Trendmagazin

Padlón a brit férfiak kalandvágya

Nem érdekli őket a veszély

2013.09.03 | MTI/TM

A mai brit fiatal férfiak kevésbé kalandvágyók, mint apáik voltak, már csak azért is, mert gyengébb a fizikumuk - derül ki a brit St Andrews Egyetem tanulmányából.

A The Daily Telegraph című brit lap ismertetése szerint az 1970-es években megkérdezett fiatal férfiak sokkal nagyobb késztetést éreztek "adrenalinserkentő" kalandokra, egyebek közt ejtőernyőzésre, hegymászásra, extrém sportokra, mint a nők. Fiaik azonban kalandvágyuk intenzitását illetően már közelebb állnak a nőkhöz: jóval kevésbé nyitottak az ilyesmire, mint apáik voltak. A felmérés szerint a mai ifjak lustábbak és állóképességük is rosszabb.


Ami a pontos számokat illeti: 1978-ban egy fiatal férfi 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel érdeklődött a veszélyes kalandok iránt, mint egy nő. Jelenleg csak 28 százalékkal nagyobb eséllyel lehet kalandkedvelő ifjúra lelni, mint fiatal nőre. A változás részben ugyan annak tulajdonítható, hogy valamivel több nő vágyik adranelinfröccsre, mint 35 éve, de sokkal inkább annak, hogy jóval kevesebb fiatal férfi.

Más vonatkozásokban a különbségek a nemek között nemigen változtak, így például az sem, hogy a fiatal férfiak hamarabb elkezdenek unatkozni, mint a nők - mondta Kate Cross, a tanulmány egyik szerzője.