Trendmagazin

„Minden alkotásra hív”

Interjú Murányi Orsi test-festőművésszel

2012.05.19 | Szabó Adrienn

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen tehetségesek a magyarok. Feltalálók, orvoskutatók, élsportolók és igazi istenadta művészi tehetségek, mint például Murányi Orsi is, köztünk sétálnak az utcán. A testfestés mára már külön álló művészeti ággá nőtte ki magát. A határtalan kreativitás világában nem is találhattunk volna jobb interjú alanyt, a következő cikkünkben megismerkedhettek a testfestés szerelmesével.


Orsi 2000 óta foglalkozik test, és arcfestéssel, valamint sminkeléssel. Munkája sokoldalú, egyik nap a Pesti Színházban sminkel, vagy karaktereket tervez, másnap fotózáson állja meg a helyét, majd élő reklámtáblákat fest figyelemfelkeltés céljából, mint ahogyan azt a Flyerz születésnapján is tette. Élete a munkája, ami ragályos- aki a közelébe kerül az megfertőzödik ennek a csodálatos dolognak a szeretetével: amely egy mozgó vászon dísze, a: TESTFESTÉS. A Studioban pedig munka közben mikrofon végre kaptuk a művésznőt.

Először is kérlek, mesélj nekünk arról, hogyan lett belőled testfestő? Mikor szerettél bele ebbe a rendkívül kreatív szakmába?

Mint sok művész a világon, jómagam is arcfestéssel kezdtem a szakmát, amivel a mai napig ugyanúgy foglalkozom. Aztán az arc határai kitágultak, egyre erősebb vágyat éreztem, hogy nagyobb, és nagyobb területeket fedjek be a bőrből.

Mennyire népszerű ez a művészeti ág itthon?

Gyermekcipőben járunk még, egyelőre a testfestés promóciós ága dübörög, ami az előfutára az egyre művészibb, és kifinomultabb festéseknek. Az elmúlt pár évben több szakmai szervezetnek is voltak próbálkozásai testfestő versenyek rendezésére több kevesebb sikerrel, ami kell ahhoz, hogy professzionálisabbá alakuljon ez a szakma, viszont nagy hátránya, hogy nincsenek itthon olyan nagy testfestő múlttal rendelkező nagymesterek akik tudnák zsűrizni a munkákat.

Vannak, akik különleges alkalmakkor bevállalnak egy fantázia sminket, gondolok itt például a Halloween Partykra, ennél egy merészebb vállalkozás egy festett felsőtest. Te mennyire ajánlod a testfestést egy buli feldobására?

Egyéni hölgy vendégeim között leginkább az arc, és a ruhát nem elfedő testrészek dekorálása a leggyakoribb kívánság. Ilyenkor ékszer-szerű, csillogós, kristályokkal kirakott szépségeket szoktam festeni. Halloween éjszakáján, vagy farsangkor egy-egy merészebb férfiember bevállalja a Frankeinstein, vagy zombi festést is meztelen felsőtesttel. Az ilyen tipusú festést azoknak ajánlom, akik elég merészek, és bevállalósak ahhoz, hogy megmutassák a testüket akár idegenek előtt is!

Fotó: Muhari László, Testfestés: Murányi Orsolya, Modell: Victoria

Miből merítesz ihletet a munkáidhoz?

Minden évben kimegyek a testfestő világbajnokságra, ahol a világ legügyesebb művészei egymás munkáiból merítenek ihletet. Ezen kívül, minden alkotásra hív: a természet, építészet, fotók, festmények, filmek...

Láttam a rejtőzködő fotódat, mesélnél nekünk erről a technikáról egy kicsit?

Természetesen! A művészi testfestés egyik altípusa a rejtőzködő festés, amelynek lényege, hogy az emberi test csodálatos formái belesüllyedjenek a háttérbe. Ennek elkészítése azért is nehéz feladat, mert a bőr minden mozdulatnál máshogyan nyúlik meg, és abban az adott pózban lehet megfesteni a modellt amelyben meg is szeretnénk fotózni. Az én fotómon természetesen a háttérfalat is én festettem, hogy még kevésbé látszódjon a különbség. A helyszín egyébként az ország első és egyetlen Kreatív Sminkműhelye.

Rengeteg versenyt tudhatsz a hátad mögött, és ha jól hallottam, akkor most is készülsz egyre, méghozzá a világbajnokságra. Mivel készülsz erre a versenyre?

Igen, idén is belevágok, és indulok a világbajnokságon! Július első hétvégéjén lesz a verseny, és rettentően izgulok! Sajnos nincs sok időm készülni, mert rengeteg a munkám, és a modellem is lemondta a szereplést, így most ez az elsődleges, hogy egy olyan lányt találjak, aki kibír 5 órányi testfestést, majd utána nem fél fellépni a színpadon több ezer ember előtt. A téma idén is fantasztikus: belső félelmek, illetve ha továbbjutok a döntőbe: avantgarde. Egyelőre kép foszlányok vannak a fejemben, és amint megtalálom az élő vásznamat, azonnal lepróbáljuk.

A 2010-es Beauty Forum díjátadón

Mi a célod a jövőt illetően? Milyen újdonságokkal fogod gyönyörködtetni a közönséget?

Milliónyi ötlet van a fejemben, sokszor úgy érzem egy élet nem is lesz elég ahhoz, hogy mindent kifessek magamból! A következő projektem legyen meglepetés ;). Hosszútávon célom hogy kis hazánkban meghonosodjon a művészi testfestés, és az emberek ne csak a szexualitást, hanem az emberi test csodás szépségét lássák egy-egy alkotásomon keresztül.

Világéletemben érdekeltek a kreatív, kézügyességet igénylő foglalkozások, így mikor láttam Orsit munka közben, kedvet kaptam a festegetésre. Olyan élvezettel veti bőrre, ami megszületett a fejében, hogy percek alatt egy csoda tárul elénk és minden vágyunk ecsetet ragadni. Erre egyébként lehetősége nyílik mindazoknak, akik próbára szeretnék tenni a tudásukat testfestőként, ugyanis Orsi immáron 3 éve oktatja ezt a különleges mesterséget. Sok sikert kívánunk a világbajnokságon, amiről természetesen majd beszámolunk, reméljük magyar győzelemmel zárul a verseny!