Trendmagazin

435 milliárd eurót ér az Eiffel-torony

A római Colosseum 91 milliárd euróval a második lett

2012.08.26 | MTI/TM

Az Eiffel-toronyt találták Európa legértékesebb műemlékének egy olasz tanulmány készítői: az "öreg hölgy" számításaik szerint 435 milliárd eurót ér.

Eiffel-torony

Az 1889-ben épült torony Európa leglátogatottabb műemléke, évente mintegy nyolcmillió turista keresi fel. Párizs első számú nevezetességének értéke csaknem ötszöröse a második helyre került római Colosseuménak, amelyet 91 milliárd euróra becsülnek - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Római Colosseum

A harmadik helyen a barcelonai Sagrada Família székesegyház áll 90 milliárd euróval. A tanulmányt a monzai és brianzai kereskedelmi kamara készítette, és 10 különféle paraméter alapján számították ki a műemlékek értékét. Számításba vették többek között, hogy mennyi turistát vonz, mekkora értéket teremt a gazdaság számára, mennyi munkahelyet teremt, van-e export értéke, milyen a hírneve.

Sagrada Família székesegyház

A negyedik helyre került a milánói dóm (80 milliárd euró), az ötödik a londoni Tower (70,5 milliárd euró) lett. Őt követi madridi Prado Museum (55 milliárd euró) és a Stonhenge (10,5 milliárd euró).

Milánói dóm

Londoni Tower

Prado Museum

Stonhenge