Trendmagazin

1987 – Az első intifáda és a Tőzsdecápák

Mi történt 1987-ben?

2012.01.07 | Kirschner Dávid

1987-ben újabb fordulat következett be a sosem nyugodt Közel-Keleten, Jasszer Arafat vezetésével megindult az első palesztin intifáda (Izrael ellenes támadások), mely hat évig tartott. A konfliktus oka az izraeli jelenlét Ciszjordániában és a Gázai övezetben, melyet a palesztinok a magukénak tekintenek. Ebben az évben sikerült a Fidzsi-szigeteken megdönteni az India-barát kormányt, és köztársaságot kikiáltani októberben. Az USA-ban eközben a Cadillac sikeres autó koncepciókat valósított meg, növelte eladásait, és 1987-ben felvásárolta az olasz Lamborghinit és Maseratit. Július 11-én megszületett a Föld ötmilliárdodik lakója Zágrábban, idehaza pedig a demokratizálódás lassan, de biztosan folytatódott, ugyanis a kormány novemberben döntött a világútlevél bevezetéséről, mely 1988-ban életbe is lépett.


1987-ben Michael Jackson, és Madonna is, korábbi sikerüket meglovagolva turnézzák körbe a világot. Kylie Minogue karrierje elkezdett felívelni, mikor a 'The Loco-Motion' című dala heteik a listák elején szerepelt. Márciusban a U2 – egy korábbi Betales dal ötlete nyomán – egy háztetőn forgatta le egyik daluk videoklippjét. A koncertjein rendszeresen horror elemeket felvonultató Alice Cooper majdnem meghalt egyik produkciója során, mikor a színpadra kihelyezett akasztófa elromlott. 1986-ban született meg a Los Lobos 'La Bamba' című örök slágere, ami vezette akkor a listákat, de Rick Astley 'Never Gonna Give You Up' című dala szintén ismert dallam azóta is.

1987-ben második lemezét adta ki Whitney Houston, és ő lett az első női előadó, aki vezette a Billboard listát. Az 'I Wanna Dance With Somebody' című dala nagy siker lett. A rock fenegyerekei, a Guns N' Roses együttes adta elő a 'Welcome To The Jungle' című számot, Michael Jackson pedig az ekkor megjelent legújabb lemezének címadó dalát, a 'Bad'-et énekelte el. A volt Beatles tag, George Harrison szólókarrierjének egyik legkedveltebb dala a 'Got My Mind Set On You' volt, a hip-hop rajongók pedig LL Cool J 'I Need Love' című dalát kedvelték. Madonna ebben az évben egy kortalan slágert énekelt el, a 'La Isla Bonita'-t , a kubai díva, Gloria Estefan pedig a 'Rhythm is Gonna Get You' című számot, a Black 'Wonderful life' című dala szintén az év kedvelt slágerei közé tartozott.

1987-ben egy kevésbé ismert rekordot döntöttek meg a filmművészetben, még hozzá elkészítették minden idők leghosszabb filmjét. 'A gyógymód az álmatlanságra' című filmet John Henry Timmis rendezte, mely összesen több, mint három nap hosszú (egész pontosan 5520 perc). A szándékosan céltalan filmben Lee Groban olvassa fel azonos című versét, teljes terjedelmében, mialatt heavy- metal- és pornóvideókat játszanak le. De más, hasznosabb filmek is megjelentek 1987-ban, mint például a Jó reggelt Vietnám! Robin Williams főszereplésével, ami egy Saigonba vezényelt rádiósról szól, aki a propaganda hírek helyett a rádióműsorával szórakoztatja a katonákat.


Az akciófilmek terén sem volt megállás, elkészült a Beverly Hills-i zsaru 2, és a Halálos fegyver sorozat első része, Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével, ami megteremtette az egymást utáló, de mégis együtt dolgozni kényszerülő két zsaru toposzát.


A nyolcvanas évek második fele a horror műfaj újjáéledésének időszaka volt. Ekkor készült el a kultuszt teremtő Predator – Ragadozó című film, melyben Arnold Schwarzenegger mellett a kor több neves színésze is feltűnt. A filmet a korszak egyik legjobb akciófilm rendezője, John McTiernan rendezte. A film érdekessége, hogy a Predátort eleinte Jean-Claude Van Damme játszotta, akinek megfelelő testfelépítése volt a szörnyéhez, ugyanakkor állandóan panaszkodott, hogy elájul a meleg ruhától, és állítólag szándékosan bojkottálta a rendes forgatási menetet. Őt később a több, mint két méteres Kevin Peter Hall váltotta le. Ebben az évben készült el a legismertebb Star Wars paródia, az Űrgolyhók, mely a Mel Brookstól megszokott fanyar és angolos humorral parodizálja a sci-fi sagát.

Gordon Gekko - a filmvászon leghíresebb Wall Street-i bankára

A tavaly folytatást is megért kultikussá lett Tőzsdecápák is 1987-ben jelent meg. Oliver Stone filmdrámája előtte sosem látott módon mutatta be a pénzvilág árnyoldalait. Gordon Gekko megformálásáért Michael Douglas a legjobb férfi főszereplő Oscar díját vehette át.