Trendmagazin

1982 – Thriller és E.T.

Egy konfliktusos évben

2011.07.15 | Kirschner Dávid

A folyamatosan kiújuló izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy újabb fordulóponthoz érkezett, és kirobbant a Libanoni háború. Ez valójában egy reakciós csapás volt Izrael részéről a Libanonból kiinduló gerillaakciók megakadályozására. A PFSZ elleni támadás meggyengítette a szervezetet, és távosára kényszerítette a Bejrútban tartózkodó fegyveres csoportokat. Tavasszal Argentína és Nagy Britannia került fegyveres konfliktusba (ez a Falkland-szigeteki háború), mert a dél-amerikai ország a belső feszültségeket egy, a nemzetet egységesítő törekvéssel kívánta megoldani. Eközben Mexikó az éppen kialakult hitelpiaci válsággal küzdött. Kanada április 17-én elérte a hivatalos függetlenségét az Egyesült Királyságtól, és megszületett a II. Erzsébet által is aláírt új alkotmány, bár a névleges államfő a királynő maradt. Novemberben elhunyt a Szovjetuniót 1964 óta vezető Leonyid Brezsnyev, akit nagy ceremónia keretében temettek el. A hidegháború intenzív űrprogramjai tovább folytatódtak, a szovjet Szaljut 6- ost a Szaljut 7 váltotta fel az űrben. Megszületett a BMW egyik legjobb konstrukciója, a népszerű E30-as sorozatszámú 3-as BMW , aminek gyártása egészen 1994-ig folytatódott.


Ekkoriban történt, hogy egy koncerten Ozzy Osbourne állítólag leharapta egy élő denevér fejét de az a videofelvételeken nem tűnik élőnek. Az év során több botránya is volt, például amikor letartóztatták amiatt, hogy egy koncerten a közönség közé vizelt. Az R & B előadó Teddy Pendergrass deréktól lefelé lebénul egy autóbalesetben. 1982 jelentette Madonna felfelé ívelő karrierjének kezdetét, amikor is egyszerre készített felvételt a Warner Bros. Records-al és a Sire Records-al. Az év kétségtelenül legmeghatározóbb zenei „bumm”-ja Michael Jackson 'Thriller' című albuma. A november 30-án megjelent lemez a világszerte eladott 104 millió példánnyal minden idők legsikeresebb szólólemeze lett. Nem is csoda, hiszen az album címadó dala, a Thriller korszakot alkotott. A dal klippjéból készült egy rövidebb, és egy hosszabb változat. A korong több dala is, mint a 'Beat it' , vagy a 'Billie Jean' maradandóan változtatták meg a zeneipart. Michael Jackson ekkor olvadt össze a nyolcvanas évekkel, és vált örökre az évtized ikonjává.


Az év egyik nagy slágere a Rocky III betétdala, a Survivor 'Eye of the tiger' című produkciója volt. Joan Jett és a Blackhearts adta elő az 'I Love Rock 'n Roll' örök slágert, a The Human league pedig a 'Dont't you want me' című számot, Olivia Newton- John 'Physical' című dala szintén óriási siker volt. Az év slágerei közé sorolható Madonna 'Burning up' [LINK: http:/ /www.youtube.com/watch?v=pufec0Hps00 ] című dala, de Phil Collins 'You Can't Hurry Love' című száma már klasszikus dallam. Tíz évnyi fennállása után, 1982-ben feloszlott a világ leghíresebb svéd zenekara, az ABBA. Ez eleinte szünetnek indult, és elhúzódása miatt jelentette az együttes végét.


1982 többek közt Antonio Banderas, Whoopi Goldberg, Eddie Muprhy és Hugh Grant filmes karrierjének elindulását hozta el, és ekkor debütált a még gyermek Angelina Jolie, amikor apjával, Jon Voight-al szerepelt egy filmben. Az év legjelentősebb, és egyben legtöbb bevételt hozó mozija Spielberg, 'E.T., a földönkívüli' című filmje lett, összesen 793 millió dollárt hozott, és egyben elnyerte a Golden Globe-on a legjobb film díját. Érdekesség, hogy a filmekben elhelyezett bújtatott reklámot az E.T.-től számítják, mivel a főszereplő kisfiú a Reese's Pieces nevű édesség segítségével kezdett kommunikálni a földönkívülivel. 2010-ben készült el a remake-je az eredetileg 1982-es Tron című filmnek. A korábbi film az akkori modern technikával készült, a mostani verzión keresztül pedig nyomon követhető a technikai fejlődés. A sci-fi hullám termelte ki a 'Szárnyas fejvadász' című Philip K. Dick-adaptációt is. A Ridley Scott által rendezett film annak ellenére, hogy megannyi technikai újítást alkalmazott, és az általa teremtett hangulatvilág sok utánzót vonzott azóta is, nem a legjobb fogadtatásban részesült, mára mégis kultfilm lett. Külön érdekesség, hogy a filmben idegen nyelven beszélő egyik karakter, az eredeti változatban magyarul káromkodik. A filmiparban elindult a fantasy műfaj erősödése, ennek terméke volt az akkor még kevésbé ismert Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült 'Conan, a barbár'.


A még ki nem hevert vietnami háború által generált belső feszültségeket dolgozta fel David Morrell 'Első vér' című könyve, aminek a Rambo című film az adaptációja. A Sylvester Stallone által alakított karakter az első megkeseredett vietnami veterán a vásznon. Az amerikai televízióban 1982. szeptember 26-án indult el a híres Knight Rider című, összesen 90 epizódos sorozat, David Hasselhoff főszereplésével. A sorozat emblematikus „szereplője” egy Pontiac Firebird Trans Am, aki egy mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép, és Michael Knight segítője.