Trendmagazin

9/11 – Attól fogva más lett a világ

Tíz évvel ezelőtt történt

2011.09.10 | Kirschner Dávid

A tíz évvel ezelőtt történt három, összehangolt terrortámadás azon túl, hogy szembesítette a világot a szélsőséges radikalizmussal, alapjaiban változtatta meg a nyugati világ életét. A háromezer halálos áldozatot követelő támadások kegyetlenségükkel megfelelően illusztrálták, hol is húzódik jelenkorunk egyik leghangsúlyosabb frontvonala.


A terror célja, hogy egy közösség néhány tagjának megölése által, a merénylők befolyást nyerjenek az adott közösség minden egyes tagja felett – a félelem által (a szó latinul félelmet jelent). A 2001- ben történt borzalom kétségtelenül új korszakot indított el. Az azóta meghalt Oszama bin Laden ördögi terve a „nagy Sátán”, a Nyugati világ és az amerikai nemzet öntudatának, fő jelképeinek elpusztítása volt. A cél nem csupán több ezer ember kegyetlen megölése, hanem az (akkor még) Izraelt jelentősen segítő Amerika és szövetségeseinek megfélemlítése volt. A merénylők motivációjának egyik eleme, az Izrael ellenes harc volt, hiszen az USA akkoriban a legnagyobb szövetségese volt a zsidó államnak. 2002 novemberében az al-Kaida vezér USA-nak címzett levelében a fenti okot nevezte meg elsődleges motivációként, amikor azt írta: „Izrael létrehozása és támogatása az emberiség legnagyobb bűncselekménye”. Ez a 102 perc már annak hajnalán, teljesen megváltoztatta az új évezred menetirányát.

Azon az őszi reggelen 19 terroristának sikerült átjutnia az ellenőrzésen, és felszállnia négy repülőre. A 7:59-kor felszállt American Airlines 11-es járatán az akció gyakorlati vezetője, Mohammed Atta utazott, aki véletlen a légi irányításnak is elfecsegte, hogy több gépük van. A terroristák késekkel, vagy pisztolyokkal ölték meg a pilótákat. Az eseményeket minden esetben a kétségbeesett utasok telefonhívásaiból rekonstruálták, amiket hozzátartozóikkal folytattak az utolsó perceikben. A 11-es járat 8:46-kor becsapódott a WTC északi tornyába.



A sokkoló felvételek azonnal megbénították az amerikaiakat, és hisztériát váltottak ki. Az ekkor éppen egy iskolában felolvasást tartó Bush elnököt azonnal értesítették, bár nem teljesen egyértelműen. Mire elindult a déli torony kiürítése, 9:03-kor oda is becsapódott egy másik repülőgép, a 175-ös járat. A repülő pont a torony derekán ütközött az épületnek, felgyorsítva az összeomlását.



Ekkor már az elnöknek is megmondták: „Amerikát megtámadták.” 9:30-kor Bush beszédet intéz a TV-ből a nemzethez. 9:37-kor egy újabb repülő csapódik be, ez már Virginia államban, a Pentagon épületének külső peremébe, ami teljesen össze is omlik egy órán belül, 125 ember életét követelve.



9:59-kor összedől a 110 emeletes déli torony, ami hatszáz mentőmunkást is maga alá temet.



Ekkorra már a negyedik gép, a Unitied 93-as utasai is tisztában vannak a borzalommal. Az utasok férfi tagjai ellenállást szerveztek, és betörtek a pilótafülkébe. A gépet vezető terrorista 10:03 perckor „Allah hatalmas” felkiáltással, 1200 km/h-s sebességgel Shanksville mellett a földbe vezette a gépet, ami úgy csapódott be, hogy csak egy óriási kráter maradt utána. Ennek feltételezett célpontja a Fehér Ház volt. A hősies halált halt utasoknak a Unitied 93 című dokumentarista jellegű film állított emléket. 10:28-kor összedőlt az északi torony is, 1400 embert temetve maga alá, valamint elpusztítva a közvetlenül mellette levő Marriott hotelt is.



Az áldozatok közül a gépen utazók azonnal, a becsapódáskor szörnyethaltak, rengeteg ember a lángok okozta füst miatt, vagy az épületek összeomlásakor halt meg. Megközelítőleg 200 ember ugrott a biztos halálba a lángok elől, az erről készült leghíresebb fotó a „Zuhanó férfi”-t ábrázolja. Az áldozatok száma megközelítheti a 10.000-et, bár csak 1600 holttestet azonosítottak, de több tízezer csontszilánkot és szövetdarabot találtak, melyeket nem tudtak azonosítani az eltűntekkel. A támadókat, pontos forgatókönyvüket, valamint későbbi terveiket Atta poggyászában találták meg, ami nem jutott fel a gépekre. Az összesen 2976 áldozatot követelő merényletek kitervelői ellen Bush elnök még aznap este meghirdette a hajtóvadászatot, és elindult egy globális, terrorellenes háború, amit a konspirációs teóriák kiötlői szerint csupán az amerikai olajéhség motivált, holott a 9/11-es támadásokban összesen 90 ország állampolgárai vesztették életüket.

Az azóta eltelt tíz évben a terrortámadások nem látott intenzitással indultak el, a dzsihád harcias hívei megérezték a nyugati világ ijedelmét. Az ellenük indított harc azóta sem zárult le, viszont az elmúlt egy évtizedben sikerült Saddam Husszein véres uralmának véget vetni, emellett a 9/11-es terrorakciók legfőbb vezetőit, és az elmúlt hetekben vége lett 9/11 kiötlőjének, és finanszírozójának is, bin Ladennek. Obama elnök jelenlegi politikája mindinkább a szituációból való kifarolást mutatja, pedig az USA az egyik legjelentősebb szereplője a terrorellenes háborúnak. Amerikának a megemlékezés mellett most azzal is szembe kell néznie, hogy azért voltak ők az első célpont, mert az ellenség is felismert, hogy megvan bennük a képesség és az erő, hogy fontos szereplői legyenek a terror elleni harcnak.