Trendmagazin

A Dior felfüggeszti vezető tervezőjét

Gallianot letartóztatták?

2011.03.03 | Szabó Adrienn

A brit divattervezőt, John Gallianot, múlthét csütörtökön Párizsban letartóztatta a francia rendőrség, mert egy párra antiszemita megjegyzéseket tett és állítólag meg is támadta őket. Az ügyvédje határozottan tagadta a vádakat, miszerint a La Perle teraszán ülő párra sértő megjegyzéseket tett Galliano. A homoszexuális és divatkedvelő közösség kedvenc helye, így fordult fel percek alatt este kilenc magasságában.


A helyi rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy az üggyel kapcsolatban nincsenek még pontos információik, nem tudják, hogy mi váltotta ki ezt a reakciót a tervezőből, valamint az is még kérdéses, hogy ismerte-e a vígan kávézgató párt. Egy azonban biztos, az őrizetbe vételt követően az alkoholteszt kimutatta, hogy vélhetőleg nem szerény mennyiségben fogyasztott alkoholt. Óvadék ellenében végül elég hamar szabadlábra helyezték.

Stephane Zerbib azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy: „ezennel hivatalosan tagadom, a védencem elleni antiszemitizmussal kapcsolatos vádakat”. Ezt jó lelkiismerettel nem tudom, hogyan lehet kijelenteni, bár az alkohol kihozhat olyan artikulálatlan ordibálást az emberből, amely következtében könnyen félreérthető szavak születnek. Na de kérem, azért a ’nem tetszik az arcod’ és a ’zsidózás’ közt igen széles hangalaki szakadék van. Az egyik megbocsátható, hisz egy divatgururól van szó, aki hozzászokott a tökéletes emberekhez, míg a másik a mai világban a közhangulat ismeretében égbekiáltó bűn.

A legszebb az egészben, hogy Zerbib azt nyilatkozta, javasolni fogja, hogy tereljék magasabb fokú jogi útra a történteket és be fogják perelni rágalmazásért a sértetteket(!). Végül egy egyszerű magyarázatot adott a történtekre, mégpedig azt, hogy Galliano lelkiállapotának volt köszönhető, amit tett, majd közölte, még ezt később kifejti. Kíváncsian várjuk, milyen újabb kisiskolás szintű olcsó indokot találnak majd erre a megnyilvánulásra. Jelenleg a közelgő divathétnek kéne betudnunk az igen balul elsült kávézgatást.

Az viszont a Dior divatház részéről egy nagyon korrekt lépés, hogy az incidenst követően felfüggesztették a tervezőt. Sidney Toledano, a cég igazgatója azt nyilatkozta: „A Dior divatház a legnagyobb szilárdsággal, zéró toleranciát mutat az efféle antiszemita, rasszista kijelentésekkel vagy hozzáállással szemben.” Majd hivatalosan kijelentették, hogy minden feladat alól mentesítik, míg nem bizonyítja ártatlanságát, vagy tanúsít megbánást.

A franica Europe1 rádió megkérdezte a párt a történtekről. Azt állították, hogy csak arra lettek figyelmesek, hogy az enyhén illuminált állapotú tervező nekik címzetten a zsidóságot és az ázsiaiakat sértő megjegyzéseket tett. Állítólag egy beszélgetést szeretett volna kezdeményezni, majd miután nem vettek róla tudomást, kiborult. Ezt követően, mivel nem vettek róla tudomást állapota miatt, elkezdte sértegetni a nőt és kicikizni a táskáját – állították a tanúk, de nem tettek említést nonrverbális támadási kísérletről. Az ügyet még mindig vizsgálják, lehet, hogy csak egy csíkos pizsamára pályázott az angol zseni?!