A BBC ltal fmjelzett sorozat
Vr, verejtk s luxus
16 hozzszls
Molnr Gergely    2011.02.13

A brit közszolgálati televízió, a BBC ismét bebizonyította, hogy saját gyártású dokumentumfilm sorozatai a verhetetlen kategóriába tartoznak. A szóban forgó sorozat nálunk, a Spektrum Tv-n Luxuscikkek pokla címen fut, eredeti címe azonban még beszédesebb: Blood, sweat and luxuries (Vér, verejték és luxus).


Bugyuta és ötlettelen valóságshow-k világát éljük, azonban a BBC megmutatja, hogy értelmesen is ki lehet használni a mfaj adta lehetségeket. A msor alapötlete rendkívül egyszer és éppen ezért nagyszer, hat fiatal felkerekedik az Egyesült Királyságból, hogy egy fejld országban él és dolgozó ember brébe bújjon. Csak abban térnek el a körülmények, hogy az adott ország nyelvének megfelel tolmács is jelen van a megterhel fizikai munka elvégzése során. Ugyanúgy és ugyanannyi fizetésért kell dolgozniuk a fels-középosztályhoz szokott fiataloknak, mint egy rizsföldön dolgozó munkásnak Thaiföldön, vagy egy drágak bányászatból megél embernek Madagaszkáron.

Meglehetsen érdekes látni a nyugati életszínvonalban felntt fiatalok viselkedését a 10-12 órás nyers rizs bezsákolása és az ehhez hasonló számukra szokatlan munka elvégzése közben. A hirtelen sokk után, mikor ráeszmélnek, hogy valójában hová is kerültek, a fiatalok eltéren – személyiségüknek megfelelen – reagálnak a történtekre. Van, aki elsírja magát a munka második órájában vagy nem hajlandó engedelmeskedni a durva stílusú munkafelügyel parancsainak, míg mások erejükön felül teljesítenek és kivívják a fnökök elismerését is. De a valóságshow jelleg msor nem merül ki pusztán a munka elvégzésében, a fiataloknak gondoskodniuk kell saját lakhatásukról is. És mivel ugyanannyiért dolgoznak, mint a helybeliek, gyakran kell dönteniük a lakbér kifizetése és az étel megvásárlása között. Természetesen a sok nehézség konfliktusokhoz vezet a fiatalok között, hiszen egy trópusi országban mezítláb, éhesen és szomjasan dolgoznak a tz napon, valamint az otthon megszokott ételek mennyisége és minsége sem adatik meg nekik. Ezek a körülmények minden ember türelmét és erejét próbára tennék, nincs ez másképp a sorozatban szereplkkel sem. Például csirkét vágni egy olyan embernek, aki még életében nem látott él baromfit, valószínleg feledhetetlen élmény lehet. A sok nélkülözés és fáradság ellenére, a hat „szerencsés” viszonylag jól boldogul, és valamennyien rájönnek, milyen úton-módon tudnak eltölteni egy hetet a helyi lakosok életkörülményei között, hogyan tudják jobb eredmények elérésére késztetni a kiborulás szélén álló társukat és milyen trükkökkel tudják húzni az idt a lakbér kifizetésekor.


A legtöbb résztvev számára katartikus élményt jelent mindaz, ami velük történik, egyikük - egy fiatal lány – szavai bizonyítják ezt a legszembetnbben: „Itt megtanultam, mit jelent két szelet kenyér és egy tojás.” Sokuk számára átértékeldik a világ, a nap végén fáradtan, összehúzott szemöldökkel, üveges tekintettel maguk elé bámulva mesélnek a kamera eltt élményeikrl és arról, hogy mennyiben változtatta meg világnézetüket a munka a rizsföldön vagy a futószalag mellett egy harmadik világbeli gyárban, ahol sem beszélgetni sem felnézni nem szabad. A Luxuscikkek pokla c. sorozatot Magyarországon jelenleg is vetíti az említett csatorna, nem kés bekapcsolódni.

6,040,950 Huf / 19,550 Eur
7,647,750 Huf / 24,750 Eur
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetjével Hennel Ádám beszélgetett.
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
avatar
SzalaiGabor
-
2011.02.22. 23:29
16
Kvncsiv tett a cikk, az rdekel hogy mennyire valsan mutatja be a krlmnyeket, mivel ez mgiscsak egy reality ha jl rtem!
avatar
Athos
-
2011.02.17. 11:25
15
LosSantos: detto..
avatar
vicany
-
2011.02.17. 09:31
14
n mg nem lttam egy rszt sem, remlem lesz olyan vetts ami emberi idpontban lesz, ez az igazi valsg show !!!
avatar
LosSantos
-
2011.02.16. 16:42
13
Btor emberek akik ilyen msorba jelentkeznek! n biztos hogy nem brnm, meg azt is nehz lenne elviselni hogy tudom: n csak ideiglenesen vagyok ott, de azok az emberek lehet egsz letkben ott maradnak..
avatar
gabesz21
-
2011.02.15. 22:01
12
rdekes lehet!
avatar
Alex89
-
2011.02.15. 18:29
11
Ezekben az orszgokban nem bntetik a gyerek-, rabszolgamunkt? n minden ilyen gyrat bezratnk.
avatar
Tompi
-
2011.02.15. 14:15
10
Akkor ez egy reality msor tulajdonkppen? Van valami fdj is?
avatar
Balumsn
-
2011.02.14. 22:18
9
Csatlakozom, jo cikk! En egy adast lattam es konkrtan lehidaltam. Kissracoknak mindenfele kacatot kellett gyujtogetniuk a szemettelepeken es azokat tudtak eladni. Ezek kozt sok olyan volt ami mergezo, ok meg ott egettek el es belelegeztek :S nagyon kemeny!
avatar
PaulShark
-
2011.02.14. 17:26
8
Nagyon j cikk lett. Az tetszik, hogy ilyen mdon egyre naprakszebb a TM!

Amugy a vres krlmnyek kztt termelt luxuscikkek vilghoz tartozik a \"Vres gymntok\" cm film is szerintem... Az a Sierra Leone-i gymnt termels httervel foglalkozik. Br kiss hollywoodi a vge, mgis ts mozi...
avatar
Marci20
-
2011.02.14. 17:06
7
Durva... Sajnlom az ott dolgoz embereket.
avatar
volverin
-
2011.02.14. 14:49
6
Szrny hogy egyes orszgokban milyen rabszolgamunkval keresik emberek a kenyerket.
avatar
Barti33
-
2011.02.14. 12:20
5
Ez j lehet!
avatar
Andras74
-
2011.02.14. 09:52
4
n mr lttam pr rszt s nagyon j.
Vgre egy sorozat amely megmutatja hogy milyen let+munkakrlmnyek vannak 3. vilgbeli orszgokban.....
....s milyen az amikor valakinek fel kell hagyni egy megszokott (magas) letszinvonalat s utna boldogulni,tllni egy jval alacsonyabb letsznvonalon.....
avatar
lizzy
-
2011.02.14. 03:30
3
mg nem lttam, de ez izginek tnik.. rossz is belegondolni hogy a nagy cgek hol ksztik a termkeiket s kikkel :(
avatar
Blackjack
-
2011.02.13. 23:02
2
Na ezt megnzem, kszi.
avatar
Athos
-
2011.02.13. 20:55
1
Ez egy j sorozatnak tnik, meg fogom nzni!
Paul Smith 'Las Vegas' vlltska
A tavalyi nagy sikert aratott "Mini" kollekció után idén is egy újabb limitált szériával rukkolt el a Paul Smith, ezúttal Las Vegasra épült fel egy kollekció.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légier meglepetés csapást mért az iraki atomermre, megalakult a Music Television és az els Indiana Jones-film is mozikba került.