszem el, majd
indulok helyet keresni. Itt már érzem, gyors étteremben
vagyok, de mégsem akarom elhinni. Minden asztalnál fiatalok,
idősebbek egyaránt foglalnak helyet, nagy a zsivaj, és a
mozgolódás, mégis, az ember késsel és villával eszik, és nem
hamburger minőségű fogásokat. A földszinten nagyon nehéz
helyet találni, az emeleten már könnyebb. Minden egyes
asztalnál kis márvány rekeszekben van a só, bors, és
háromféle olívaolaj, emellett pedig kakukkfű és menta bokor,
amiről lehet csipegetni.
A tésztát ízlelgetve már lehet érezni, hogy valóban
különleges. Kiválóan főtt meg, de nem is túl omlós. A
paprikás, krémes szósz kiválóan illik a nagy csirkemell
darabokhoz. Az elején hozzáadott kevés chili miatt áthatja
egy enyhe csípős íz az egészet. A hús kellően zamatos, és
omlós, szétvágva sem kell azzal szembesülnünk, hogy nyers
lenne. A tészta szerencsére, nem éppen kis adag, én mégis
megkóstoltam egy pizzát is a tizennyolc féléből.
Egy Verdure nevű pizzát választok (a verdura olaszul
zöldséget jelent). Amint lehúztam a mágneskártyámat, a
szakácstól egy mobiltelefon méretű eszközt kaptam –
amint elkészült a pizzám, ez majd egyszerre villogva és
rezegve jelez majd, bárhol is legyek az éttermen belül. Nem
kellett tíz percnél több, a pizzám készen is volt. A tészta
igazi olasz módra kellemesen vékony, késsel és villával
kiválóan elfogyasztható, a pizza széle nem vastag, tehát nem
spórolták le a feltéteket. A paradicsomos pizza alapra
gazdagon szórták a feltéteket, grillezett zöldségeket,
például a répát, a padlizsánt, a lilahagymát, e mellé pedig
gombát, friss paradicsomot és mozzarellát tettek. A feltétek
kiváló összhatást nyújtanak, bár szükséges volt hozzáadnom
egy kis borsot. A zöldségek kellően lettek grillezve, nem
ropogósak, de nem is vajállagúak. A vékony tészta egyetlen
hátránya, hogy ha az ember kicsit lassabban eszi, az utolsó
falatoknál a szélek már megszáradnak. Összefoglalva mégis
egyértelműen érződik a pizzán, hogy friss, és valódi olasz
éttermi jellege van.
A Vapiano igen kellemes csalódás, nem kifejezett gyorsétterem, hanem egy olyan étterem, ami gyors. Leginkább egyetemisták kedvelt helye, ugyanakkor igen családias légkör uralkodik az étteremben. Az ételek frissek, egészségesek, és megfelelő adagot kínálnak, a minőséghez képest megfelelő árért. Kicsivel drágább, mint egy gyorsétterem, de éttermi színvonalat nyújt. Az említett két fogás ára 2850 forint volt.