Trendmagazin

A 10 leggazdagabb amerikai

A Forbes legújabb összeállítása nyomán

2013.10.10 | Munkatársunktól

Ismét Bill Gates vezeti a listát, akinek idén sikerült visszaszereznie a világ leggazdagabb embere címet is a mexikói Carlos Slimtől, szemkápráztató 72 milliárd dolláros vagyonával. Nem sokkal lemaradva követi a második helyezett, Warren Buffet, aki 12 milliárdot tett hozzá az eddigi vagyonához. A Facebookos Mark Zuckerberg 9,6 milliárdot hozott össze, David Duffield pedig megtriplázta a vagyonát az idei 6,4 milliárdjával. Ezek a tények és adatok szolgáltak alapul a Forbes idei 400 leggazdagabb amerikai listájának összeállításához. A 400 legvagyonosabb amerikai 2 ezer milliárd dollárt ér, amely nagyjából Oroszország GDP- jének felel meg. Ebből csak az elmúlt évben 300 milliárdot szereztek meg, ami átlagosan 5 milliárd dolláros nettó növekedést jelent.

Lássuk, kik szerezték meg az első 10 helyet a Forbes 400-as listáján:

1. Bill Gates
Életkor: 57 év, vagyona: 72 milliárd USD


A Bill and Melinda Gates Alapítvány társelnöke, annak ellenére az első helyre került, hogy 28 milliárd dollárt adott az alapítványának. Idén ismét ő lett a világ leggazdagabb embere, elhódítva a címet a mexikói Carlos Slimtől. A Microsoftból a vagyonának csak az 1/5-e származik, a többi a befektetési cégéből, a Cascade-ból, amelynek részesedése van egy traktorgyárban, a Kanadai Nemzeti Vasútban, és egy mexikói kólapalackozó üzemben.

2. Warren Buffet
Életkor: 83 év, vagyona: 58,5 milliárd USD


A Berkshire Hathway vezérigazgatójaként semmi sem tudja visszafogni Buffetet. A cége júniusban megszerezte a legendás ketchupgyártó céget, a H.J Heinz-et 23,2 milliárd dollárért. További 2 milliárdot adományozott a Gates Alapítványnak, és még így is magasabb vagyongyarapodást ért el a maradék 12,5 milliárd dollárjával, mint bárki más a Forbes 400-as listáján, köszönhetően a Berkshire részvények 34%-os növekedésének.

3. Larry Ellison
Életkor: 69 év, vagyona: 41 milliárd USD


Az Oracle alapítója házakat gyűjt a Malibui Carbon Beachen és 98%-ban tulajdonosa a Hawaii Lanai szigetnek. 445 millió dollárt adott az orvosi alapítványának, hogy öregkori és az öregedéssel kapcsolatos betegségeket kutassanak.

4. Charles Koch
Életkor: 77 év, vagyona: 36 milliárd USD


A Koch Industries elnöke. A cég az USA második legnagyobb magánkézben levő vállalata. 115 milliárdos értékesítési bevétele van, az elnöki posztot 1967 óta tölti be. A cég folyamatos növekedése miatt idén Koch 5 milliárdot tett a vagyonához. Miután nem sikerült megakadályoznia Barack Obama 2012-es ismételt elnökké választását, öccsével, Daviddel mostanában érdeklődést mutat a Los Angeles Times és a Chicago Tribune megvásárlása iránt, hogy csendben épülő médiabirodalmával teret adhasson a liberális nézeteinek.

5. David Koch
Életkor: 73 év, vagyona: 36 milliárd USD


A Koch Industries alelnöke. New York leggazdagabb polgára. Ő is, mint a bátyja, 5 milliárdot keresett az idén. A bátyjával együtt kémikusnak tanult az MIT-n. David túlélte a prosztatarákot, és több mint 200 millió dollárral járult hozzá, hogy gyógymódot találjanak a betegségre.

6. Christy Walton és családja
Életkor: 58, vagyona: 35, 8 milliárd USD


Christy Walton a világ leggazdagabb asszonya. Vagyonát a férjétől örökölte, amikor az egykori zöldsapkás és vietnámi háborús medikus, John Walton 2005-ben meghalt egy repülőgép szerencsétlenségben. John befektetése a First Solarba Christy-t a Wal-Mart tulajdonos családja tagjainál is gazdagabbá tette. Christy apósa és annak bátyja alapította a Wal-Mart-ot 1962-ben. Christy adózás utáni 350 milliós osztalékra tett szert a Wal-Mart-ból 2013-ban.

7. Jim Walton
Életkor: 65 év, vagyona: 33,8 milliárd USD


Jim a legfiatalabb fia Sam Waltonnak, a Wal-Mart egyik alapítójának. A cég tavaly 5%-os növekedést ért el. A kiskereskedelmi lánc 470 milliárd dolláros árbevétellel rendelkezik, 2,2 millió embert foglalkoztat 11 000 üzletében szerte a világon. Ő is 350 milliós osztalékot tett zsebre a Wal-Mart-ból 2013-ban. Jim a vezérigazgatója a Walton család Arvest Bankjának, amelynek nettó értéke 1,8 milliárd dollár, és 2012-ben majdnem 110 milliós nettó profitot könyvelt el. Ő és testvérei az elmúlt 5 évben 2 milliárd dollárt adományoztak a Walton Család Alapítványnak.

8. Alice Walton
Életkor: 63 év, vagyona: 33,5 milliárd USD


A Wal-Mart örökösnő, Alice Walton amerikai művészeti múzeuma, a Crystal Bridges Museum of American Art, amelyet 2011-ben alapított, az alig két év alatt 1 milliós látogatószámot ért el. Ő is kivette a részét a Walton testvérek 2 milliárdos adományából a családi alapítvány javára. Szintén 350 milliós osztalékot kapott a Wal-Mart-ból az idén.

9. Robson Walton
Életkor: 69 év, vagyona: 33,3 milliárd USD


A James Walton, az alapító legidősebb fiaként, ő az elnöke a Wal-Mart üzleteknek, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának. Mielőtt csatlakozott a Wal-Mart-hoz egy oklahomai ügyvédi cégben volt társ. Szintén 350 milliós osztalékra tett szert az idén, és részt vett a családi alapítvány támogatásában.

10. Michael Bloomberg
Életkor: 71 év, vagyona: 31 milliárd USD


A világ leggazdagabb polgármestere, 12 év után átengedi New York irányítását decemberben. Vagyona 6 milliárddal növekedett az elmúlt évben, köszönhetően a pénzügyi adatokkal foglalkozó cégének, a Bloomberg LP-nek, amelyet 1982-ben alapított. 88%-os tulajdonosa a cégnek, amely 7,9 milliárdos jövedelmet hozott 2012-ben. Legalább 10 háza van Manchesterben, a Bermudákon és még néhány helyen. Egész életében szeretett adományozni, mostanra 2,8 milliárdot osztott szét, többek között 100 milliót adott a Gates alapítványnak, hogy segítsen felszámolni a gyermekbénulást.