ŕjabb gyűzelem a globalizŠciů szŠmŠra
ZŲld utat apott a CETA
MTI/TM    2016.11.01    0 hozzŠszůlŠs

Megszavazta az Eur√≥pai Uni√≥ √©s Kanada k√∂z√∂tt k√∂tendű szabadkereskedelmi egyezm√©ny (CETA) t√°mogat√°s√°t a vallon parlament p√©nteken.

Paul Magnette vallon korm√°nyfű bejelent√©se szerint a Belgium francia nyelvŻ r√©gi√≥j√°nak parlamentje 58 igen √©s 5 elutas√≠t√≥ szavazat√°val felhatalmazta a belga sz√∂vets√©gi korm√°nyt az uni√≥ √©s Kanada k√∂z√∂tt tervezett szabadkereskedelmi egyezm√©ny al√°√≠r√°s√°ra.

Fotů: DPA
Fotů: DPA

A szabadkereskedelmi meg√°llapod√°st eredetileg a cs√ľt√∂rt√∂kre tervezett EU-Kanada cs√ļcs√©rtekezleten √≠rt√°k volna al√°, a belgiumi Vall√≥nia tartom√°ny hetekig tart√≥ vonakod√°sa miatt azonban a belga sz√∂vets√©gi korm√°nynak nem volt meg a felhatalmaz√°sa az egyezm√©ny al√°√≠r√°s√°ra, ez√©rt a tal√°lkoz√≥t lemondt√°k. A vallon r√©gi√≥ vezet√©se fűk√©nt az egyezm√©nyben szereplű jogorvoslati mechanizmus miatt nem j√°rult hozz√° a CETA al√°√≠r√°s√°hoz, mert √ļgy v√©lte, az lehetűs√©get ad arra, hogy a nagyv√°llalatok kikezdj√©k az uni√≥s √©s a belga jogszab√°lyi elű√≠r√°sokat, k√∂rnyezetv√©delmi, eg√©szs√©g√ľgyi, munkav√©delmi, munkajogi norm√°kat.

A belga region√°lis korm√°nyzat v√©g√ľl cs√ľt√∂rt√∂k√∂n meg√°llapodott a br√ľsszeli k√∂zponti korm√°nnyal az al√°√≠r√°s felt√©teleirűl. Paul Magnette az egyezs√©get k√∂vetűen hangs√ļlyozta, "Vall√≥nia rendk√≠v√ľl boldog, hogy meghallgatt√°k a k√∂vetel√©seinket".

Az Eur√≥pai Uni√≥ m√°sik huszonh√©t tag√°llama m√°r kor√°bban is k√©sz volt al√°√≠rni a szabadkereskedelmi meg√°llapod√°st, ahogyan a belga sz√∂vets√©gi korm√°ny is, ut√≥bbinak azonban az orsz√°g √°llamberendezked√©se miatt sz√ľks√©ge volt Vall√≥nia beleegyez√©s√©re is. Sokan azzal v√°dolt√°k a vallon vezet√©st, hogy belpolitikai c√©lokra haszn√°lja fel a v√©t√≥jog√°t.

A CETA a v√°rakoz√°sok szerint a v√°mok, illetve a gazdas√°gi kapcsolatok tov√°bbi m√©ly√≠t√©s√©t h√°tr√°ltat√≥ m√°s akad√°lyok lebont√°sa r√©v√©n elűseg√≠ten√© a n√∂veked√©st √©s a munkahelyteremt√©st az Eur√≥pai Uni√≥ban √©s Kanad√°ban is. Az ellenzűk szerint ugyanakkor az egyezm√©ny √°ltal√°nos deregul√°ci√≥t von majd maga ut√°n √©s korl√°tozza a nemzeti korm√°nyok mozg√°ster√©t.

Szak√©rtűk att√≥l tartottak, hogy a CETA kudarca ellehetetlen√≠tette volna az Egyes√ľlt √Āllamokkal, illetve Jap√°nnal k√©sz√ľlű uni√≥s szabadkereskedelmi meg√°llapod√°st.

A szabadkereskedelem √©s a globaliz√°ci√≥ sz√°zmilli√≥kat v√©delmezett meg az √©hez√©stűl √©s a szeg√©nys√©gtűl, az emberis√©get pedig az ellent√©tek uralkod√≥v√° v√°l√°s√°t√≥l - jelentette ki Donald Tusk, az Eur√≥pai Tan√°cs eln√∂ke az Eur√≥pai Uni√≥ √©s Kanada k√∂z√∂tt l√©trej√∂tt szabadkereskedelmi egyezm√©ny (CETA) al√°√≠r√°s√°val z√°rult br√ľsszeli cs√ļcstal√°lkoz√≥t k√∂vetűen vas√°rnap.

Fotů: Reuters
Fotů: Reuters

Tusk hangs√ļlyozta, a szabadkereskedelem hi√°nya elszigetelts√©ghez √©s protekcionizmushoz, majd pedig nemzeti egoizmushoz vezet √©s erűszakos ellent√©teket eredm√©nyezhet. "Meg kell √©rtetni az emberekkel, hogy meg√°llapod√°s az ű √©rdekeiket szolg√°lja √©s nem kiz√°r√≥lag a v√°llalatok√©t" - fogalmazott. A nehezen l√©trej√∂tt meg√°llapod√°s azt mutatja, hogy a nyugati orsz√°gok √∂sszetart√°s√°nak felboml√°sa nem lehet k√∂vetendű ir√°ny - tette hozz√° az uni√≥s tan√°cs eln√∂ke.

Elmondta, az Eur√≥pai Uni√≥ √©s Kanada √°ltal ugyancsak vas√°rnap al√°√≠rt partners√©gi meg√°llapod√°s kisz√©les√≠ti √©s megerűs√≠ti a k√ľl-, a biztons√°g- √©s v√©delmi-, valamint az energia- √©s kl√≠mapolitikai k√∂z√∂s strat√©gi√°t.

Justin Trudeau kanadai minisztereln√∂k kijelentette, a t√∂rt√©nelmi jelentűs√©gŻ meg√°llapod√°s az al√°√≠r√≥ orsz√°gok valamennyi polg√°r√°nak jobb j√∂vűt biztos√≠t.

Az egyezm√©ny legal√°bb 20 sz√°zal√©kkal n√∂veli meg a partnerorsz√°gok kereskedelm√©t √©s doll√°r-milli√°rdokkal j√°rul hozz√° gazdas√°gukhoz. Emellett sz√©lesebb piaci hozz√°f√©r√©st √©s nagyobb gazdas√°gi fejlűd√©st biztos√≠t, valamint serkenti a munkahelyteremt√©st - tette hozz√°.

Jean-Claude Juncker, az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke elmondta, a hosszan elny√ļl√≥ t√°rgyal√°sokat k√∂vetűen az uni√≥s tag√°llamok √©rz√©kenys√©g√©t kezelű szabadkereskedelmi meg√°llapod√°s v√©g√ľl megnyitja a kanadai szolg√°ltat√°sok piac√°t az eur√≥pai v√°llalatok elűtt √©s befektet√©sre √∂szt√∂n√∂z.

Az egyezm√©ny l√©trej√∂tte p√©ldak√©nt szolg√°l majd a t√∂bbi, mintegy h√ļsz megegyez√©sre v√°r√≥ szabadkereskedelmi √©s politikai meg√°llapod√°s sz√°m√°ra is - tette hozz√°. Federica Mogherini, az EU k√ľl- √©s biztons√°gpolitikai fűk√©pviselűje fontos l√©p√©snek nevezte az egyezm√©ny al√°√≠r√°s√°t, amely seg√≠ti √©s fellend√≠ti az eur√≥pai √©s a kanadai gazdas√°got.

A kereskedelem leegyszerŻs√∂dik, a v√°llalatok √ļjabb piacokat pr√≥b√°lhatnak ki √©s munkahelyeket teremthet a felesleges k√∂lts√©gek lefarag√°sa, az egym√°st √°tfedű b√ľrokr√°cia megszŻn√©se √°ltal - mondta a fűk√©pviselű. Martin Schulz, az Eur√≥pai Parlament eln√∂ke vas√°rnapi k√∂zlem√©ny√©ben hangs√ļlyozta, hogy a Kanad√°val megk√∂t√∂tt meg√°llapod√°s egy j√≥, modern, √©s elűremutat√≥ egy√ľttmŻk√∂d√©s kezdete, eloszlatva az elűzetesen hangoztatott aggodalmakat.

"Az uni√≥ nem ford√≠that h√°tat a vil√°gnak" - fogalmazott. Eur√≥pa elk√∂telezett amellett, hogy √©rt√©keinek megűrz√©se mellett egy√ľttmŻk√∂dj√∂n partnereivel √ļj lehetűs√©geket teremtve polg√°rai, valamint v√°llalatai sz√°m√°ra - mondta a parlamenti eln√∂k.

Az egyezm√©ny vas√°rnapi al√°√≠r√°s√°t k√©sleltette, hogy a kanadai minisztereln√∂k rep√ľlűg√©pe a reggeli felsz√°ll√°st k√∂vetűen technikai okok miatt visszafordult az ottawai rep√ľlűt√©rre. Justin Trudeau √©s k√≠s√©rete csak m√°sf√©l √≥r√°val ezt k√∂vetűen tudott √ļjb√≥l elindulni Br√ľsszelbe a meg√°llapod√°s v√©gleges√≠t√©s√©re.

Hosszas egyeztet√©st k√∂vetűen szombaton az Eur√≥pai Uni√≥ mind a 28 tag√°llama j√≥v√°hagyta a Kanad√°val k√∂tendű szabadkereskedelmi egyezm√©nyt alkot√≥ dokumentumok √∂sszess√©g√©t. Az egyezm√©ny elfogad√°s√°t k√©t h√©tig feltart√≥ztatta Belgium francia nyelvŻ r√©gi√≥ja, Vall√≥nia parlamentje. P√©nteken ez a test√ľlet is meg√°llapodott, szombaton pedig szavazatt√∂bbs√©ggel megadta t√°mogat√°s√°t a belga sz√∂vets√©gi korm√°nynak, hogy al√°√≠rja a meg√°llapod√°st, miut√°n garanci√°kat kapott az agg√°lyait illetűen.

Az Eur√≥pai Uni√≥ huszonh√©t tag√°llama m√°r kor√°bban is k√©sz volt al√°√≠rni a szabadkereskedelmi meg√°llapod√°st, ahogyan a belga sz√∂vets√©gi korm√°ny is, ut√≥bbinak azonban az orsz√°g √°llamberendezked√©se miatt sz√ľks√©ge volt Vall√≥nia beleegyez√©s√©re.

A CETA a v√°rakoz√°sok szerint a v√°mok, illetve a gazdas√°gi kapcsolatok tov√°bbi m√©ly√≠t√©s√©t h√°tr√°ltat√≥ m√°s akad√°lyok lebont√°sa r√©v√©n elűseg√≠ti a n√∂veked√©st √©s a munkahelyteremt√©st az Eur√≥pai Uni√≥ban √©s Kanad√°ban is. Az ellenzűk szerint ugyanakkor az egyezm√©ny √°ltal√°nos deregul√°ci√≥t von majd maga ut√°n, √©s korl√°tozza a nemzeti korm√°nyok mozg√°ster√©t.

GyťmŠntmintŠs Dolce&Gabbana ing
"A fekete mindig menű" - nem csak órákra igaz ez az állítás, hanem ingekre is.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
A folyamatosan ki√ļjul√≥ izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy √ļjabb fordul√≥ponthoz √©rkezett, k√∂zben Michael Jackson Thriller c√≠mŻ albuma vil√°gsikert √©rt el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.