Trendmagazin

1984 – Mozikba került a Terminator

Mi történt 1984-ben?

2011.08.08 | Kirschner Dávid

A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett. Decemberben az indiai Bhopál közelében egy rovarirtószereket gyártó vállalat 40 tonnányi metil-izocianát nevű gázt bocsátott ki, és így háromezer ember azonnali halálát okozta. Később még közel húsz-ezer ember halt bele a mérgezésbe.

Még ebben az évben az IRA gyilkosságot kísérelt meg a „vas lady”, Margaret Thatcher ellen, de szerencsére nem jártak sikerrel. Viszont Indira Gandhi, az indiai miniszterelnök-asszony elleni merényletben a politikus asszony életét veszítette, amikor saját testőrei támadtak rá október 31- én. Az 1974-ben kirobban etióp polgárháború egyik borzasztó szakaszához érkezett: az államot vezető marxista Derg nevű szervezet vezetése alatt hatalmas éhínség tombolt az országban. A '86-ig tartó éhségben egymillió ember veszítette életét.


Itthon eközben jelentős eseménynek számított, hogy áprilisban a Nyugati téren (akkor még Marx tér) átadták a Skála Metro áruházat, ahol az akkori viszonyoknak megfelelően lehetett kapni „mindent”.

Az év egyik vezető bulvár híre volt, hogy Michael Jackson haja egy Pepsi reklám forgatása során a felgyulladó tűzijátéktól kigyulladt, és a fejbőre is megsérült. Bár mindezt videóra is rögzítették, a felvétel csupán a zenész halála után, 2009 nyarán lett nyilvánosságra hozva a US Weekly honlapján. Ennek ellenére egy hónappal az eset után összesen nyolc Grammy-díjat nyert a tizenkét jelöléséből, egyben rekordot is döntve. Annak ellenére, hogy a BBC betiltotta, a Frankie Goes To Hollywood 'Relax' című dala hetekig vezette a toplistákat, és összesen negyvenkét hétig volt a Top40-ben, így az év egyik legnagyobb slágere lett. Ebben az évben vette feleségül Elthon John a hangmérnökét, Renate Blauel-t. Miután nem kellett titkolni másságát, Elton négy és fél év után, közös megegyezéssel elvált a nőtől. Sing március elsején egy utolsó koncertet játszott a The Police-al.


Az évtized egyik híres énekesét, a négy oktávos Marvin Gaye-t apja egy veszekedés során lelőtte. Augusztusban elindult az Iron Maiden World Slavery Tour nevű turnéja – ez volt az első alkalom, hogy egy nyugati zenekar egy teljes turnét csinált a Vasfüggöny mögött. Szeptember elsején indult el a világ második zenei csatornája, a kanadai MuchMusic, ami a zene mellett az ifjúsági kultúra sugárzását tűzte ki zászlajára. Szintén szeptemberben megtartották az első MTC Music Awards-t, ahol Herbie Hancock nyerte a legtöbb díjat, és Madonna nagy port kavart ellentmondásos előadásával, amikor elénekelte a 'Like a virgin' című dalát. Ekkoriban indult meg a CD-k amerikai gyártása egy Indiana-i gyárban, a lemezeket korábban Japánból importálták. Bruce Springsteen 'Born in the USA' című lemeze volt az első album, amit CD-n adtak ki. Nem titkoltan az MTV-vel akart versenyezni az éppen megalakuló Turner Broadcasting System, ami videó klippek sugárzását indította el.

Novemberben Michael Jackson is kapott egy csillagot a Hírességek útján, Hollywoodban. Mindössze három percet töltött csak el a helyszínen, mert a több ezer rajongó már egymást is veszélyeztette. Az év legnagyobb slágere a vak Stevie Wonder szerelmes dala, az 'I Just Called To Say I Love You', és a Wham! örök slágere, a 'Wake me up before you go go' és egy másik daluk, a 'Careless whisper'. A kor nagy lázadója, a fiatal Cyndi Lauper 'Girls Just Want To Have Fun' című dala a fiatalok körében óriási siker volt. Az év legnépszerűbb számai például, a hazánkban a Megasztár óta még kultikusabb Alphaville-dal, a 'Big in Japan', az amerikai öntudatot erősítő 'Borin in the USA' Bruce Springsteen-től, a Miami sound machine 'Dr beat' című dala. A népszerű Cars 'Drive', vagy a Queen-től a 'Radio ga ga' című számok mind-mind slágerek voltak.

Tina Turner pedig rövid kihagyás után visszatért, méghozzá a sikeres 'What's Love Got to Do with It' című kislemezzel. 1984-ben rögzítette Laura Branigan híres 'Self control' című diszkó számát. Ebben az évben született meg hazánkban a KFT slágere, az 'Afrika' , melyet a zenekar a Pulzus című televíziós műsorban adtak elő. Szintén a Pulzusban lépett fel gyakran az R-GO, például a 'Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyú'  dalukkal.


1984-ben jelent meg George Orwell '1984' című utópiájának filmadaptációja, és külön érdekesség, hogy az Apple a regény által bemutatott elnyomott világból történő kiszabadulással hozta összefüggésbe megjelenő új számítógépüket a Macintosht. Az év legnagyobb alkotásai mégis a digitális trükköket felvonultató Szellemirtók, aminek a betétdala is nagy sláger lett, vagy az Indiana Jones sorozat következő része, a 'Végzet temploma', és a még alig ismert Eddie Murphy főszereplésével készült Beverly Hills-i zsaru, ami 317 millió dollárt hozott, a szintetizátort használó betétdala szintén klasszikussá vált azóta.

De más híres filmek is készültek ebben az évben, mint a Rendőr Akadémia, vagy a Smaragd románca, és a Karate kölyök. Ebben az évben készült el a filmtörténet talán legbotrányosabb alkotása, az olasz Cannibal holocaust. A sokkoló, kegyetlen képsorok láttán a filmrendezőt gyilkosság vádjával tíz napra börtönbe csukták, mert a filmen bemutatott kivégzések annyira élethűnek tűntek, a filmet pedig rengeteg országban be is tiltották. A horror műfaj utánpótlásaként nem csak a Péntek 13. újabb része, hanem az azóta kultikussá vált Rémálom az Elm utcában című groteszk, mitikus horror is elkészült. Főgonosza, Freddy Krueger a mozizás egyik szimbolikus alakja lett.


A közel négyórás, gigantikus Sergio Leone-film, a Volt egyszer egy Amerika, és a filmtörténeti mérföldkő, a Terminator is ekkor került a mozikba, ami akkor még kevésbé volt akciófilm. Szeptember 16-án indult el az NBC csatornán a Miami Vice TV-sorozat , ami két amerikai zsaru kalandjait mutatta be. A hangulatába bepillantást enged az alábbi videó.