Trendmagazin

1980 – A kultúra évtizedének kezdete

Mi minden történt 1980-ban?

2011.06.26 | Kirschner Dávid

Amikor mindenki két számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a férfiak nagy részének is nőies frizurája volt, amikor a közhasználatban levő néhány mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dúlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma. Akkoriban nyerte el sok nemzet a politikai szabadságát, és akkoriban indultak el a mai világunkat meghatározó folyamatok. Most induló cikksorozatunk a nyolcvanas évek fő eseményeivel foglalkozik, és elsősorban a kulturális mérföldkövekkel.


A nyolcvanas évek, mint korszak, mára fogalommá vált. Minden bizonnyal ez összefügg az akkoriban született, évtizedek óta nagy hatású zenei-, és filmes alkotásokkal, és az évtized jellegzetes divatjával, stílusjegyeivel, amik az elmúlt években elkezdtek visszaszivárogni a mindennapokba, miközben az uniszex divatot megteremtő Calvin Klein, és a klasszikus Ralph Lauren egyre feljebb törtek a divat élbolyában. A korszak meghatározó divatkellékei a Ray Ban által gyártott pilóta napszemüveg, a farmerkabát, a bőrruházat, a pasztell színek, a pilóta dzseki, a boka-, és lábmelegítő. Az évtized egyébként a „legszaporább” tíz év a történelemben – sosem születtek ennyien a világon, mint a nyolcvanas években. 1980-ban még javában dúlt a hidegháború, ebben az évben alakult ki a szovjet-afgán konfliktus is, amikor az amerikaiak még az oroszokkal szembeni politikájuk miatt, az afgánokat támogatták, ma már igen más a helyzet... Zimbabwe ebben az évben vált függetlenné az Egyesült Királyságtól, és ebben az éveben vált amerikai elnökké a korábban színészként ismert Ronald Reagan, és szintén 1980-ban halt meg a hírhedt jugoszláv diktátor, Tito.

Ebben az évben, december 8-án vesztettet életét egy merényletben a talán leghíresebb Beatle, John Lennon, amikor egyik rajongója, Mark David Chapman hátulról lelőtte – megdöbbentő, hogy a gyilkosság előtt nem sokkal adott neki autogramot Lennon. Dacára a tragédiáknak, ez az év egy erős kulturális robbanást hozott. A hetvenes évekkel szembehelyezkedve, az anti-diszkó mozgalom szellemében a billentyűs hangszerek, a dobgépek és a szintetizátorok használata jellemzi. Az évtized meghatározó stílusa a hard rock, a heavy metal, és a glam metal voltak, miközben az éppen megalakuló (1981) MTV nagyban hozzájárult a zeneipar fellendüléséhez. A korai nyolcvanas években alakult ki a house zenei stílus Chicagoban, elsősorban afro-, és latin amerikai, valamint meleg közösségekben volt népszerű.


Szintén az évtized elején alakult ki, a mai, szélsőségesen viselkedő punk-, és rockbandák stílusgyökerét jelentő crossover thrash, aminek a lényegét a bandák kegyetlen, és visszataszító nevében lehet tetten érni. Ebben az évben halt meg az AC/DC énekese, Bon Scott, mert belefulladt a saját hányadékába, mégis, a júliusban megjelent 'Back in Black' című albumuk minden idők legtöbb példányban értékesített zenekari albuma lett. Ez év áprilisában fejezték be a Grease Brodway-i musicalt, ami a 3388 előadásával minden idők leghosszabb ideig játszott előadása. Decemberben feloszlik a híres Led Zeppelin a dobos, John Bonham halála miatt. 1980 legnagyobb slágerei többek közt Michael Jackson 'Rock with you' című dala, a Pink Floyd 'Another Brick in the Wall' című dala, Diana Ross 'Upside down' című produkciója, vagy a 'Funky town'  a Lipps Inc előadásában. Blondie adta elő az év egyik legsikeresebb dalát, a 'Call me'-t. A korszak meghatározó rock bandái a Judas Priest, a Black Sabbath, vagy az Iron Maiden. A heavy metal énekesek egyébként a hosszú frizurájukkal befolyásolták a férfiak hajviseletének divatját is.

Itthon ezalatt januárban a Magyar Televízión elindult a Pulzus című zenei műsor, ahol beszélgetéseket is folytattak a műsorban szereplő zenészekkel. A műsorvezetők Vágó István, és Sztevanovity Dusán voltak. Párhuzamosan Zenebutik címmel indult zenei műsör, Juhász Előd vezetésével. Ebben keveredtek a komoly- és könnyűzenei alkotások, és a műsor 2002. januárjáig összesen 266 adást élt meg.


1980-ban készült el a modern kor legnagyobb hatású filmes sorozatának második darabja, 'A Birodalom visszavág' . A három évvel korábban megjelent 'Új remény' örökre megváltoztatta a filmvilágot, és szubkultúrát teremtett. A Birodalom visszavág eleinte vegyes fogadtatásban részesült, mára a Star Wars saga legnépszerűbb epizódja, és az 538 millió dolláros bevétellel minden idők tizenkettedik legtöbbet hozó filmjévé vált. Mellesleg az egyik legismertebb filmes idézet is ebben a filmben hangzik el, Darth Vader szájából: „Én vagyok az apád.” Az év sikeres filmjei az abszurd humorral operáló 'Airplane!', a Kék lagúna, vagy éppen a Blues Brothers. Robert De Niro ebben az évben nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar díjat Scorsese, a 'Dühöngő bika' című filmben nyújtott alakításáért.

A nyolcvanas években alakult ki a fantasy, a horror műfajt pedig megújította, ennek gyümölcse az azóta kultfilmmé vált 'Péntek 13.'. A posztapokaliptikus filmek őse, a Mad Max is ekkor került a mozikba, a Christopher Reeve főszereplésével készült klasszikus Superman-sorozat második epizódjával együtt, csakúgy, mint Brian De Palma 'Gyilkossághoz öltözve' című filmje. A film, a zene, és rajtuk keresztül a divat fő népszerűsítő eszköze a nyolcvanas évek elején elindult kábeltelevíziós szolgáltatás lett.