Trendmagazin

2014 legjobbnak ígérkező filmjei

Tíz alkotás, amire érdemes lesz figyelni

2014.02.03 | Munkatársunktól

2015 a nagyívű kasszasikerek éve lesz (hiszen ekkor mutatják majd be a mozikban többek között az Avengers 2­, a Star Wars 7­, és a Batman vs Superman­ filmeket­), ám ez nem azt jelenti, hogy idén nem lesznek olyan kirobbanó alkotások, amiket mindenképpen meg kell nézni. Akár Christopher Nolan Batman utáni visszatérését említjük meg, akár Ryan Gosling rendezői debütálását, biztosak lehetünk benne, hogy 2014 is felejthetetlen év lesz. Lássuk, milyen filmekre számíthatunk idén!

A könyvtolvaj



 

A II. világháború idején játszódó történet Markus Zusak bestseller regényének filmváltozata. Liesel különös fantáziájú, bátor lány, aki német nevelőszülőkhöz kerül (Emily Watson, Geoffrey Rush), segítségükkel talál rá a könyvekre és nyílik ki számára egy szebb világ. Ám a valóságban a Hitler vezette nácik miatt a német kisvárosban egyre félelmetesebb és nyomasztóbb lesz a légkör. Liesel nevelőszülei azonban nem hagyják, hogy az emberséget legyőzze a szélsőségesség, így titokban egy zsidó fiatalembert bújtatnak el házuk pincéjében. Max és Liesel együtt fedezik fel, hogy a nehéz időkben milyen ereje van a szavaknak, és hogy támaszt nyújthatnak a kitalált történetek. Brian Percival filmjét a nemzetközi kritika elsöprően nagy alkotásnak értékelte, január 30-tól itthon is megtekinthető.

Mielőtt meghaltam



 

A Magic Mike-ban, a Mud­-ban, és az Az újságos fiúban bemutatott szemet gyönyörködtető szereplése után Matthew McConaughey karrierje óriási lendületben van, de talán ez a film lesz az az alkotás, ami nyomán mindenki elismeri őt. McConaughey több mint 20 kilót fogyott azért, hogy eljátszhassa Ron Woodruff­ot, a texasi cowboyt, aki egyik nap azzal szembesül, hogy HIV fertőzött. A történet szerint Woodruff egy illegális klinikát nyit meg, ahol különböző importált, és engedély nélküli gyógyszereket használnak. Az alkotás elképesztő, egyszerre kísérteties és intenzív, és McConaughey szerepe mellett Jared Leto szereplése is fantasztikusan erősíti ezt a mozit. Tavasszal valószínűleg mindketten Oscar jelölésre számíthatnak majd, a bemutató pedig február 7-­én lesz.

Műkincsvadászok



 

George Clooney-­t ismét a kamera mögött láthatjuk, ám ezúttal a második világháború felé fordítja a kamerákat, és bemutatja műkincsvadászok furcsa életét egy szövetséges katonai egységnek, akik azon kulturális értékű helyek megmentésére szentelték életüket, melyeket a nácik el akarnak pusztítani. Egy csapat tapasztalt hollywoodi vezéregyéniség, többek között Matt Damon, John Goodman és Bill Murray szereplésével biztos hogy jó mozifilmre számíthatunk. A külföldi bemutató pedig február 21-­én lesz.

A csodálatos Pókember 2



 

Sokak szerint az eredeti Pókember­ trilógiával az volt a probléma, hogy Marc Webb, mikor 2011-­ben elkezdte az első részt, szó szerint belevágott a történet közepébe. A Csodálatos Pókember 2 az előzetesek alapján kicsit kuszának tűnhet, mivel ebben a részben feltűnik Jamie Foxx (Electro), Paul Giamatti (Rhino), és a Zöld Manó is, így a régi epizódok szereplőit is megismerhetjük. A történetben néhány perc erejéig megjelenik a Fekete Macska is, amit csak az igazán Pókember fanok fognak észrevenni. A főszereplő, Andrew Garfield nagyszerűen játssza a pókot, és Emma Stone is kifejezetten megfelelő Gwen Stacy szerepére, így optimisták lehetünk a filmmel kapcsolatban. A premier április 18-­án lesz.

Interstellar



 

Figyelembe véve, hogy az utolsó film, amit Christopher Nolan készített A sötét lovag trilógián kívül a 2010-­es Eredet volt, igencsak komoly elvárásokkal kell szembenéznie ennek a sci­fi-drámának. Folytatva a legújabb „újra­felfedezést”, Matthew McConaughey játssza a főszerepet olyan szereplőgárda mellett, mint A bin Láden-­hajsza című filmből ismert Jessica Chastain, Anne Hathaway, és Michael Caine. Másrészről, a történetből csak egy nagyon kicsi információt tudunk meg az előzetes alapján is, mindössze annyit, hogy az emberek űrkutatás során felfedeznek egy tér-­idő kaput, melyet a NASA eddig titkolt. Az amerikai kritikusok szerint a film egy hatalmas alkotásnak ígérkezik, melynek november 7-­én lesz a bemutatója.

Godzilla



 

Elfelejthetjük a Tűzgyűrűt, hiszen a japán tengeri szörnyek „apja” visszatért. A filmet egy relatíve újonc rendező, Gareth Edwards készíteti, aki a 2010­-es Monsters című alkotás rendezője is volt korábban. A stábot igyekeztek úgy alakítani, hogy ne legyen a filmben semmilyen nagynevű színész, annak érdekében, hogy a fiatal színészek is bemutathassák tehetségüket a filmvásznon,­ beleértve a Totál szívás című filmsorozatból ismert Bryan Cranston­t is. A mozirajongók számára persze ismerős lehet a Ha/Ver-­ben szereplő Aaron Taylor-­Johnson, és a Martha Marcy May Marlene című filmből Elizabeth Olsen is. A szeszélyes, nyomást gyakorló előzetesből ítélve igazi meglepetést okozhat még ez a film, melyet május 16-­án mutatnak majd be.

Noé



 

Az alapötlet, hogy Russell Crowe játsszon egy nagy költségvetésű filmben, mely a Biblia egyik történetét dolgozza fel, eszünkbe juttatja a Robin Hood csúnya emlékét. De az Oscarra jelölt író-rendező, Darren Aronofsky jelenléte ­ aki a Pankrátor és a Fekete Hattyú című filmeket is rendezte­, sokkal jobbá, és többé teszi ezt a mozifilmet egy esztelen próbálkozásnál. A filmben szerepet kapott Emma Watson és Anthony Hopkins is, így alig várhatjuk, hogy a mozikba kerüljön, március 28-­án.

A Grand Budapest Hotel



 

Szépia tónusú szűrők, lövöldözések és Bill Murray? Ez csakis Wes Anderson visszatérése lehet. Az elbűvölő „Holdfény királyság” után a hipster rendező úgy döntött, hogy a két világháború közti Európát veszi célba, ahol egy nagy szálloda állandóan udvarló portása –akit a bajuszos Ralph Fiennes alakít­ - és az ő lobby-fiúja belekeverednek egy öröklési perpatvarba. A szereposztás ­ Jude Law, Edward Norton, és Tilda Swinton szereplésével­ nagyszerű, és már az előzetesben is jól látszik, milyen hangulatra számíthatunk. A premier március 7-­én lesz.

Inherent Vice


Ahogy a „The Master”, és a „Vérző olaj” című filmekben is már jól láthattuk, Paul Thomas Anderson nem rendez egyszerű, könnyed filmeket. És mivel Thomas Pynchon az egyik legjobb kortárs regényíró, így ha a kettőt összerakjuk, máris megkaptuk az egyik legnagyobb kihívást sejtető mozifilm megalkotását. A film tehát Pynchon krimi novelláján alapszik, a dráma pedig tele van tehetséges színészekkel, mint Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Josh Brolin, és még sorolhatnánk. Mindenképp egy mesterien megalkotott thrillerre számíthatunk, de ne lepődjünk meg, ha az elkészült film hosszabb lesz két óránál. A premier 2014 őszére várható.

Child 44


A film egy Tom Rob Smith által megírt krimi­-novellán alapszik, a főszerepben Tom Hardy, aki egy kegyvesztett MGB ügynököt alakít. Időben Sztálin Szovjetuniójában vagyunk, az ügynök feladata pedig az, hogy kivizsgáljon egy sor brutális gyilkosságot. A mozifilmben olyan további színészek is szerepet kaptak, mint Gary Oldman, Noomi Rapace, és A bin Láden-­hajsza című filmből ismert Jason Clarke, így a kellő színészgárda megfelelő alap lehet ahhoz, hogy egy tökéletes thriller legyen a végeredmény. A bemutató hivatalos időpontját még nem hozták nyilvánosságra.