A BBC ltal fmjelzett sorozat
Vr, verejtk s luxus
16 hozzszls
Molnr Gergely    2011.02.13

A brit közszolgálati televízió, a BBC ismét bebizonyította, hogy saját gyártású dokumentumfilm sorozatai a verhetetlen kategóriába tartoznak. A szóban forgó sorozat nálunk, a Spektrum Tv-n Luxuscikkek pokla címen fut, eredeti címe azonban még beszédesebb: Blood, sweat and luxuries (Vér, verejték és luxus).


Bugyuta és ötlettelen valóságshow-k világát éljük, azonban a BBC megmutatja, hogy értelmesen is ki lehet használni a mfaj adta lehetségeket. A msor alapötlete rendkívül egyszer és éppen ezért nagyszer, hat fiatal felkerekedik az Egyesült Királyságból, hogy egy fejld országban él és dolgozó ember brébe bújjon. Csak abban térnek el a körülmények, hogy az adott ország nyelvének megfelel tolmács is jelen van a megterhel fizikai munka elvégzése során. Ugyanúgy és ugyanannyi fizetésért kell dolgozniuk a fels-középosztályhoz szokott fiataloknak, mint egy rizsföldön dolgozó munkásnak Thaiföldön, vagy egy drágak bányászatból megél embernek Madagaszkáron.

Meglehetsen érdekes látni a nyugati életszínvonalban felntt fiatalok viselkedését a 10-12 órás nyers rizs bezsákolása és az ehhez hasonló számukra szokatlan munka elvégzése közben. A hirtelen sokk után, mikor ráeszmélnek, hogy valójában hová is kerültek, a fiatalok eltéren – személyiségüknek megfelelen – reagálnak a történtekre. Van, aki elsírja magát a munka második órájában vagy nem hajlandó engedelmeskedni a durva stílusú munkafelügyel parancsainak, míg mások erejükön felül teljesítenek és kivívják a fnökök elismerését is. De a valóságshow jelleg msor nem merül ki pusztán a munka elvégzésében, a fiataloknak gondoskodniuk kell saját lakhatásukról is. És mivel ugyanannyiért dolgoznak, mint a helybeliek, gyakran kell dönteniük a lakbér kifizetése és az étel megvásárlása között. Természetesen a sok nehézség konfliktusokhoz vezet a fiatalok között, hiszen egy trópusi országban mezítláb, éhesen és szomjasan dolgoznak a tz napon, valamint az otthon megszokott ételek mennyisége és minsége sem adatik meg nekik. Ezek a körülmények minden ember türelmét és erejét próbára tennék, nincs ez másképp a sorozatban szereplkkel sem. Például csirkét vágni egy olyan embernek, aki még életében nem látott él baromfit, valószínleg feledhetetlen élmény lehet. A sok nélkülözés és fáradság ellenére, a hat „szerencsés” viszonylag jól boldogul, és valamennyien rájönnek, milyen úton-módon tudnak eltölteni egy hetet a helyi lakosok életkörülményei között, hogyan tudják jobb eredmények elérésére késztetni a kiborulás szélén álló társukat és milyen trükkökkel tudják húzni az idt a lakbér kifizetésekor.


A legtöbb résztvev számára katartikus élményt jelent mindaz, ami velük történik, egyikük - egy fiatal lány – szavai bizonyítják ezt a legszembetnbben: „Itt megtanultam, mit jelent két szelet kenyér és egy tojás.” Sokuk számára átértékeldik a világ, a nap végén fáradtan, összehúzott szemöldökkel, üveges tekintettel maguk elé bámulva mesélnek a kamera eltt élményeikrl és arról, hogy mennyiben változtatta meg világnézetüket a munka a rizsföldön vagy a futószalag mellett egy harmadik világbeli gyárban, ahol sem beszélgetni sem felnézni nem szabad. A Luxuscikkek pokla c. sorozatot Magyarországon jelenleg is vetíti az említett csatorna, nem kés bekapcsolódni.

A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Kristen Stewart megjelenését igen ers kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
avatar
SzalaiGabor
-
2011.02.22. 23:29
16
Kvncsiv tett a cikk, az rdekel hogy mennyire valsan mutatja be a krlmnyeket, mivel ez mgiscsak egy reality ha jl rtem!
avatar
Athos
-
2011.02.17. 11:25
15
LosSantos: detto..
avatar
vicany
-
2011.02.17. 09:31
14
n mg nem lttam egy rszt sem, remlem lesz olyan vetts ami emberi idpontban lesz, ez az igazi valsg show !!!
avatar
LosSantos
-
2011.02.16. 16:42
13
Btor emberek akik ilyen msorba jelentkeznek! n biztos hogy nem brnm, meg azt is nehz lenne elviselni hogy tudom: n csak ideiglenesen vagyok ott, de azok az emberek lehet egsz letkben ott maradnak..
avatar
gabesz21
-
2011.02.15. 22:01
12
rdekes lehet!
avatar
Alex89
-
2011.02.15. 18:29
11
Ezekben az orszgokban nem bntetik a gyerek-, rabszolgamunkt? n minden ilyen gyrat bezratnk.
avatar
Tompi
-
2011.02.15. 14:15
10
Akkor ez egy reality msor tulajdonkppen? Van valami fdj is?
avatar
Balumsn
-
2011.02.14. 22:18
9
Csatlakozom, jo cikk! En egy adast lattam es konkrtan lehidaltam. Kissracoknak mindenfele kacatot kellett gyujtogetniuk a szemettelepeken es azokat tudtak eladni. Ezek kozt sok olyan volt ami mergezo, ok meg ott egettek el es belelegeztek :S nagyon kemeny!
avatar
PaulShark
-
2011.02.14. 17:26
8
Nagyon j cikk lett. Az tetszik, hogy ilyen mdon egyre naprakszebb a TM!

Amugy a vres krlmnyek kztt termelt luxuscikkek vilghoz tartozik a \"Vres gymntok\" cm film is szerintem... Az a Sierra Leone-i gymnt termels httervel foglalkozik. Br kiss hollywoodi a vge, mgis ts mozi...
avatar
Marci20
-
2011.02.14. 17:06
7
Durva... Sajnlom az ott dolgoz embereket.
avatar
volverin
-
2011.02.14. 14:49
6
Szrny hogy egyes orszgokban milyen rabszolgamunkval keresik emberek a kenyerket.
avatar
Barti33
-
2011.02.14. 12:20
5
Ez j lehet!
avatar
Andras74
-
2011.02.14. 09:52
4
n mr lttam pr rszt s nagyon j.
Vgre egy sorozat amely megmutatja hogy milyen let+munkakrlmnyek vannak 3. vilgbeli orszgokban.....
....s milyen az amikor valakinek fel kell hagyni egy megszokott (magas) letszinvonalat s utna boldogulni,tllni egy jval alacsonyabb letsznvonalon.....
avatar
lizzy
-
2011.02.14. 03:30
3
mg nem lttam, de ez izginek tnik.. rossz is belegondolni hogy a nagy cgek hol ksztik a termkeiket s kikkel :(
avatar
Blackjack
-
2011.02.13. 23:02
2
Na ezt megnzem, kszi.
avatar
Athos
-
2011.02.13. 20:55
1
Ez egy j sorozatnak tnik, meg fogom nzni!
Ralph Lauren plk tbbfle sznben
Ralph Lauren pólót szeretnél vásárolni, de itthon egyáltalán nem találsz? Gyakori probléma, de az internetes vásárlás lehetsége ezt is megoldja.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.