Trendmagazin

A Golden Globe ruhakölteményei

2011, Golden Globe és a legek

2011.02.11 | Szabó Adrienn

Az idén is láthattunk szebbnél szebb és mellette botrányosabbnál botrányosabb ruhakölteményeket az Arany Glóbusz átadásán. Idő is kellett, míg kihevertük a látottakat, végighallgattuk a kritikákat. A vörös szőnyegen pózoló hírességek, pazar meederekben integettek lélegzetüket visszafojtva, begyakorolt mosollyal. Ekkor még csak sejtették, hogy kik lesznek azok, akikre pár nappal később a kritikusok szemet vetnek és gyorsan kielemzik a teljes megjelenésüket. Nekem azonban nem tisztem egyik sztárt sem megítélni, így csak a szembetűnően rémes és a legszebb darabokat emelném ki. Lássuk csak, kit veszünk célkeresztbe és dugjuk a divatdutyiba, pár melléfogás miatt és kiket engedünk át az idei vizsgán is.


A sötét, enyhén smaragdos, enyhén olajzöldes árnyalatok taroltak idén. Az elbűvölő Catherine Zeta Jones is egy ilyen, emerald színű, csodás ruhát viselt, Monique Lhuilliertől. Szerény, finom ékszerekkel egészítették ki a különleges, gyűrött textúrájú darabot. Elizabeth Moss egy Donna Karan szatén ruhában képviselte a zöldeket. Mindehhez Jimmy Choo cipőket viselt, igazán kidughatta volna egy fotó erejéig a lábát, hogy lássuk a - Chooból ítélve minden bizonnyal - szép lábbelit. Angelina Jolie párjával –Brad Pitt-tel - érkezett, egy csillogó Versace ruhában. Egy-egy teljesen egyszerű, alapdarabban jelent meg a pár, idén ezzel hódítottak. Mila Kunis a zöld képviselőinek utolsó említésremélt művésznője, aki egy Vera Wang ruhában vonult végig a celebek között. Néhány asszimmetriával fokozták a fényes anyag játékát.


A másik leggyakoribb szín, a piros és az élénk pink különböző változatai, variációi voltak, melyek vagy a teljes megjelenésben, vagy kiegészítő elemekként jelentek meg. A legpirosabb piros, Christina Hendricks volt. Vörös haj, ajkak és egy pompás Romona Keveza estélyi. A legszebb a ruhában a mellrész megoldása volt, melyet sűrű fodrozással díszítettek. Aki viszont nem hozta a szintet a pirosaknál, az January Jones – bocsi. Azért igazán felöltözhetett volna; a Versace nagy rajongója minden bizonnyal egy enyhén Marilyn Monroe stílust próbált idézni, hogy is mondjam, ledér öltözetével. Míg January Jonest nem támadta túl sok kritikus, annál több Julianne Mooret. Egy nagyon friss, erős színű estélyit viselt, amely korának, stílusának, finom egyéniségének tökéletesen megfelelő volt. A 79 karátos Bulgari nyaklánc pedig tökéletes választás volt. Natalie Portman csak kiegészítő színként viselte a pirosat, finom púderrózsaszín Viktor & Rolf ruháján vette át az Arany Glóbuszt. Nem volt hiába, hogy ékszereiért megközelítőleg 97.500 dollárt hagyott ott a Tiffany & Co.-nál.


A finom, barackos árnyalatok is közkedveltek voltak. A legegyszerűbb, de alakját tökéletesen kiemelő darabot Emma Stone viselte. A rövid ujjú, Calvin Klein darabba senki nem tudott belekötni. Scarlett Johansson lenge, pillangó ujjas, hátul enyhén nyújtott aljú ruhája is a barack színeiben pompázott. Sandra Bullock is ezt a formát követte, igazából ruháikban majdnem csak a szín különbözött. Sandra, egy Jenny Packham, enyhén testszínű estélyit viselt. A ragyogás sem maradhatott el, mellette a kritikusok sem, akik vígan kielemezték hol pozitívan, hol negatívan a csillogó ruhakölteményt. Anne Hathaway csupa-csupa flitteres, derékig nyitott hátú ruhát viselt. Az Armani Prive darab pedig, a téli időjárásnak megfelelően hosszú ujjú volt.


Szabásukat tekintve, mondhatjuk, hogy idén is közkedveltek voltak a magasan felsliccelt formát követő estélyik. Ezeknél általában a dekoltázs is igencsak fedetlenül maradt. Nem úgy, mint a zárt mellkas részű, végtelenül egyszerű szabású ruhában pózoló Hailee Steinfeld és az amúgy csinos alakját takargató Leighton Meester ruhái. Megan Fox a tőle megszokott módon csinosan, nőiesen érkezett, azonban okosabb lett volna, ha a színésznő azt a lábát mutogatja, amin nem virít hatalmas tetoválás. Megan jobb lábával történő, ballépésének köszönhetően, ezt a kört Jennifer Lopez vitte. Angyali ihletésű, fátyolkás ruhájában, ha a glóbuszt nem is, a legcsinosabbaknak járó díjat, tőlünk megkapta. A gyémánthercegnőről elmondhatjuk, hogy sztárhoz méltóan tündökölt.


A fekete a köztudatban az elegancia fő színeként szerepel. Aki feketét visel, elvileg nem ronthatja el a megjelenést – annyira. Eva Longoria, szirénformát követő estélyije volt az egyik legsikeresebb. A letisztult, finom darabot egyetlen kis masnival dobták fel és minden egyszerűségével együtt elmondhatjuk, hogy az est egyik legjobb választása volt, ez a Zac Posen ruha. Olivia Wilde sem bízta a véletlenre a csillogást. A színátmenetes hatalmas habruha sűrűn strasszozott volt, ezt már csak a szédületesen magas arany cipővel tudta űberelni a Tron című film színésznője. Még csak tévedésből se gondolnánk, hogy az arany cipellő megálmodója Christian Louboutin volt. Még jó, hogy nincs Olivianak tériszonya. Halley Berry is az egyszerű és nagyszerűségre törekedett, ám a színésznő megfeledkezett róla, hogy már nem 20 éves, és a lábai sem. De azért még így is igen jól mutatott csontos térdeivel és lábujjaival, a vörös szőnyegen.


Gondolta volna bárki is, hogy kihagyom az általam legbotrányosabbnak vélt szereplőket? Hát nem, és nem szándékom senkit sem mélyvízbe pottyantani, így kezdem a még legnormálisabbakkal. Michelle Williams melléfogása nem annyira elítélendő, hisz egy alapból bájos természetű nőről beszélünk. De kérem, ez egy díjátadó, nem egy laza séta a parkban a gyerekekkel. De a cuki virágos hacuka még hagyján a következőhöz képest, hogyan engedhették ki a 10 kalóriás halóriást a Zuhair Murad szalonból? Christina Aguelira sokféleképpen lett jellemezve a díjátadó után. Volt dundi sellő, szaloncukor, díszes csomagolásban kötözött sonka, egy biztos ennél előnytelenebb ruhát el sem tudtam volna képzelni az aranytorkú művésznőn. Reméljük a hangját 2011-ben is olyan csomagolásban kapjuk, mint eddig. Akinek pedig nem szeretnék belelátni a fejébe, az Helena Bonham. Az enyhén gótikus stílusú, Vivienne Westwood ruhában; különböző színű cipőben billegő, szénaboglya félkontyos, madárijesztő bemutatásra került a Golden Globe-on. Még a ruhába nem is kötöttem volna bele, ha ne lenne ilyen rémes a halloween feeling összkép. Hozzá hasonló módon, még többen úgy döntöttek, hanyagolják a fésűt; de közülük, Annette Bening legalább felöltözött normálisan.

A cikk elején a késést arra fogtam, hogy ki kellett heverni a látottakat, de azt hiszem még ennyi idő sem volt elég, valószínűleg csak a következő Golden Globe bakiparádéját követően fogjuk elfelejteni. Még mindig bízok benne, hogy csak optikai csalódás volt és a szemem káprázott egy tökéletesen eltalált, csillogó darab után, és a következőt azért láttam katasztrofálisnak.