Trendmagazin

„Minden alkotásra hív”

Interjú Murányi Orsi test-festőművésszel

2012.05.19 | Szabó Adrienn

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen tehetségesek a magyarok. Feltalálók,orvoskutatók, élsportolók és igazi istenadta művészi tehetségek, mint például Murányi Orsiis, köztünk sétálnak az utcán. A testfestés mára már külön álló művészeti ággá nőtte ki magát.A határtalan kreativitás világában nem is találhattunk volna jobb interjú alanyt, a következőcikkünkben megismerkedhettek a testfestés szerelmesével.


Orsi 2000 óta foglalkozik test, és arcfestéssel, valamint sminkeléssel. Munkája sokoldalú,egyik nap a Pesti Színházban sminkel, vagy karaktereket tervez, másnap fotózáson álljameg a helyét, majd élő reklámtáblákat fest figyelemfelkeltés céljából, mint ahogyan azta Flyerz születésnapján is tette. Élete a munkája, ami ragályos- aki a közelébe kerül azmegfertőzödik ennek a csodálatos dolognak a szeretetével: amely egy mozgó vászon dísze, a:TESTFESTÉS. A Studioban pedig munka közben mikrofon végre kaptuk a művésznőt.

Először is kérlek, mesélj nekünk arról, hogyan lett belőled testfestő? Mikor szerettél beleebbe a rendkívül kreatív szakmába?

Mint sok művész a világon, jómagam is arcfestéssel kezdtem a szakmát, amivel a mai napigugyanúgy foglalkozom. Aztán az arc határai kitágultak, egyre erősebb vágyat éreztem, hogynagyobb, és nagyobb területeket fedjek be a bőrből.

Mennyire népszerű ez a művészeti ág itthon?

Gyermekcipőben járunk még, egyelőre a testfestés promóciós ága dübörög, ami az előfutáraaz egyre művészibb, és kifinomultabb festéseknek. Az elmúlt pár évben több szakmaiszervezetnek is voltak próbálkozásai testfestő versenyek rendezésére több kevesebb sikerrel,ami kell ahhoz, hogy professzionálisabbá alakuljon ez a szakma, viszont nagy hátránya, hogynincsenek itthon olyan nagy testfestő múlttal rendelkező nagymesterek akik tudnák zsűrizni amunkákat.

Vannak, akik különleges alkalmakkor bevállalnak egy fantázia sminket, gondolok ittpéldául a Halloween Partykra, ennél egy merészebb vállalkozás egy festett felsőtest. Temennyire ajánlod a testfestést egy buli feldobására?

Egyéni hölgy vendégeim között leginkább az arc, és a ruhát nem elfedő testrészek dekorálásaa leggyakoribb kívánság. Ilyenkor ékszer-szerű, csillogós, kristályokkal kirakott szépségeketszoktam festeni. Halloween éjszakáján, vagy farsangkor egy-egy merészebb férfiemberbevállalja a Frankeinstein, vagy zombi festést is meztelen felsőtesttel. Az ilyen tipusú festéstazoknak ajánlom, akik elég merészek, és bevállalósak ahhoz, hogy megmutassák a testüketakár idegenek előtt is!

Fotó: Muhari László, Testfestés: Murányi Orsolya, Modell: Victoria

Miből merítesz ihletet a munkáidhoz?

Minden évben kimegyek a testfestő világbajnokságra, ahol a világ legügyesebb művészeiegymás munkáiból merítenek ihletet. Ezen kívül, minden alkotásra hív: a természet, építészet,fotók, festmények, filmek...

Láttam a rejtőzködő fotódat, mesélnél nekünk erről a technikáról egy kicsit?

Természetesen! A művészi testfestés egyik altípusa a rejtőzködő festés, amelynek lényege,hogy az emberi test csodálatos formái belesüllyedjenek a háttérbe. Ennek elkészítése azértis nehéz feladat, mert a bőr minden mozdulatnál máshogyan nyúlik meg, és abban az adottpózban lehet megfesteni a modellt amelyben meg is szeretnénk fotózni. Az én fotómontermészetesen a háttérfalat is én festettem, hogy még kevésbé látszódjon a különbség. Ahelyszín egyébként az ország első és egyetlen Kreatív Sminkműhelye.

Rengeteg versenyt tudhatsz a hátad mögött, és ha jól hallottam, akkor most is készülszegyre, méghozzá a világbajnokságra. Mivel készülsz erre a versenyre?

Igen, idén is belevágok, és indulok a világbajnokságon! Július első hétvégéjén lesz a verseny,és rettentően izgulok! Sajnos nincs sok időm készülni, mert rengeteg a munkám, és amodellem is lemondta a szereplést, így most ez az elsődleges, hogy egy olyan lányt találjak,aki kibír 5 órányi testfestést, majd utána nem fél fellépni a színpadon több ezer ember előtt.A téma idén is fantasztikus: belső félelmek, illetve ha továbbjutok a döntőbe: avantgarde.Egyelőre kép foszlányok vannak a fejemben, és amint megtalálom az élő vásznamat, azonnallepróbáljuk.

A 2010-es Beauty Forum díjátadón

Mi a célod a jövőt illetően? Milyen újdonságokkal fogod gyönyörködtetni a közönséget?

Milliónyi ötlet van a fejemben, sokszor úgy érzem egy élet nem is lesz elég ahhoz, hogymindent kifessek magamból! A következő projektem legyen meglepetés ;). Hosszútávoncélom hogy kis hazánkban meghonosodjon a művészi testfestés, és az emberek ne csak aszexualitást, hanem az emberi test csodás szépségét lássák egy-egy alkotásomon keresztül.

Világéletemben érdekeltek a kreatív, kézügyességet igénylő foglalkozások, így mikorláttam Orsit munka közben, kedvet kaptam a festegetésre. Olyan élvezettel veti bőrre, amimegszületett a fejében, hogy percek alatt egy csoda tárul elénk és minden vágyunk ecsetetragadni. Erre egyébként lehetősége nyílik mindazoknak, akik próbára szeretnék tenni atudásukat testfestőként, ugyanis Orsi immáron 3 éve oktatja ezt a különleges mesterséget.Sok sikert kívánunk a világbajnokságon, amiről természetesen majd beszámolunk, reméljükmagyar győzelemmel zárul a verseny!