Trendmagazin

1983 – Létrejött az Internet

Mi történt 1983-ban?

2011.07.29 | Kirschner Dávid

A libanoni polgárháború ideje alatt a nyugati erők is veszteségeket szenvedtek. Az Iszlám Dzsihád által elkövetett merényletben 299 amerikai és francia katona veszítette életét. Eközben Argentínában a katonai diktatúrát a demokrácia váltja fel. Amerika vezetésével végbement a grenadai hadművelet, aminek során az átmeneti forradalmi kormányt megbuktatták, mégis vitatott Amerika szerepe, és szándékainak tisztasága.

A nyolcvanas évek eleji pusztító időjárási viszontagságokat az 1982-83-ban dúló El Niño okozta, emellett több földrengést is eredményezett a dél-amerikai térségben. Szeptember elsején az oroszok lelőttek egy Korean Air Lines Flight 007-est, így a rajta utazó 269 személy mind életét vesztette, köztük az Egyesült Államok Kongresszusának egy tagja is. Az eset indítékai máig nem világosak, de fokozták a szovjet- ellenességet. Többen az USA elleni provokációnak titulálják, de tény, hogy a szovjetek eleinte tagadták a történteket. Hazánkban eközben kibocsájtották az 1000 forintos bakjegyet március 25- én. Nemzetközi botrányt kavart, hogy november 5–én, a Szépművészeti Múzeumból hét nagy értékű festményt elraboltak, többek közt Raffaello „Eszterházi Madonna” című alkotását.


1983- ban az autóiparban is változás állt be: a Ford tervező csapata elkezdte forradalmasítani a meglévő autómodelleket egy új filozófia, az úgynevezett "Aero" jegyében, hogy a kerekded formák által az autók légellenállása csökkenjen, az aerodinamikai mutatóik pedig javuljanak. A Thunderbird egyike volt az első autóknak, amelyek megkapták a módosításokat, és azonnali siker lett belőle. A számítástechnikai piacon az Apple II-t felváltotta a III-as, ami nem bizonyult sikeres ötletnek. Viszont ugyanebben az évben kiadták a Steve Jobs lányáról elnevezett Lisa-t, ami már grafikus felhasználói felülettel rendelkezett. A számítástechnika mai arculata is 1983-ban alapozódott meg, amikor az ARPANET hivatalosan átállt az Internet Protocol használatára, így létrejött az Internet. A szórakoztató ipar elkezdett fordulatot venni azzal, hogy a Gallup januártól elkezdte fokozatosan lecserélni az eladási naplókat elektronikus terminálokra: ezeken gyűjtötték az információkat az eladásokról.

Az Egyesült Államokba érkező Puerto Rico-i formációt, a Menudo-t több ezer sikoltozó lány fogadja, akik hat telt házas koncertet adtak New Yorkban. Jackson Thriller című albuma jóval a kiadása után is, még mindig a listákon szerepel. Májusban, az NBC csatorna Motown 25 Special című adásában Michael Jackson a Billie Jean előadása közben bemutatja az azóta kultikussá vált moonwalkot. Július 27-én a Warner Bros. Kiadó bocsájtja ki Madonna első albumát, a 'Madonna'-t.


A Csillagok háborújában Leiát alakító Carrie Fisher hozzáment az énekes-dalszerző Paul Simon-hoz. Szeptemberben az MTV egyik műsorában a Kiss tagok először mutatkoztak smink nélkül. Az év nagy slágere a Billie Jean mellett, a direkt nőies külsejű, homoszexuális Boy George vezette formáció, a Culture Club 'Carma chameleon' című dala volt. Az 1983-ban megjelent Flashdance című zenés film betétdalát Irene Cara énekelte, 'What a feeling' címmel, de toplistás volt '83-ban David Bowie 'Let's dance' című száma, vagy a máig klasszikus sláger, az 'Every breath you take' a The Police előadásában. Rod Stewart 'Baby Jane' című száma, a 'Gimme all your lovin' az emblematikus ZZ Top előadásában, a 'Moonlight Shadow'  Mike Oldfield-től, mind-mind slágerek voltak. Az univerzális Herbie Hancock teljesen elektronikus dallal jött ki, 'Rockit' címmel. 1983-ban indult útjára a modern rock egyik kiemelkedő képviselője, a Red Hot Chilli Peppers. Magyarországon bemutatták az István, a király című rockoperát, Szörényi Levente zenéjével. A rockopera célja a magyar nemzeti öntudat megerősítése volt, hatásai között említhetjük a hazai pogány gyökerek iránti érdeklődés megnövekedését, és egyéb vallási hatásokat.

1983-ban megjelent a Csillagok háborúja sorozat hatodik epizódja, A Jedi visszatér címmel. A Star Wars őrület ekkor már évek óta dúlt, nem volt kérdés az anyagi siker (475 millió dollár), de a kritikusok szerint az eredeti trilógia leggyengébb darabja. Ez volt az első film, amelyben THX technológiát alkalmaztak, és egészen 1998-ig nem jelent meg újabb Star Wars mozi.


Ebben az évben jelent meg Brian De Palma rendezésében az Oliver Stone forgatókönyvéből készült 'A sebhelyes arcú' című ma már klasszikus maffiózó-film, amiben Al Pacino emlékezetesen alakítja Tony Montana-t. Bár a kubai drogbáró felemelkedését és bukását bemutató filmet vegyesen fogadták, a tanulság és az egyedi hangulatvilág kultuszfilmmé tette De Palma alkotását.

Más, kulturális szempontból érdekes alkotások is megjelentek ebben az évben, mint például a képregény adaptáció, Superman harmadik része, Christopher Reeve-el, vagy a 'Szombat esti láz' folytatása, az 'Életben maradni', amiben ugyancsak John Travolta játszotta a főszerepet.