Trendmagazin

2011, esküvői trendtúra

Az EsküvőNap vendégei voltunk

2011.05.21 | Szabó Adrienn

Novemberben és februárban is hajnalok hajnalán elkezdődött a készülődés a nagy napra, de ekkor még csak a kulisszák mögött. Sorra érkeztek a híres, magyar szakemberek, hogy minden téren a legjobbat nyújthassák a házasulandó pároknak. Vegyük sorra, mi is történt ezen a két különleges vasárnapon!


Megérkeztek a vendégek, akik ekkora felderítették a terepet és a helyszínt biztosító hotel dísztermében mindenki elfoglalta helyét. Az elegáns terem pár óra leforgása alatt megtelt még több élettel a reggel folyamán. Elérkezett a megnyitó időpontja, Kovács Róbert, ceremónia mester volt a rendezvény házigazdája.

Azon túl, hogy az EsküvőNap hazánkban teljesen egyedülálló, elmondható róla, hogy egy igazi hús-vér ceremóniamestert tudhatunk a házigazda személyében. Ezzel elérték, hogy sokkal barátságosabb, kellemesebb hangulatú legyen az esemény, mint egy pavilonokkal teli csarnok, ahol minden második lépésnél az arcodba kiabál 20 centiről egy hosteslány papírköteget tömve a kezedbe. A ceremóniamester fogalma sokak számára elég homályos, így voltam ezzel én is. Jártam már jó pár esküvőn, láttam már többeket, akik: zavarba jöttek, túlságosan meglepődtek, nem igazán örültek, kínosan érezték magukat stb. Mi is volt az oka? - hogy fogadtak egy hagyományőrző vőfélyt, aki a híres tojásos játéktól kezdve mindennel próbálta szórakoztatni a népet, csak éppen az ifjú pár került kellemetlennél kellemetlenebb helyzetekbe. Ezeket elkerülendő, gondolt egy nagyot egy ember és felcsapott modern vőfélynek, azaz ceremóniamesternek. Az alapvető különbség az, hogy a kívánságainkat, vágyainkat elmondva a házigazda a mi stílusunkban, a mi értékrendünknek megfelelően fogja levezényelni a teljes esküvőt. Sokan erre barátot, ismerőst kérnek fel esetleg egy rokont; aki azonban hív ceremóniamestert, annak a teljes vendégserege részt vehet száz százalékosan mindenben.

Róbert köszöntőbeszédét és bemutatkozását követően minden vőlegény súlyos fájdalmat tapasztalt a kedveséhez közelebb lévő kezében. Eljött a sorsolás az Araátváltoztató Showra, és a menyasszonyok minden erejükkel szurkoltak, hogy az ő nevüket húzzák ki az üveggömbből. Az Araátváltoztató Show kezdetét vette, a szerencsés menyasszony átalakításában részt vettek divattervezők, sminkmesterünk Mártai Marianna, fodrászok, az ékszereket biztosító szalonok, valamint a rendezvény dekoratőrei is hozzájárultak egy csodás csokorral a teljes képhez.


Míg várakoztunk, addig minden kiállító bemutatta szolgáltatását. A Ha Esküvő, esküvőszervezője, Marosi Mónika, valamint a Budapest Wedding képviseletében Helmeczi Dóra számolt be nekünk az esküvőszervező igénybevételének fontosságáról. Nem egy, nem két problémát kiküszöbölhetünk egy profi szervező igénybevételével, ráadásul a segítségükkel több akcióból és kedvezményből részesülhetünk. (Spórolunk az esküvőszervezővel, vagy plusz költségekbe vetjük magunkat? Hamarosan erre a kérdésre is választ adunk rovatunkban! – ezen még gondolkozzunk, hogy berakjuk-e mert legjobb esetben is június az amikor meg tudom csinálni a cikket-interjúval)

Mi sem fontosabb, mint hogy a világ legkerekebb státusz szimbóluma tökéletes legyen! Álmainkban sem képzelnénk el, hogy milyen gyűrűcsodákat képesek alkotni a mai mesterek. Kellemetlen, amikor egy másik hölgy ujján ugyanaz a gyűrű villan fel, miközben a bevásárló kocsit tolja mellettünk. Aki nem szeretné, hogy a mosoly az arcára fagyjon és büszkén kívánja mutogatni élete legszebb és legfontosabb ékszerét, az bizalommal fordulhat a magyar tervezőkhöz. A katalógusokat lapozgatva és a kiállított darabokat próbálgatva a legkülönfélébb magyar népi motívumokat, neveket, csodás köveket, virágmintát és egyéb szépségeket láttam; a fantáziám azonnal beindult, akinek nincs elképzelése, annak is felturbózódik a kreativitása ezeket a finom és roppant elegáns alkotásokat látva.

A kávészünetekben csokiszökőkút és mindenféle nyalánkság várta a vendégeket, a hangulatról pedig élő zenével gondoskodtak. Azonban senki se gondolt sokáig a hasára, mert egy vőlegény türelmetlenül várta a már egy órája szépülő aráját. Hatalmas ováció tört ki a program folytatásakor, ugyanis megérkezett a menyasszony! Párja arcára egy leírhatatlan érzés rajzolódott ki, ők már belekóstoltak a nagy nap során előtörő emóciókba.


Elmaradhatatlan a zene egy lagziról, de ki szolgáltassa? Egy dj az általunk kiválasztott kis zene listával, vagy egy élő zenekar? Igazából teljesen mindegy, mert egy mikrofon a dj-nél és a hangulatot fokozó táncra és egyébre invitáló szöveg teljesen felpörgetheti a népet, de egy zenekar is fergeteges bulit tud csapni. Szerény véleményem szerint a választásban leginkább saját és környezetünk zenei stílusát figyelembe véve kell választanunk. Azt is megtudtuk, hogy zenekarból, ne a tömegesen előforduló 2 fős felállásokat hívjuk, és lehetőleg legyen egy női hang is a bandában. A DJ-nél pedig, érdemes ügyelni rá, hogy jó legyen a referenciája és a beszélőkéje is, hogy ne punnyadjon be a nép.

Na, de ne lazáskodjunk, kérem! Bátori Zsuzsanna mutatta be az Alexander technikát egy bátor jelentkezőn. Megtanulhattuk, hogyan kell felvenni a királynői mozgást; az önként jelentkező menyasszony elmondása szerint képtelen volna sokáig a furcsa pózban létezni. Ezen nem is csodálkozom, Zsuzsanna segítője egy laza mozdulattal tekergette a kedves ara vállát, aki mindezt kedves mosollyal tűrte, később persze elmagyarázták, hogy ez a mozgáskultúra kényelmessé válik, ha az már beprogramozódott az emberbe. Persze nem csak a helyes mozgás, hanem a helytelen is bemutatásra került, melyet mondanom sem kell, hatalmas sikere volt. A top tabu esküvői pózokat rendkívül fontosnak találtam, így felsorolnám: karót nyelt menyasszony, lezser menyasszony, rohanó menyasszony, valamint figyelem örömanyák, aggódó mama póz is kilőve (!), továbbá a gyomorgörcsös tanúkat is felszólítanám, hogy törekedjenek az alkalomhoz illő, elegáns mozdulatsor elsajátítására! Megjegyezném, egészen más alakot öltött a menyasszony abban a pózban, amibe segítői belehelyezték, mint amilyenben a színpad fele elindult.

Mit együnk, mit igyunk? Azt hiszem a legköltségesebb rész jön most, és a legsikamlósabb terep. Egy kis személyes tapasztalattal kezdeném. A barátnőmnek szerencsére két esküvője volt - természetesen egy polgári és egy egyházi, egy és ugyanazon férjjel. Hogy miért is szerencsére? Nos az elsőn a megrendelt étel fele rejtélyes módon eltűnt, a többi is érdekesen lett tálalva, az italokra pedig a megbeszélthez képest horribilis árat kalkuláltak ismeretlen okokból kifolyólag. Hozzátenném, ez egy nagyon szuper kis hely, ahol előtte rendszeres vendégek voltak. Éppen ezért nem tudok mit ajánlani, csak egyet: legyetek nagyon határozottak már akkor, amikor tárgyaltok, ajánlatot kértek, nehogy pórul járjatok. Ja, arról már nem is írok, hogy a sütemények nem kerültek ki a sütis asztalra és a szennyes edények, evőeszközök, poharak folytak le az asztalról. Konklúzió az egészhez, járjunk utána, ki is az a cateringes, akit felfogadunk a násznép ellátására. Az EsküvőNap cateringes csapatai előtt viszont le a kalappal, olyan terülj-terülj asztalkámat varázsoltak pillanatok alatt a dísztermekbe és olyan kiszolgálás volt, mintha valóban egy esküvői állófogadáson lennénk.


Az egyik legszebb pillanat amikor egy méregdrága, csodálatosan elkészített, egyedi tervezésű tortába kést márt két szerelmes. Tiszta cukrászhorror, nem tudom, hogy lesz majd szívem pár laza csuklómozdulattal felszelni egy olyan remekművet, mint amiket a mestercukrászok bemutattak az EsküvőNapon. Bár belegondolva az ízek tökéletes harmóniájába, lehet, hogy kedvet kapok ehhez a merénylethez. Nem is írok róla többet, csak pár apró szót hintenék el, marcipán szívecskék, selymes égetett-cukor virágok, édes krémek, omlós piskóta és úgy hiszem most volt elég.

Most igyunk az ifjú párra, mert ami az eddigieknél is színesebb, az egy jó kis koktél. Ha már koktél, akkor adjunk a hangulatnak egy mixershow-val. Nem is akármilyen show, több fantasztikus ötletet kaptunk, hogyan tegyük az amúgy is színes koktélokat még érdekesebbé. A recept egy rázós mutatvány pár profi táncostól, akik pillanatok alatt felpörgetik a hangulatot és akár felvezethetik az est táncos részét is. Vagy, akár elkészíthetjük a segítségükkel saját koktélunkat, sőt rendelhetünk valami speckón díszített alkoholmentes koktélt a gyerekeknek, ezzel hatalmas örömöt okozva nekik. A bemutató mixer elmondása szerint óriási sikere van a gyerek koktéloknak, amik viselhetik a szuperhősök és királylányok nevét egyaránt. Akinek nem volna elég a cifrázásból, az feldobhatja egy igazi kinccsel, a vadhibiszkusszal. De a vadhibiszkuszról egy másik cikkünkben majd bővebben olvashattok.


Jó, jó, de ahogy előre haladunk a témákban látjuk, hogy még mindig nem a lényegről beszélünk. Hiszen a lényeg, hogy a menyasszony csodaszép legyen, ami nem lesz nehéz, mert minden menyasszony gyönyörű a maga módján. Jöjjön egy rövid, tömény, velős útmutatás a profiktól a ruha, smink, frizura kiválasztásához. Mindenkitől azt az egyszerű választ kaptuk, hogy a stílusunkhoz, egyéniségünkhöz igazítsuk ezeket. A divatbemutatókról röviden annyit, hogy a szebbnél-szebb darabokba, melyek többnyire magyar tervezők munkáiba bárki bele fog szeretni. Kiemelném Héjja János munkáit, a Swarovskival díszített menyasszonyi ruhák, vagy a Herendi mintás modellek sziporkázása és pompázása szemet kápráztató, el tudom képzelni milyen, ha valaki nem a kifutón, hanem élete – elvileg – legszebb napján viseli. Rendben, megvan a tökéletes ruha, mi a következő lépés? Kell a hozzá illő smink és frizura.

A backstageben pedig pár apró tanács erejéig megkerestem a mestereket a hajlakk és púderfelhő ködében, nyakig a munkában. Ahogy kivettem a szavaikból az egyik legfontosabb dolog, hogy a haj- és sminkpróbára már jóval az esküvő előtt kerítsünk sort, hogy még legyen idő megálmodni valami jobbat, ha az első nem sikerülne olyan tökéletesre. Valamint az is fontos, hogy olyanhoz menjünk, aki már ismeri a fejünket, arcunkat, hajunkat, bőrünket, alkatunkat és el tudja készíteni a sminkünk vagy a frizuránk a mi stílusunkban.

Mártai Marianna munka közben

Természetesen a sminkmester személyében, Mártai Mariannát tisztelhettük, aki ismét kihangsúlyozta a rendezvényen a szép arcok vonalait, valamit azt, hogy nagyon fontos a sminkre különös hangsúlyt fektetni. Hogy tökéletes párt alkotnak férjével az egészen biztos, mert feleségéhez visszacsatolva Varga Zoltán is rátért az esküvői sminkre, mert ahhoz hogy tökéletesen végezze a munkáját elengedhetetlen a jó smink. Fel is hívta a figyelmünket egy fontos dologra, fotón retusálható a smink, de a videón kijön, ha van benne hiba. Hát elgondolkoztató, az emlékek a smink minőségében maradnak meg a menyasszonyi makeupról. Nos, nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretnék jól kinézni mind a fotókon, mind a videón, így a minőségi smink kategóriát támogatom.

Hatalmas élmény volt a profik munkáját első sorból nézni – megjegyzem, csillogó szemekkel ültem végig a rendezvényt. Már alig várjuk a következő EsküvőNapot, a Trend Magazin biztos, hogy ott lesz, és te?