Trendmagazin

A karton ereje

Terbe János egyedi bútorai

2011.09.26 | Kocsis Katica

Gyermekkorunk kedvelt anyaga a karton: bizonyára sokan vagyunk, akiket elkap a nosztalgia,mikor arra gondolunk, hogyan is készítettünk bunkert vagy babaházat a lomtalanítás sorántalált kincsből. De kevesen vannak, akiknek az is eszébe jut, hogy kartonbútorokkal rendezzebe igazi otthonát. Pedig a kartonban nagyszerű lehetőségek rejlenek…

Képek: kartondesign.com

Terbe János egyike volt azoknak, aki észrevette ezeket a lehetőségeket és el kezdett kartonbólkézzel készített, egyedi bútordarabokat gyártani. És egyre több csoda született meg a kezealatt: kezdetben csak olyan darabok, melyek síklapokból álltak és egyszerű hajtogatássalalakultak át egy székké vagy egy könyvespolccá. Ma már viszont a formák kimeríthetetlensokasága jelenik meg ezekben a bútorokban: a székekben, fotelokban és a többi használatitárgyban egyre több a görbület, a rafinált formaalakítás. Szóval egy pillanatig se gondoljuk,hogy a kartonból nem lehet izgalmas és modern darabokat létrehozni…


És miért érdemes még kartonbútort választani? Ezek a bútorok mobilisak: szállításuk,összeszerelésük igen egyszerű, könnyen bővíthetőek és átalakíthatóak, de mindezekmellett észrevétlenül környezettudatosságra is nevelnek. Terbe János alkotásai egy újéletstílust közvetítenek, e bútorok használói számára a kényelmet, az egyszerűséget és ahasználhatóságot jelentik a modern design mellett.


E bútorok megálmodója hisz abban, hogy az emberek nyitottak az új megoldásokra, azolyanokra, melyben az anyag, a forma és a funkció megbonthatatlan egységet alkot, melysorán nem kell feláldozni az esztétikumot a funkcionalitás és hasznosság oltárán, hanem edolgok egyszerre érvényesülhetnek az adott darabban.

Kiállítás Stockholmban

És hol találkozhatunk a Terbedesign kollekcióival? Ezen bútorok nemcsak hazánkbanörvendenek egyre nagyobb népszerűségnek, de idén a stockholmi bútorkiállításon is pozitívérdeklődéssel közelítettek a kartonbútorok felé a látogatók és a sajtó képviselői egyaránt. Deidén már mi is találkozhattunk e bútorokkal a Gödörben, az Energia 2.0 esemény alkalmával,aki viszont ezt kihagyta, akkor a hamarosan megrendezésre kerülő Designhét során, a Rádayutcában szeptember 29. és október 20. között ismerkedhet meg a kartonban rejlő erővel.